www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, November 11, 2015

အစာမေၾက ေနာက္ဆက္တဲြေရာဂါ


အစာမေၾက ေနာက္ဆက္တဲြေရာဂါ

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

အစားအစာကို ခ်င့္ခ်ိန္၍ စားသူမ်ား၊ အခ်ိန္မွန္စား သူမ်ားမွာ အစာမေၾက ေရာဂါ ျဖစ္ခဲသည္။ အစားအစာကို ႀကိဳက္လွ်င္ ႀကိဳက္သလို စားသူမ်ား၊ အခ်ိန္မွန္ မစားသူမ်ားႏွင့္ အထူးသျဖင့္ ညဥ့္အခ်ိန္ အပုပ္ခ်ိန္ စားေသာက္သူ မ်ားမွာ အစာအိမ္ အက်င့္ပ်က္၊ ဝမ္းမီးပ်က္ၿပီး အစာမေၾကေရာဂါ ရလာတတ္သည္။

အစာမေၾက ေရာဂါေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါ မ်ားစြာရွိသည္။ ထိုေရာဂါမ်ား ထဲမွ ထင္ရွားေသာ ေရာဂါမ်ားမွာ-
  • ၁။ ေခါင္းကိုက္ေရာဂါ
  • ၂။ ဝမ္းခ်ဳပ္ေရာဂါ
  • ၃။ ေနာက္ေၾကာတက္ေရာဂါ
  • ၄။ ေလပြ၊ ေလအထက္ဆန္ေရာဂါ
  • ၅။ အိပ္မေပ်ာ္ေရာဂါ

အစရွိေသာ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ားစြာ ျဖစ္လာႏိုင္သည္။

ေခါင္းကိုက္ေရာဂါ ေဝဒနာသည္ အလုပ္တစ္ခုကို အာ႐ံုစိုက္ မလုပ္ႏိုင္ေသာ ေရာဂါျဖစ္သျဖင့္ အလြန္ဒုကၡ ေရာက္သည္။ နံနက္ အိပ္ရာထ မ်က္ႏွာသစ္ၿပီး သည္ႏွင့္ ေခါင္းကိုက္ ေနသူကို ေတြ႕ဖူးသည္။ ထုိသူသည္ လြန္ခဲ့ေသာ ညက ညစာစားပဲြ သြားၿပီး ညဥ့္နက္သန္းေခါင္ ထိေအာင္ စားခဲ့ေသာက္ခဲ့သူ ျဖစ္သည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။

ညဥ့္အခ်ိန္သည္ အစာအိမ္ အနားယူရမည့္ အခ်ိန္ျဖစ္သည္။ အစာသစ္အိမ္မွ အစာမ်ားသည္ အၾကမ္းအားျဖင့္ ေၾကခ်က္ၿပီး၍ အူသိမ္၊ အူေသး၊ အူမ တို႔ရွိ အစာမ်ားမွ ရသာရည္ကို စုပ္ယူၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အာဟာရကို စုေဆာင္းခ်ိန္ ျဖစ္သည္။ ထိုအခ်ိန္တြင္ အစာအိမ္မွ အစာမ်ားကို ထပ္မံ လက္ခံယူၿပီး အူသိမ္အူမသို႔ ပို႔လွ်င္ လက္မခံႏိုင္ ေတာ့ဘဲ အစာမေၾက ျဖစ္ရသည္။

မေၾကက်က္ေသာ အစာမ်ား၊ အေစးအခြၽဲဓာတ္ ႏွင့္ ရသာရည္ မစုပ္ယူ ရေသးေသာ အစာမ်ားသည္ ဝမ္းအျဖစ္ျဖင့္ အူမႀကီးအဆံုးရွိ အစာေဟာင္း အိမ္သို႔ ေရာက္ရွိ လာေသာအခါ ပိတ္ဆို႔ၿပီး စျမင္းေခၚ ဝမ္းအမာအခဲမ်ား ျဖစ္ေလသည္။ ထို ဝမ္းအမာ အစိုင္အခဲမ်ား ေရွ႕မွပိတ္ဆို႔ ထားသျဖင့္ ေနာက္မွ ေရာက္ရွိလာေသာ ဝမ္းအရည္မ်ား မွာလည္း ေအာက္သို႔၊ ျပင္ပသို႔ မသက္ဆင္း ႏိုင္ေသာအခါ ဝမ္းအခ်ဥ္ ေပါက္ျခင္း၊ အူမႀကီးေရာင္ျခင္း တို႔ ျဖစ္ေစႏုိင္သည္။

အူမႀကီးတြင္ ဝမ္းပိတ္ဆို႔မႈ ျဖစ္ျခင္းေၾကာင့္ ေအာက္သို႔ စုန္ေသာေလသည္ အထက္သို႔ ျပန္လွန္ၿပီး ေလပြျခင္း၊ ေလေအာင့္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ႏုိင္သည္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ၿပီး ေလမ်ား ေအာင္းခိုျခင္း ေၾကာင့္ အူမႀကီး က်ယ္ၿပီး ဝမ္းဗိုက္ေဖာင္းကား လာရသည္။ အခ်ဳိ႕သူ မ်ားတြင္ လူဝသည္ထက္ ဝမ္းဗိုက္ကပို၍ ေဖာင္းကားၿပီး ပံုပ်က္ ေနသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ညစာစားျခင္း ႏွင့္အတူ အရက္ႏွင့္ဘီယာ ေသာက္သူမ်ားတြင္ ဝမ္းဗိုက္သည္ ပံုပ်က္ေအာင္ ဝလာသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ အစာမေၾက ျခင္းႏွင့္ ေလပြျခင္းေၾကာင့္ အူမႀကီး ေဖာင္းကား လာျခင္းမွ အေျခခံေသာ ေရာဂါျဖစ္သည္။

အစာမေၾက ျခင္းေၾကာင့္ ဝမ္းဗိုက ္ေဖာင္းပြျခင္းႏွင့္ အတူ အသည္း အဆီဖုံးျခင္းလည္း ျဖစ္ႏိုင္သည္။ အစားအစာကို အခ်င့္အခ်ိန္ မရွိစားသူ၊ အဆီႏွင့္ ေၾကခဲေသာ အေၾကာ္အေလွာ္ စားသူမ်ားတြင္ အသည္းအဆီဖံုး ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္သည္။ အေနာက္တုိင္း ေဆးပညာ၌ အဝလြန္သူ မ်ားတြင္ ေသြးတိုး၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ အတူ အသည္းအဆီဖုံုး ေရာဂါ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ႏိုင္သည္ဟု သတိေပး ထားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။

ျမန္မာ့႐ိုးရာ တုိင္းရင္းေဆး ပညာတြင္ ''ေရာဂါမူလံ၊ အဇိဏၰကံ'' ဟုဆိုသည္။ ေရာဂါ မွန္သမွ်၏ မူလ အရင္းအျမစ္သည္ (အဇိဏၰ) အစာမေၾကျခင္း မွစသည္ဟု ဆိုျခင္း ျဖစ္သည္။ အစာကို ေကာင္းစြာ ေၾကက်က္ေအာင္ ဝါးစားျခင္း၊ သင့္တင့္႐ံုသာ စား၍ အလြန္အကြၽံ မစားျခင္း၊ ညေနစာကို ေလွ်ာ့စားျခင္း၊ ညစာႏွင့္ ညဥ့္နက္မွ စားေသာ အစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္းျဖင့္ သက္ရွည္ က်န္းမာ ေရာဂါကင္းေဝး ႏုိင္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ရ ပါသည္။

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page