က်န္းမာေရးသည္ပဓာန အာဟာရသည္ပထမ
လူျဖစ္လာလွ်င္ အသက္ရွင္သန္ေရး အတြက္ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ဖုိ႔သည္ ပဓာန လုိအပ္ခ်က္ ျဖစ္သည္။ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ရန္ စားေရး၊ ဝတ္ေရး၊ ေနေရးဟူေသာ အေရးသံုးပါး ျပည့္စုံဖုိ႔လုိသည္။ လူ႔ဘဝ အသက္ရွင္ က်န္းမာႏုိင္ရန္ အတြက္ ထမင္းအသက္ ခုနစ္ရက္၊ ေရအသက္ တစ္နံနက္ ဟူေသာ ဆုိ႐ုိးစကားရွိသည့္ အားေလ်ာ္စြာ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္ဝေသာ အစားအစာကို သင့္တင့္ မွ်တေအာင္ စားေသာက္ၾက ရသည္။ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္ဝေသာ အစားအစာမ်ားကို ေရြးခ်ယ္၍ သင့္တင့္မွ်တေအာင္ စားသုံးျခင္းသည္ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ ဆုိစကားႏွင့္ ညီၫြတ္ေစသည္။
ၿဗိတိန္ႏုိင္ငံ လန္ဒန္ၿမိဳ႕ရွိ ဘုရင္မေကာလိပ္မွ သုေတသီမ်ား၏ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ အရ အေလးခ်ိန္ဂရမ္ ၈ဝ (၈ဝါ) ႏွင့္ညီမွ်ေသာ အသီးအရြက္ မ်ားကို တစ္ေန႔လွ်င္ ၁ဝ မ်ဳိးစားသုံးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ၁၃ ရာခုိင္ႏႈန္းႏွင့္ ႏွလုံးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ၂၄ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသန စာတမ္း ဦးေဆာင္ျပဳစုသူ Dr. Dagfinn Aune ၏ ေျပာျပခ်က္အရ သိရသည္။ အသီးအရြက္မ်ားတြင္ ပါဝင္ေသာ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း မ်ားသည္ DNA ပ်က္စီးမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ ကုိပါ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေသာ အာနိသင္ ရွိသည္။ အသီးအရြက္ မ်ားကုိ စားသုံးျခင္းျဖင့္ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈ မ်ားျပားျခင္းႏွင့္ ေသြးခုန္ႏႈန္း ျမန္ဆန္ျခင္း တုိ႔ကုိ ေလ်ာ့နည္းေစသည္ သာမက ေသြးေၾကာမ်ား သန္မာေစျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့နည္း သက္သာေစရန္ ထိန္းထားႏုိင္သည့္ အာနိသင္ ရွိသည္။
သုေတသီမ်ားသည္ အသီးအရြက္ စားသုံးျခင္းျဖင့္ ရရွိႏုိင္သည့္ အက်ဳိးတရားကုိ သိႏုိင္ရန္ ၉၅ ႀကိမ္ ေလ့လာဆန္းစစ္ ခဲ့ရာ အရြယ္မတုိင္မီ ေသဆုံးသူ အေရအတြက္ သုံးပုံတစ္ပုံခန္႔ ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္ဟု ဆုိသည္။
ကိန္းဂဏန္း မ်ားျဖင့္ ေဖာ္ျပထားခ်က္ အရ အေလးခ်ိန္ဂရမ္ ၈ဝ ႏွင့္ညီမွ်ေသာ အသီးအရြက္ကုိ တစ္ေန႔ငါးႀကိမ္ စားသုံးပါက ၿဗိတိန္ႏုိင္ငံ ျပည္သူမ်ား အတြက္ အရြယ္မတုိင္မီ ေသဆုံးသူ ၃၂ဝဝဝ ေလ်ာ့နည္းႏုိင္ေၾကာင္း ႏွင့္ တစ္ေန႔ ၁ဝ ႀကိမ္ စားသုံးပါက ၅၃ဝဝဝ ေလ်ာ့နည္း ႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ခန္႔မွန္း ထားၾကသည္။
အျပည္ျပည္ဆုိင္ရာ ကူးစက္တတ္ေသာ ကပ္ေရာဂါေဗဒ ဆုိင္ရာ ပညာေပး ဂ်ာနယ္က ေဖာ္ျပထားရာတြင္ အသီးအရြက္ စားသုံးျခင္းသည္ ေရာဂါကာကြယ္မႈ အတြက္ အေကာင္းဆုံး အေထာက္အပံ့ ျဖစ္သျဖင့္ ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္သီး ႏွင့္ လိေမၼာ္၊ ေရွာက္၊ သံပရာ တုိ႔ကို စားသုံးျခင္းျဖင့္ ႏွလုံးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေရာဂါ၊ ႏွလုံး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ ႏွင့္အရြယ္မတုိင္မီ ေသဆုံးျခင္းတုိ႔ကုိ ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း၊ ဆလတ္ရြက္ႏွင့္ အျခားသီးႏွံ အရြက္မ်ား စားသုံးျခင္း သည္လည္း ဆုိခဲ့ေသာ အသီးမ်ားႏွင့္ အာနိသင္ တူညီေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားသည္။
အသီးအႏွံမ်ား စားသုံးၾကရာတြင္ လုိက္ခ်ီးသီး ႏွင့္စပ္လ်ဥ္း၍ ဘီဘီစီ သတင္းဌာနက ၂ဝ၁၇ ခုႏွစ္ ေဖေဖာ္ဝါရီ ၁ ရက္တြင္ ထုတ္ျပန္ေသာ သတင္းကုိ ကုိးကား၍ ျမဝတီ သတင္းစာ၌ ေဖာ္ျပ ထားေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ျမန္မာျပည္သူမ်ား စားသုံးေန ၾကေသာ လုိက္ခ်ီးသီးသည္ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္ျခင္း၊ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ေသြးလည္ပတ္မႈ အားေကာင္းေစျခင္း၊ ေရယုန္ကဲ့သုိ႔ အေရျပား ေပၚတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ အနာပုိးမ်ား ပ်ံ႕ႏွံ႔မႈကို ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလ်ာ့နည္းေစျခင္း၊ ေနေရာင္ျခည္ သင့္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ အေရျပားေရာဂါကုိ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ အစာေၾကညက္ ေစျခင္း၊ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ထိန္းထားႏုိင္ၿပီး ခႏၶာကုိယ္တြင္း ေရဓာတ္ကုိ မွ်တေစေသာ အာနိသင္မ်ား ရွိျခင္းေၾကာင့္ အစာစားၿပီးတုိင္း လုိက္ခ်ီးသီး သုံးလုံး စားသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။
ဘီဘီစီ သတင္းဌာနက ေနာက္တစ္မ်ဳိး ေဖာ္ျပထားသည္မွာ အိႏၵိယႏုိင္ငံ ေျမာက္ပုိင္းမွ ကေလးငယ္ မ်ားသည္ ဗုိက္ထဲတြင္ အစာမရွိဘဲ လုိက္ခ်ီးသီး စားၾကရာ ထူးျခားေသာ အဖ်ားေရာဂါ တစ္မ်ဳိး ခံစားရၿပီး တစ္ႏွစ္အတြင္း ေသဆုံးသူဦးေရ ၁ဝဝ ေက်ာ္ရွိသည္ ဟု ဆုိသည္။ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စုႏွင့္ အိႏၵိယႏုိင္ငံမွ သိပၸံပညာရွင္ မ်ားက ျဖစ္စဥ္ႏွင့္ စပ္လ်ဥ္း၍ ေလ့လာဆန္းစစ္ၿပီး ၄င္းတုိ႔၏ သုံးသပ္ခ်က္ကို ထုတ္ေဖာ္ေျပာဆုိ ၾကရာ၌ ဘီဟာျပည္နယ္ အတြင္း ေနထုိင္ၾကေသာ ခ်ဳိ႕တဲ့သည့္ ကေလးငယ္ မ်ားသည္ လြန္ခဲ့ေသာ ဆယ္စုႏွစ္ႏွစ္ခု ကစတင္၍ အပင္မွ ေၾကြက်ေသာ လုိက္ခ်ီးသီး စားၿပီးသည္ႏွင့္ ႐ုတ္တရက္ ဖ်ားနာလာၿပီး သတိေမ့ေျမာ သြားကာ ခံစားရသူ တစ္ဝက္ခန္႔ ေသဆုံးသြားေၾကာင္း သိရသည္။ ကေလးမ်ား ေသဆုံးရသည့္ အေၾကာင္းမွာ လုိက္ခ်ီးသီးတြင္ ပါဝင္ေသာ အဆိပ္သည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ သၾကားဓာတ္ကုိ ယုတ္ေလ်ာ့ ေစႏုိင္ေသာ အာနိသင္ရွိျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္ ဟု ေဖာ္ျပထားသည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ ေန႔စဥ္အာဟာရ ျဖည့္ဆည္းၾကရာတြင္ အသီးအရြက္ စားသုံးျခင္းသည္ က်န္းမာေရးကုိ အေထာက္အပံ့ ျဖစ္ေစသည္ဟု ပုံေသကားက် မွတ္ယူျခင္းထက္ စားသုံးရန္ အခ်ိန္ကာလႏွင့္ နည္းစနစ္တုိ႔ကို ေလ့လာစူးစမ္း စားသုံးျခင္း သည္သာ အက်ဳိးမ်ား ႏုိင္မည္ ျဖစ္ပါသည္။
ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ ၊ စာ(၂)
No comments:
Post a Comment