www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, March 13, 2017

အေစ့စားသီး ႏွင့္ အခြံမာသီးမ်ားကုိ လံုေလာက္စြာ မစားေသာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈျမင့္မားေန



နယူးေယာက္ ၊ ၁၃-၃-၂၀၁၇

ကမၻာတစ္ဝန္းတြင္ လူေသဆံုးမႈ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ေစေသာ ေရာဂါတစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ျမင့္မား ေနရျခင္းသည္ အေစ့စားသီး ႏွင့္ အခြံမာသီး မ်ားကို လံုေလာက္စြာ စားသံုးျခင္း မရွိသည့္ အတြက္ျဖစ္ေၾကာင္း ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ WHO က ထုတ္ျပန္ ေၾကညာသည္။

ႏွလံုးေရာဂါ အမ်ဳိးအစား အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖစ္သည့္ ႏွလံုးခုန္ ႐ုတ္တရက္ ရပ္တန္႔ျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးညႇစ္အား နည္းျခင္း၊ ေလျဖတျ္ခငး္ အစရွိသည္ တို႔ေၾကာင့္ လူေသဆံုးမႈ ႏႈန္းသည္ ႏွစ္စဥ္သန္းႏွင့္ခ်ီ ရွိေနၿပီး ၂ဝ၁၂ ခုႏွစ္ တစ္ႏွစ္တည္း တြင္ပင္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားေသဆံုးသူ ဦးေရသည္ ကမၻာတစ္ဝန္းတြင္ ၁၇ ဒသမ ၅ သန္းထက္ မနည္း ရွိခဲ့ရာ တစ္ကမၻာလံုး အေၾကာင္း အမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာင့္ လူေသဆံုးမႈ၏ ၃၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

''အစားအစာကို က်န္းမာေရး နဲ႔ ညီၫြတ္ မွ်တေအာင္ မစားၾကတဲ့ အတြက္ ႏွလံုးေရာဂါ အပါအဝင္ ေရာဂါမ်ဳိးစံု ျဖစ္ပြားရတာပါ'' ဟု သုေတသီ တစ္ဦးက ေျပာျပသည္။ အေစ့စားသီးမ်ား၊ အခြံမာသီး မ်ားႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို လံုေလာက္ေအာင္ မစားေပးျခင္း၊ ဆားကဲ့သို႔ အငန္ဓာတ္ကို လြန္ကဲစြာ စားသံုးျခင္း၊ အဆီအအိမ့္ မ်ားကို မေရွာင္ႏိုင္ျခင္း၊ ေနထိုင္မႈပံုစံ မွားယြင္းျခင္းႏွင့္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွား မႈနည္းပါးျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခ ျမင့္မားရျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ရတနာပံုေန႔စဥ္သတင္းစာ

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger