www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, December 19, 2016

အေအးႀကိဳက္သူမ်ား ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခပုိ၍မ်ား



ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)

ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္ ယခုမွ ေပၚလာေသာ ေရာဂါမဟုတ္။ ေရွးႏွစ္ေပါင္း တစ္ေထာင္ခန္႔က အာယုေဗဒ ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ ေတြ႕ရွိရေသာ မဓုပေမဟ ေခၚ ဆီးတြင္ ပုရြက္ဆိတ္မ်ား အုံေသာေရာဂါ အေၾကာင္းမွာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၏ လကၡဏာမ်ားပင္ ျဖစ္သည္။ ယခုအခါ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါဟု ဆရာဝန္ႀကီး မ်ားက ေခၚေဝၚသုံးစြဲ လာသည္။ ေသြးခ်ဳိရွိလွ်င္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ႏွင့္အတူတူ ပင္ျဖစ္သည္။ ဆီးကုိ ပုရြက္ဆိတ္အုံ သည့္အဆင့္ ေရာက္လွ်င္ ေသြးခ်ဳိမွာ အေတာ္ပင္ ျမင့္ေနၿပီ ျဖစ္သည္။

လူတစ္ေယာက္ ပိန္ရာမွ ဝလာလွ်င္ ေသြးတုိးေရာဂါ၊ အသည္းအဆီဖုံး ေရာဂါတုိ႔ကုိ ေၾကာက္၍ သတိထား စစ္ေဆးၾက ေသာ္လည္း ဆီးခ်ဳိေရာဂါကုိ သတိေမ့ ေနတတ္ၾကသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ေၾကာင္း သိလွ်င္ ေနာက္က်ေနၿပီ ျဖစ္တတ္သည္။ ျဖစ္ေနတာ ႏွစ္ခ်ီၾကာသည္ အထိ မသိရွိ၊ သတိမထားမိ ျဖစ္တတ္ ၾကသည္။

မိတ္ေဆြတစ္ဦး သည္ ေျခစြယ္ငုပ္သျဖင့္ ဓားဦးခြၽန္ႏွင့္ ေဖာ္လုိက္ရာမွ အနာမက်က္ ျပည္တည္ လာသည္။ ေျခမတစ္ဝုိက္ ညိဳမည္းၿပီး ပုပ္ေတာ့မည့္ အေနအထား ျဖစ္လာမွ ေဆး႐ုံျပၿပီး စစ္ေဆး လုိက္ေသာအခါ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ အဆင့္ ၁၂ အထိ တက္ေနေၾကာင္း သိရသည္။ ဆီးခ်ဳိအျမန္ခ်ၿပီး ကုသလုိက္ရသည္။ ေျခမမျဖတ္လုိက္ရ သည္မွာ ကံေကာင္းသည္ ဟု ဆရာဝန္ႀကီးက ေျပာသည္။

''မဓုပေမဟ'' ေခၚ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၏ အစမွာ အေအးႀကိဳက္ျခင္း က ျဖစ္သည္ဟု ေရွးေဆးက်မ္း မ်ားက ဆုိသည္။ လူကုိယ္ခႏၶာ အေအးႀကိဳက္ျခင္း သာမက ေအးေသာ အစားအစာကုိ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္မႈ လြန္ကဲျခင္းေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္သည္။ ခ်ဳိေသာအစာ ကုိ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ လြန္းလွ်င္လည္း ျဖစ္ႏုိင္သည္။ အခ်ဳိဓာတ္သည္ သီတ ပထဝီဓာတ္ဟု ေခၚ၍ ဝမ္းထဲေရာက္ၿပီး ခုနစ္နာရီခန္႔ ၾကာေသာအခါ ေသြးထဲသုိ႔ ရသရည္ အျဖစ္ ေရာက္သည္။ 

ရသရည္ အေရာက္မ်ား သျဖင့္ မေၾကက်က္ ႏုိင္ေသာအခါ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ရသည္။ ေသြးခ်ဳိေရာဂါမွ စြန္႔ထုတ္ေသာ ဆီးတြင္ သၾကားဓာတ္မ်ား ပါသြားသျဖင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါဟု ေခၚဆုိျခင္း ျဖစ္သည္။

ယခုေခတ္တြင္ ေနာက္ထပ္ ေပၚလာေသာ အေအးစာ တစ္မ်ဳိးမွာ ေရခဲေသတၱာတြင္ ၾကာရွည္စြာ သိမ္းထားေသာ အသားႏွင့္အသီးမ်ား ျဖစ္သည္။ မီးျဖင့္ ခ်က္စားေသာ္လည္း အတြင္းမွာ ေအာင္းေနေသာ သီတဓာတ္ကုိ ပ်က္ေအာင္ မခ်က္ႏုိင္သျဖင့္ ရသရည္မွ တစ္ဆင့္ ေသြးထဲ ေရာက္သြားၿပီး ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ဝင္လာတတ္သည္။ က်န္းမာေရး အတြက္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါကုိ ေရွာင္လုိလွ်င္ သဘာဝ လတ္ဆတ္ေသာ အသီးအႏွံကုိသာ ေရြးခ်ယ္ စားသုံးသင့္သည္။

ေခတ္မီသူတုိင္း ပင္လယ္ငါး စားၾကသည္။ ပင္လယ္ငါး စားျခင္းျဖင့္ အုိမီဂါသရီး၊ ဖက္တီးအက္စစ္ တုိ႔ ပါဝင္သျဖင့္ ေသြးတြင္းအဆီ၊ မေကာင္းေသာအဆီ က်ေစသည္ဟု ဆုိၾကေသာ္လည္း ေရခဲ႐ုိက္ ထားေသာ၊ လခ်ီၾကာေသာ ပင္လယ္ငါးမ်ားမွာ စားသုံးရန္ မသင့္ေပ။ ေရခဲစိမ္ၾကက္သား၊ ေရခဲစိမ္ ငါးမ်ားေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္ ေရာဂါႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏုိင္သည္။ မ်ဳိး႐ုိးေၾကာင့္ မဟုတ္ဘဲ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ရသူမ်ားမွာ ေရခဲ႐ုိက္အစာ မ်ားကို ႏွစ္သက္စြာ စားသုံးသူမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း ေလ့လာသိရွိ ရသည္။

အေအးခန္းတြင္ အိပ္စက္ျခင္းႏွင့္ အေအးခန္းတြင္ ေန႔စဥ္အလုပ္လုပ္ ရျခင္းေၾကာင့္ လည္း ၾကာလွ်င္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ဝင္လာႏုိင္သည္။ ကေလးမ်ားကုိ ငယ္စဥ္ကတည္းက အေအးႏွင့္အခ်ဳိ ႀကိဳက္ေအာင္ မျပဳလုပ္သင့္ေပ။ ကေလးမ်ား သာမက သက္လတ္ပုိင္း အသက္ ၄ဝ အရြယ္ေရာက္မွ ကြၽဲ႐ုိင္း အခ်ဳိရည္သံဘူး ကုိ တစ္ေန႔လွ်င္ ၁ဝ ဘူးခန္႔ ေသာက္သုံးခဲ့သည့္ အႏုပညာရွင္ တစ္ဦးကုိ ေတြ႕ဖူးသည္။ သူသည္ အရက္ေသစာ မေသာက္ဘဲ အသက္ငယ္ငယ္ႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးေရာဂါ တုိ႔ျဖင့္ ကြယ္လြန္သြား ရသည္။ ပညာရွင္ျဖစ္၍ ႏွေျမာစရာပင္ ျဖစ္သည္။

အလုပ္ပင္ပန္း သည္ကို အေၾကာင္းျပဳ၍ အခ်ဳိရည္ သံဘူးမ်ား အလြယ္တကူ ေသာက္သုံးျခင္း အက်င့္ကုိ သတိျပဳေရွာင္ၾကဥ္ သင့္ပါသည္။ ဂက္စ္ပါေသာ အခ်ဳိရည္၊ သံဘူးမ်ားကို ေန႔စဥ္ေသာက္သုံး ျခင္းေၾကာင့္ အသက္ ငယ္ငယ္ႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ခံစားေနရသူ မ်ားလည္း ရွိသည္။ ေအးစိမ့္၍ ေနေရာင္ျခည္ မရေသာ အိပ္ခန္းမ်ားတြင္ ေနထုိင္ေသာ လူႀကီးမ်ား အခ်ဳိမစားဘဲ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ဝင္ေရာက္ လာတတ္သည္။

ျဖစ္ၿပီးလွ်င္ ေပ်ာက္ရန္ ခက္ခဲသည့္ေရာဂါ ျဖစ္သျဖင့္ မျဖစ္မီက ႀကိဳတင္ သတိရွိသင့္ေၾကာင္း တင္ျပအပ္ ပါသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ ၊ စာ(၈)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger