ရန္ကုန္ ၊ ၁၀-၃-၂၀၁၆
ျမန္မာႏိုင္ငံ ေတာင္ပိုင္း တနသၤာရီတိုင္း ေဒသႀကီး ၿမိတ္ကြၽန္းစု ေဒသကို ကမၻာ့ ယဥ္ေက်းမႈ အေမြအႏွစ္ စာရင္းဝင္ေဒသ ျဖစ္ေစရန္ စီစဥ္လုပ္ေဆာင္ မည္ျဖစ္ေၾကာင္း ေမြးျမဴေရး ေရလုပ္ငန္းႏွင့္ ေက်းလက္ေဒသ ဖြံ႕ၿဖိဳးေရး ဝန္ႀကီးဌာန ဒုတိယဝန္ႀကီး ဦးခင္ေမာင္ေအး က ယခုလ ပထမပတ္တြင္ မႏၲေလး တုိင္းေဒသႀကီး ငါးလုပ္ငန္း ဦးစီးဌာန သတင္းစာ ရွင္းလင္းပြဲ၌ ေျပာၾကား ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
''ျမန္မာ့ ပင္လယ္ျပင္က ေရေအာက္ အလွအပေတြ အမ်ားႀကီး ရွိပါတယ္။ သႏၲာေက်ာက္တန္း ေတြ၊ သံပျခဳပ္ေတြ၊ တျခားေသာ ေရေန သတၱဝါေတြ၊ ဒါေတြက ခရီးသြားလုပ္ငန္း အတြက္ စိတ္ဝင္စား စရာ ျဖစ္တဲ့အျပင္ ေရေအာက္ သယံဇာတေ ပါၾကြယ္ဝမႈ ကိုလဲ ေဖာ္ၫႊန္း ေနပါတယ္။ ေဂဟစနစ္ အတြက္ တန္ဖိုးျဖတ္လို႔ မရပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ပင္လယ္ျပင္မွာ တရားမဝင္ ဗံုးခဲြ ငါးဖမ္းဆီးမႈ ေတြနဲ႔ တျခား လူေတြရဲ႕ လုပ္ေဆာင္မႈ ေတြေၾကာင့္ ေရေအာက္ သယံဇာတ ပ်က္စီးဆံုး႐ႈံးမႈ ေတြ ျဖစ္ေပၚေန ပါတယ္။ ဒါေတြကို စနစ္တက် ထိန္းသိမ္းဖို႔ အေရးႀကီး ပါတယ္။ ကမၻာ့ ယဥ္ေက်းမႈ အေမြအႏွစ္ စာရင္းဝင္ ျဖစ္ဖို႔ လိုပါတယ္'' ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာျပသည္။
ၿမိတ္ကြၽန္းစုေဒသ သည္ ျမန္မာႏိုုင္ငံ၏ ေတာင္ဘက္၊ ကပၸလီ ပင္လယ္ျပင္အတြင္း တည္ရွိၿပီး ကြၽန္းေပါင္း ၈ဝဝေ က်ာ္ျဖင့္ ဖဲြ႕စည္းထားေသာ ကြၽန္းစုတစ္စု ျဖစ္သည္။ ထို႔ျပင္ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ တစ္ခုတည္းေသာ အဏၰဝါ အမ်ဳိးသား ဥယ်ာဥ္ ျဖစ္ေသာ လန္ပိကြၽန္း တည္ရွိသည့္ ကြၽန္းစုတစ္စု ျဖစ္သည္။ အဆိုပါ ေဒသတြင္ ကုန္းေျမ ႏွင့္ ေရစပ္မ်ားတြင္ ေပါက္ေရာက္ေသာ အၿမဲစိမ္း သစ္ေတာမ်ဳိး ၁၉၅ မ်ဳိး၊ ဒီေရေတာႏွင့္ သဲခံုေတာ ၆၃ မ်ဳိး ရွင္သန္ ေပါက္ေရာက္လ်က္ ရွိၿပီး သႏၲာေက်ာက္တန္း မ်ဳိးစိတ္ ေပါင္း ၅၁၈ မ်ဳိး၊ ခ႐ုကမာ မ်ဳိးစိတ္ ၉၁ မ်ဳိး၊ ငါးမ်ဳိးရင္း ၄၂ မ်ဳိးတို႔ရွိ ေၾကာင္း၊ ထို႔ျပင္ ကြၽန္းမ်ားေပၚ တြင္ ငွက္မ်ဳိးစိတ္ ၂၂၈ မ်ဳိးတို႔ က်င္လည္ က်က္စားၿပီး ႏို႔တိုက္ သတၱဝါ ၁၉ မ်ဳိးႏွင့္ ေသြးေအး ေသြးေႏြး သတၱဝါမ်ဳိးစိတ္ ေပါင္းေျမာက္ျမားစြာ ေနထိုင္ က်က္စားေသာ ေဒသတစ္ခုလည္း ျဖစ္သည္။ ယခုအခါ ၿမိတ္ကြၽန္းစု မ်ားသို႔ စက္တပ္ ရြက္ေလွျဖင့္ ႏိုင္ငံတကာ မွ ဝင္ေရာက္ လာေသာ ဧည့္သည္ မ်ား သာမက ေကာ့ေသာင္း၊ ၿမိတ္ႏွင့္ ထားဝယ္ၿမိဳ႕ အနီးတစ္ဝိုက္ ကြၽန္းအခ်ဳိ႕သို႔ ေနခ်င္းျပန္ ကြၽန္းပတ္ ခရီးစဥ္မ်ားကိုပါ သြားေရာက္ လည္ပတ္ရန္ စိတ္ဝင္စားမႈျမင့္ တက္လ်က္ရွိေသာ ေနရာ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ၿမိတ္ကြၽန္းစု ေဒသကို ကမၻာ့ ယဥ္ေက်းမႈ အေမြအႏွစ္ စာရင္းဝင္ေဒသ အျဖစ္ သတ္မွတ္ထည့္သြင္း ႏိုင္ရန္ စီစဥ္ေဆာင္ရြက္ မည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ျမ၀တီေန႔စဥ္
No comments:
Post a Comment