ေဆာင္းဥတု ႏွင့္ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါမ်ားတြင္ ေလးဖက္နာႏွင့္ ေဂါက္ေရာဂါ ေခၚ အဆစ္ႀကီးမ်ား တစ္ဆစ္ခ်င္း ေရာင္သည့္ ေရာဂါမ်ား ပါဝင္သည္။ ေလးဖက္နာ ေရာဂါတြင္လည္း ပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ေလးဖက္နာ ႏွင့္ ေသြးေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေလးဖက္နာ၊ အေရျပားထူ ေလးဖက္နာ စသည္ျဖင့္ အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိသည္။ ထိုေရာဂါရွိ သူမ်ားသည္ ေဆာင္းဥတုကို ေၾကာက္ၾကသည္။ အခ်ဳိ႕မွာ ပူလြန္းေသာ ေႏြရာသီ သာမက ေအးလြန္းေသာ ေဆာင္းဥတုမွာပါ ေရာဂါတိုး ၾကသည္။ အကိုက္အခဲဒဏ္ ပို၍ ခံရသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
လက္ဆစ္ေလးမ်ား ေရာင္သူ အမ်ဳိးသမီးငယ္ တစ္ဦးသည္ ႐ံုးဝန္ထမ္း တစ္ဦးျဖစ္ၿပီး ကြန္ပ်ဴတာႏွင့္ အလုပ္လုပ္ ရသည္။ ကြန္ပ်ဴတာ ျဖင့္ စာ႐ိုက္ေသာအခါ လက္ေခ်ာင္း ေလးမ်ား သံုးရသည္။ သူအလုပ္ လုပ္ရေသာ အခန္းမွ အဲကြန္း အေအးဓာတ္ ေပးထားေသာ အခန္းျဖစ္သည္။ ေႏြရာသီက အဆင္ေျပ ခဲ့ေသာ္လည္း ေဆာင္းရာသီသို႔ ေရာက္ေသာအခါ အဆင္မေျပေတာ့ အေအးဒဏ္ေၾကာင့္ သူ႔၏ လက္ေခ်ာင္း အဆစ္ေလးမ်ား ကိုက္လာသည္။ အခ်ဳိ႕ လက္ဆစ္ေလး မ်ားမွာ ေရာင္ၿပီး အထိမခံႏိုင္သည္ အထိ ျဖစ္လာသည္။ သူမသည္ ငယ္စဥ္က အာသီး ေရာင္ဖူးသည္။ ထိုပိုးေၾကာင့္ ေလးဖက္နာ ျဖစ္လာသည္ဟု ဆရာဝန္က ေျပာဖူးသည္။
ဘုန္းေတာ္ႀကီး တစ္ပါးမွာ ဆြမ္းခံၾကြရင္း ခလုတ္တိုက္ မိရာမွ ဘယ္ဘက္ ေျခမဆစ္ နာသြားသည္။ ပ႐ုတ္ဆီ လိမ္းရာမွ ေရာင္လာၿပီး ပို၍ နာလာသည္။ ေနာက္ပိုင္းတြင္ ထိုအနာသည္ ေျခမ်က္စိအထိ နာလာသည္။ အထူးကု ဆရာဝန္ ျပေသာအခါ မိမိတြင္ ေဂါက္ေရာဂါ ရွိေနမွန္း သိရသည္။ ေသြးအတြင္းတြင္ အက္စစ္ဓာတ္ မ်ားေနသည္။ ဝမ္းတြင္းသား ႏွင့္ ပဲပင္ေပါက္မ်ား ဘုဥ္းေပးမိသျဖင့္ ပိုေရာင္လာျခင္း ျဖစ္သည္ ဟု ဆိုသည္။ ေန႔တြင္ ေဝဒနာ သက္သာေသာ္လည္း ညဥ့္နက္ေသာ အခါ ေဆာင္း အေအးဒဏ္ေၾကာင့္ အကိုက္အခဲ ပို၍ လာသည္။ အေအးေၾကာင့္ ေဝဒနာပို၍ တိုးလာသည္ဟု ဆိုသည္။
အကိုက္အခဲ ေရာဂါ မွန္သမွ်သည္ ေလပူစာမ်ားႏွင့္ မတည့္ေပ။ မွ်စ္၊ မွ်စ္ခ်ဥ္၊ ကုလားပဲ၊ ပဲပင္ေပါက္ စသည္တို႔ႏွင့္ မတည့္ေပ။ အုန္းထမင္း၊ ဒန္ေပါက္၊ ဒူးရင္းသီး စသည့္ အပူစာမ်ားလည္း မတည့္ေပ။ အနီေရာင္ရွိေသာ အသား၊ ဝမ္းတြင္းသား မ်ားႏွင့္လည္း မတည့္ေပ။
အဆစ္ေရာင္ေပ်ာက္ေဆးနည္းမွာ-
- ပိတ္ခ်င္းသီး ၅က်ပ္သား
- င႐ုတ္ေကာင္း ၅က်ပ္သား
- ကံ့ေကာ္ဝတ္ဆံ ၅က်ပ္သား
- ေဆာင္ေမးခါး ၅က်ပ္သား
- စမံုမ်ဳိးငါးပါး ၅က်ပ္သား
- သစ္ႀကံပိုး ၅က်ပ္သား
- ကရေဝးရြက္ ၅က်ပ္သား
- ပန္းႏု ၁ဝက်ပ္သား
- ေတာင္မ႐ိုးေခါက္၂၅က်ပ္သား
- (စုစုေပါင္းေဆးခ်ိန္ ၇ဝက်ပ္သား)
အထက္ပါ ေဆးမ်ားအားလံုး ကိုစုၿပီး အမႈန္႔ႀကိတ္ပါ။ ရရွိေသာ အမႈန္႔ကို ငါးက်ပ္သားခန္႔ ခြဲၿပီး ပ်ားရည္စစ္စစ္ ႏွင့္ေရာ၍ ေတေဆး အျဖစ္ျပဳ လုပ္ပါ။ ဟင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္အထိ စားႏိုင္ပါသည္။ ေလးဖက္နာ အျမစ္ျပတ္ ေစေသာေဆး ဟူ၍ လည္းေကာင္း၊ ေတာင္မ႐ိုးေဆးႀကီး ဟူ၍ လည္းေကာင္း ေရွးေဆးက်မ္း ေပမူမ်ားတြင္ ေဖာ္ျပထားေသာ ေဆးနည္းေကာင္း ျဖစ္သည္။
#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္
No comments:
Post a Comment