www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, November 11, 2015

ေလးဖက္နာ အဆစ္အမ်က္ေရာင္ ေရာဂါကုိ အစားအေသာက္ ဆင္ျခင္ျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ႏုိင္


ေဘာ္စတြန္ ၊ ၁၁-၁၁-၂၀၁၅

လူလတ္ပိုင္း အရြယ္ ေရာက္သည္ႏွင့္ အမ်ဳိးသား၊ အမ်ဳိးသမီး မေရြးဘဲ ျဖစ္ပြားေလ့ရွိသည့္ ေလးဖက္နာ အဆစ္အမ်က္ေရာင္ ေရာဂါကုိ အစားအေသာက္ စနစ္တက် ဆင္ျခင္ ေပးျခင္းျဖင့္ ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ႏိုင္မည္ ျဖစ္သည့္ အတြက္ ဆင္ျခင္ စားေသာက္ရမည့္ အစားအစာမ်ား အမည္စာရင္းကို ထုတ္ျပန္ႏိုင္ရန္ ႀကိဳးပမ္းေနေၾကာင္း အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု၊ ေဘာ္စတြန္ၿမိဳ႕ရွိ ဟားဗတ္ ေဆးတကၠသိုလ္မွ သုေတသီ ေဒါက္တာ ဘင္လု က ေျပာျပသည္။

'' အသက္ ၂၅ ႏွစ္ကေန ၄၂ ႏွစ္အရြယ္ အေမရိကန္ အမ်ဳိးသမီးေပါင္း ၉၄ဝဝဝ ထက္မနည္းကို ကြၽန္ေတာ္တို႔ စစ္တမ္း ေကာက္ယူ ေလ့လာဆန္းစစ္ ခဲ့ပါတယ္။ ၁၉၉၁ ခုႏွစ္ကေန ၂ဝ၁၁ ခုႏွစ္အတြင္း ေလးႏွစ္တာ ကာလမွာ သူတို႔ စားေသာက္ခဲ့တဲ့ ပံုစံနဲ႔ အဆစ္အမ်က္ ေရာင္နာ ျဖစ္ပြားခဲ့တဲ့ အႀကိမ္ေရကို တြက္ခ်က္ ေဖာ္ထုတ္ ခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီ ေလးႏွစ္တာ ကာလမွာ လူေပါင္း ၉၄ဝဝဝ ေသာ အမ်ဳိးသမီး ေတြထဲက အေယာက္ ၃၅ဝ ခန္႔သာ အဆစ္အမ်က္ ေရာင္နာ ေဝဒနာ ခံစားခဲ့ရတာ ကို ေတြ႕ရပါတယ္ '' ဟု ၄င္းက ေျပာျပသည္။

''ေျမာက္အေမရိက အစားအစာ ေတြျဖစ္တဲ့ အမဲ၊ ဆိတ္၊ ျမင္းလို အသားနီေတြ၊ ဆင့္ကဲဆင့္ကဲ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြ၊ ျပန္လည္ သန္႔စင္ထားတဲ့ ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္းေတြ၊ ဆီေၾကာ္ အစားအစာ ေတြ ၊ အဆီမ်ားတဲ့ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း ေတြနဲ႔ အခ်ဳိကဲတဲ့ အစားအစာ ေတြဟာ အဆစ္အမ်က္ ေရာင္နာ ျဖစ္ပြားဖို႔ အားေပးတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ အသီး၊ အရြက္၊ ပဲသီး၊ ပဲေတာင့္၊ ၾကက္၊ ဘဲ၊ ငါး အစရွိတာ ေတြကို စားေသာက္ၾက သူေတြမွာ ၾကေတာ့ အဆစ္အမ်က္ ေရာင္နာဟာ သိသာစြာ ေလ်ာ့နည္း တာကို ေတြ႕ရပါတယ္ '' ဟု ဘင္လု က ဆက္လက္ ေျပာျပ၍ သိရသည္။

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger