www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, December 10, 2015

ျမန္မာ့သနပ္ခါးကုိ တန္ဖုိးျမင့္ထုတ္ကုန္အျဖစ္ ျပည္ပေစ်းကြက္သုိ႔ ထုိုးေဖာက္ႏုိင္ရန္ စက္မႈနည္းပညာမ်ားႏွင့္ ကူညီေထာက္ခံမႈမ်ား လုိအပ္



ေရစႀကိဳ ၊ ၁၀-၁၂-၂၀၁၅

ျမန္မာ့သနပ္ခါးကုိ ျပည္ပေစ်းကြက္ထိ ထုိးေဖာက္ႏုိင္ေရး အတြက္ သနပ္ခါးမ်ားကုိ စက္မႈနည္းပညာ စနစ္သစ္မ်ားျဖင့္ စမ္းသပ္ ေဆာင္ရြက္ခ်က္မ်ား ျပဳလုပ္ျခင္းႏွင့္ သက္ဆုိင္ရာ ဌာန အသီးသီးမ်ား၏ ကူညီ ေထာက္ခံမႈမ်ား ျပဳလုပ္ရရွိ ႏုိင္ပါက တန္ဖုိးျမင့္ ထုတ္ကုန္အျဖစ္ ျပည္ပေစ်းကြက္ အထိ ထုိးေဖာက္ ႏုိင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံ တစ္ဝန္းတြင္ ရွင္မေတာင္ သနပ္ခါး ၊ ေရႊဘုိသန္ပခါး ၊ အရာေတာ္ သနပ္ခါး ဟု လူသိမ်ားၾက ေသာ္လည္း သနပ္ခါး ထုတ္ကုန္ၾကမ္း မ်ားကုိ အေသးစိတ္ ကုန္ေခ်ာအျဖစ္ မည္သုိ႔မည္ပံု ျပဳလုပ္ဖန္တီး ႏုိင္သည္ကုိ ျပည္တြင္းျပည္ပ ေလ့လာသူမ်ား ပင္မက သနပ္ခါးစုိက္ ေတာင္သူ မ်ားပင္ သိရွိႏုိင္သူ နည္းပါးသည္။

ထုိသုိ႔ အေသးစိတ္ သိရွိသူ နည္းပါးျခင္းေၾကာင့္ သနပ္ခါးကုိ အပင္ျပတ္ ေရာင္းျခင္း၊ အဖ်ားျဖတ္ ေရာင္းျခင္း၊ အရင္းျဖတ္ ေရာင္းျခင္းမ်ားျဖင့္ သနပ္ခါး ခ်စ္ျမတ္ႏုိး သူမ်ားႏွင့္ တစ္ဆင့္ေရာင္းခ် သူမ်ား၏ လက္တြင္ တန္ဖုိးနည္း ထုတ္ကုန္အျဖစ္ ျပည္တြင္းေစ်းကြက္ အတြင္းသာ အေရာင္းအဝယ္ ျဖစ္လ်က္ရွိသည္။

အဆုိပါ အဆင့္နိမ့္ သနပ္ခါးထုတ္ကုန္ ျမင့္တက္ ေစရန္အတြက္ ျပည္တြင္းထုတ္ အေမႊးတုိင္၊ သနပ္ခါးခဲ စေသာ အေမႊးနံ႔သာ အသံုးေဆာင္ မ်ားတြင္ ျဖည့္စြက္ ေရာစပ္ၿပီးအသံုးျပဳ ၾကေသာ ျပည္ပထုတ္ ဓာတုအဆီအႏွစ္ မ်ားအစား ျမန္မာ့သနပ္ခါးကုိ ဓာတ္ခြဲခန္း မ်ား၌ စစ္ေဆးၿပီးတန္ဖုိးျမင့္ ထုတ္ကုန္ အျဖစ္ သနပ္ခါး အရည္အေသြးျမင့္ အဆီအႏွစ္ တီထြင္ ထုတ္လုပ္ပါက ျပည္ပထိ ေစ်းကြက္ တင္ႏုိင္ရန္ အလားအလာ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ျမန္မာ့သနပ္ခါးကုိ တန္ဖုိးျမင့္ ထုတ္ကုန္အျဖစ္ ျပည္ပေစ်းကြက္သုိ႔ တင္ပုိ႔ႏုိင္ရန္ ရည္ရြယ္ရာတြင္ သက္ဆုိင္ရာ ဌာနအသီးသီး ကလည္း နည္းမ်ဳိးစံုျဖင့္ ႀကံဆကာ ကူညီ ေထာက္ပံ့မႈေပးျခင္း ၊ သနပ္ခါးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ အလုပ္အကုိင္ အခြင့္အလမ္းမ်ား ညႊန္ၾကားေပးျခင္း မ်ား ရွိလာပါက ျမန္မာ့သနပ္ခါး သည္ ျပည္ပေစ်းကြက္ ဝင္သည့္ တန္ဖုိးျမင့္ ထုတ္ကုန္တစ္ခု ျဖစ္လာႏုိင္ဖြယ္ ရွိေၾကာင္း ေရစႀကိဳၿမိဳ႕နယ္ သနပ္ခါးစိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်သူမ်ား ထံက သိရသည္။

သနပ္ခါး အရည္အေသြးျမင့္ ထုတ္လုပ္ရာတြင္ သနပ္ခါးႏွင့္ ပတ္သက္သည့္ ျပည့္တြင္းျပည္ပ သုေတသန ျပဳလုပ္သူမ်ား မရွိျခင္း ၊ သနပ္ခါး အဆီအႏွစ္ ထုတ္လုပ္ႏုိင္ရန္ စက္မႈနည္း ပညာမ်ားျဖင့္ ဖန္တီးသူမ်ား မရွိျခင္းတုိ႔ ေၾကာင့္ သနပ္ခါးကုိ တန္ဖုိးျမင့္ ထုတ္ကုန္အျဖစ္ ျပည္ပေစ်းကြက္သုိ႔ တင္ပုိ႔ရန္ ခက္ခဲေနေၾကာင္း၊ သနပ္ခါးကုိ တန္ဖုိးျမင့္ ထုတ္ကုန္အျဖစ္ ျပည္ပေစ်းကြက္သုိ႔ တင္သြင္းရန္ ဘက္ေပါင္းစံုမွ ကူညီေထာက္ပံ့မႈမ်ား လုိအပ္လ်က္ ရွိေၾကာင္း ေရစႀကိဳၿမိဳ႕နယ္ သနပ္ခါး စုိက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်သူမ်ား အသင္း အဖြဲ႕ဝင္တစ္ဦးက ေျပာၾကားသည္။

ေဇေအာင္

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၂၅)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger