www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, September 15, 2016

ကုလားပဲစားသူမ်ား သတိထားစရာ


ကုလားပဲစားသူမ်ား သတိထားစရာ

ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)

အျမန္လမ္း၊ အေဝးေျပး လမ္းမႀကီးေပၚတြင္ ကားေမာင္းခဲ့သူ တစ္ဦးသည္ ေန႔ခင္း ေၾကာင္ေတာင္ လမ္းတစ္ဝက္တြင္ အိပ္ငိုက္လာသျဖင့္ အထူးသတိထား ေမာင္းခဲ့ရသည္ ဟု ဆိုသည္။ မရသည့္ အဆံုးတြင္ ဆက္မေမာင္း ေတာ့ဘဲ မိမိေၾကာင့္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္မည္ဆိုးသျဖင့္ တျခားသူတစ္ဦးကို ေျပာင္းၿပီး ေမာင္းခိုင္းရသည္ ဟု ဆိုသည္။ ထိုသူမွာ စာေရးသူ၏ မိတ္ေဆြ ျဖစ္သျဖင့္ ကားေမာင္း မလာမီက မည္သည့္ အစာစားခဲ့သလဲ ေမးၾကည့္ေသာ အခါ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕မွ ထြက္လာၿပီး ပဲခူးၿမိဳ႕အဝင္ ထမင္းဆိုင္ တစ္ဆိုင္တြင္ ရပ္နားၿပီး ထမင္းစားရာတြင္ ဆိတ္သားႏွင့္ ကုလားပဲဟင္း ကို တဝ စားခဲ့ေၾကာင္း ေျပာျပသည္။

ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးတြင္ ကုလားပဲသည္ အေနာက္တိုင္း ေဆးပညာအလို အရ အာဟာရဓာတ္ အျပည့္ပါၿပီး ပ႐ိုတင္းေခၚ အသားဓာတ္ အျပည့္အဝ ပါေသာ ပဲမ်ဳိးျဖစ္သည္။ ခြန္အားကို ျဖစ္ေစသည္။ ၾကြက္သားအားကို ျဖစ္ေစသည္။ ကေလးမ်ားကို ငယ္စဥ္က ကုလားပဲ သို႔မဟုတ္ ကုလားပဲႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ မုန္႔၊ အစာ အာဟာရမ်ား ေကြၽးေမြးခဲ့လွ်င္ ႀကီးထြားလြယ္ၿပီး အရပ္လည္း ရွည္ေစႏိုင္သျဖင့္ လူသား အရင္းအျမစ္ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကို အေလးထားေသာ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ မူလတန္း ေက်ာင္းသားအရြယ္ ကေလးမ်ားကို ေက်ာင္းမ်ားမွပင္ အာဟာရ အျဖစ္ ေကြၽးေမြးသည္။ ထိုသို႔ ျပဳစုေကြၽးေမြး ရာတြင္ ကုလားပဲသည္ အဓိက ထည့္သြင္းေသာ အစာျဖစ္သည္ ဟု ေရွးယခင္ ႏွစ္ ၂ဝ ခန္႔ကပင္ ဖတ္႐ႈခဲ့ရဖူး ပါသည္။ ကုလားပဲကို ႏြားႏို႔ႏွင့္ တန္းတူထား၍ ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ အတြက္ ေကြၽးေမြး ႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။

ျမန္မာ့ႏိုင္ငံေရး သမိုင္းတြင္လည္း လြတ္လပ္ေရး တိုက္ပြဲဝင္ခဲ့ေသာ ေျမေအာက္ ေခါင္းေဆာင္ သခင္ႀကီး တစ္ဦးသည္ ကုလားပဲ အစိမ္းကို အခြံမခြၽတ္ဘဲ ေရစိမ္၍ ေန႔စဥ္စားခဲ့သည္။ သူ၏ ဥပဓိ႐ုပ္မွာလည္း ေတာင့္တင္း ခိုင္မာသည့္ ႐ုပ္မ်ဳိး ျဖစ္သည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ထို႔အတူပင္ ခြန္အား ေတာင့္တင္းသည့္ အိႏၵိယလူမ်ဳိးမ်ား၊ တပ္မေတာ္မွ စစ္သည္မ်ား၊ ၾကမ္းတမ္းသည့္ တိုက္ပြဲဝင္ သူမ်ားသည္ ကုလားပဲကို အဓိကရိကၡာ အျဖစ္ထား၍ စားသံုးၾကသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ကုလားပဲ စားသံုးသူသည္ သန္မာေတာင့္တင္း ႐ံုမွ်မက အပင္ပန္းဒဏ္၊ ဥတုဒဏ္မ်ားကို ခံႏိုင္ရည္ရွိသည္ ဟု ဆိုသည္။ ကြၽဲတစ္ေကာင္ ကို လွဲသတ္ႏိုင္သူ တစ္ဦးသည္ ကြၽဲသားကို မစား၊ အမဲကိုမစား၊ ကုလားပဲကို စားသည္ ဟု အဆိုရွိသည္။

သို႔ေသာ္ ကုလားပဲကို ႐ိုးရာ တိုင္းရင္းေဆးပညာ ႐ႈေထာင့္မွ ၾကည့္ေသာအခါ ေဆးပညာ ပေဒသာက်မ္းမ်ား အလိုအရ ကုလားပဲသည္ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးတြင္ ဂ႐ုဂုဏ္ ရွိေသာ ပဲမ်ဳိးျဖစ္သည္။ ဂ႐ုဆိုသည္မွာ ေလးလံသည့္ အနက္ အဓိပၸာယ္ ရွိသည္။ လ ဟုဆိုလွ်င္ ေပါ့ပါးေသာ အနက္အဓိပၸာယ္ ရွိသည္။ ဂ႐ုဂုဏ္ရွိေသာ အစာသည္ ေၾကခဲသည္။ ႐ုပ္ေလးသည္။ အိပ္ခ်င္ ငိုက္မ်ဥ္းသည္။ ၾသဇာဓာတ္ကို တိုးပြားေစသည္။ မ်ားမ်ားစားလွ်င္ ထိုင္းမိႈင္းေစသည္။

႐ိုးရာ ေဆးပညာ ႐ႈေထာင့္မွ ဓာတ္စာေပး၍ ကုသေသာ ပညာရပ္တြင္ အာဟာရ ျဖည့္တင္းရန္ လိုေသာ လူနာအတြက္ ကုလားပဲ၊ ႏို႔ႏွင့္ အသား အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ေပးေလ့ရွိသည္။ ဂ႐ုဂုဏ္ရွိေသာ ဓာတ္စာအျဖစ္ ေပးျခင္း ျဖစ္သည္။  ကုလားပဲႏွင့္ ဆန္႔က်င္ဘက္မွာ ပဲရာဇာ ေခၚ ပဲနီေလးကို ေပးေလ့ရွိသည္။ ထိုပဲသည္ ႏူးညံ့ၿပီး ေၾကက်က္လြယ္သည္။ အသက္ႀကီးသူ မ်ားအတြက္ အစာေၾက လြယ္သည္။ အာဟာရ ျဖစ္ေစသည္။ ပဲရာဇာသည္ ႐ုပ္ကိုေပါ့ပါး ေစေသာ လဟုဂုဏ္ ရွိသည္ဟု ဓာတ္စာ ဆရာႀကီးမ်ားက ဆိုသည္။ ေသြးတိုးရွိေသာ လူနာ၊ ႏွလံုးႀကီးေသာ လူနာ၊ အစာေျခ အားနည္းေသာ လူနာ၊ ေလျဖတ္ေဝဒနာ ႏွစ္ရွည္ခံစား ေနရေသာ လူနာမ်ားကို ကုလားပဲ ကိုမေပး၊ ပဲရာဇာကိုသာ ဓာတ္စာအျဖစ္ ေပးသည္။ ကုလားပဲ၊ ေျမပဲ၊ ပဲႀကီး၊ မတ္ပဲ၊ စြန္တာနီ၊ ပဲစာဥ၊ စားေတာ္ပဲ မ်ားသည္ ေၾကခဲ၍ လူနာမ်ားႏွင့္ မသင့္။ ပဲရာဇာ၊ ပဲနီေလး၊ ပဲျဖဴေလး၊ ပဲစင္းငံု စသည့္ပဲမ်ားသာ ႏူးညံ့၍  ေၾကက်က္လြယ္ သျဖင့္ လူနာမ်ား၊ အသက္ႀကီး ရြယ္အို မ်ားႏွင့္ သင့္သည္။

ျမန္မာတို႔ ႏွစ္သက္ေသာ ႐ိုးရာအစားအစာ ျဖစ္သည့္ မုန္႔ဟင္းခါး ခ်က္ရာတြင္ ကုလားပဲ ထည့္ခ်က္ေလ့ ရွိသည္။ ထိုသို႔ ထည့္ရာတြင္ တခ်ဳိ႕က ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႔၊ အက်က္မႈန္႔ မ်ားကို အသံုးျပဳေသာ္လည္း တခ်ဳိ႕က ကုလားပဲေစ့ကို ျပဳတ္၍ေျခၿပီး ထည့္ေလ့ရွိသည္။ အစိမ္းကိုျပဳတ္၍ ထည့္ခ်က္ေသာ မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္သည္ အခန္႔မသင့္လွ်င္ ဗိုက္နာျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ကုလားပဲ အမႈန္႔ကို ေလွာ္ထားသည့္ အက်က္မႈန္႔ျဖင့္ မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ ခ်က္ျခင္းသည္ ရနံ႔လည္းေမႊးၿပီး ဝမ္းမပ်က္ ေစႏိုင္သျဖင့္ စိတ္ခ်ရေသာ နည္းျဖစ္သည္။ ကုလားပဲ တစ္မ်ဳိးတည္း ကသည္ပင္ ပထဝီစာ ျဖစ္၍ ဝမ္းခ်ဳပ္ေစႏိုင္ ၿပီး ဟင္းအရည္ ခ်က္၍ အခန္႔မသင့္၍ အခ်ဥ္ေပါက္ၿပီး သိုးသြားလွ်င္ ဝမ္းပ်က္ ေစႏိုင္ေသာ သတၱိရွိသည္။ အစာ မေၾကလွ်င္လည္း အိပ္ခ်င္ငိုက္မ်ဥ္း ေစသည္။

ေယာအတြင္းဝန္ ဦးဖိုးလိႈင္၏  ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္း တြင္လည္း အစိမ္းအတိုင္း ေလွာ္အပ္ေသာ ကုလားပဲ သည္ အားကို ျပဳတတ္၏။ ႏႈတ္ကို ၿမိန္ေစတတ္၏။ အေျခာက္ကို ေလွာ္ထားေသာ ကုလားပဲသည္ အဆီၾသဇာမရွိ။ ေလနာ၊ ႏူနာတို႔ကို ပြားေစတတ္၏။ ျပဳတ္ေပါင္း အပ္ေသာ ကုလားပဲသည္ သလိပ္၊ သည္းေျခကို ႏိုင္၏။ ကုလားပဲဟင္းသည္ စိတ္ႏွလံုးကို တုန္လႈပ္ျခင္း ျပဳေစတတ္၏။ ကုလားပဲ အစိမ္းသည္ ႏူးညံ့၍ႏႈတ္ကို ၿမိန္ေစတတ္၏။ သည္းေျခ၊ သုက္ ကိုနည္းေစ တတ္၏။ ေအး၏။ ဖန္၏။ ေလကို ပ်က္ေစတတ္၏။ ဝမ္းခ်ဳပ္၏ စသည္ျဖင့္ ဖြင့္ဆိုထားသည္ကို ေတြ႕ရေပသည္။

ကုလားပဲကို အစာစားၿပီးလွ်င္ ေၾကက်က္ေစရန္ အလုပ္ၾကမ္း လုပ္ရသူမ်ား၊ ခရီးေျခက်င္ သြားရသူမ်ား၊ စစ္သည္မ်ား၊ ခြန္အား အသံုးျပဳရသူမ်ား စား၍ ဘာမွ မျဖစ္ေပ။ အထိုင္မ်ားသူ၊ အလုပ္မလုပ္သူ၊ ေအးစက္ေသာ အခန္းတြင္ ဇိမ္ႏွင့္ေနသူမ်ား မသင့္ေပ။ အဆစ္ေရာင္၊ အဆစ္ေရာဂါ ရွိသူ၊ ေလးဖက္နာ ရွိသူ၊ အေၾကာတက္ ေရာဂါရွိသူ၊ အစာမေၾက ေရာဂါရွိသူ၊ ကိုယ္ေရာင္ေရာဂါ ရွိသူမ်ား၊ ရင္က်ပ္ေရာဂါ ရွိသူမ်ား မသင့္ေပ။ အေဝးေျပးလမ္းတြင္ ကားေမာင္းရ သူမ်ား၊ စာေမးပြဲ နီး၍ စာက်က္မွတ္ေနရ သူမ်ားတြင္လည္း အိပ္ခ်င္ငိုက္မ်ဥ္း တတ္၍ သတိထား စားသံုးသင့္ေၾကာင္း တင္ျပ လိုက္ရပါသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၇)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger