www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Tuesday, August 2, 2016

သက္သတ္လြတ္ စားျခင္းေၾကာင့္ အသက္ပိုရွည္ ႏိုင္သည့္ အေထာက္အထားကို ေတြ ့ရွိ



မက္ဆာခ်ဴးဆက္ ၊ ၂-၈-၂၀၁၆

လူသားတို ့အသားကို စားရသည့္ အဓိကအေၾကာင္းရင္းမွာ အသားတြင္ ပါရွိေသာ ပရိုတိန္းဓာတ္ကို ရရွိရန္ျဖစ္ရာ အသားမွရရွိေသာ ပရိုတိန္းကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွ ရရွိေသာ ပရိုတိန္းျဖင့္ အစားထိုး စားေသာက္ၾကေသာ သက္သတ္လြတ္စား သူမ်ားသည္ အသက္ပိုရွည္ျပီး အနီေရာင္အသားကို အစားမ်ားသူမ်ား အသက္ပို၍ တိုသည္ ကိုေတြ ့ရွိရေၾကာင္း အေမရိကန္ သုေတသီမ်ား ကေျပာသည္။ 

အနီေရာင္ရွိေသာ အသားကို စားေသာက္ျခင္းသည္ ကင္ဆာ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ နွလံုးေရာဂါ အစရွိသည္တို ့နွင့္ဆက္ႏြယ္ေနေၾကာင္း၊ သို ့ျဖစ္၍ အသားမွ ရရွိေသာပရိုတိန္းကို အားမကိုးဘဲ ယင္းပရိုတိန္းကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ စားေသာက္ ျခင္းျဖင့္ အစားထိုးနိုင္ေၾကာင္း ဟားဗတ္ ေဆးတကၠသိုလ္ နွင့္ မက္ဆာခ်ဴးဆက္ ျပည္နယ္ ေဆးရံုၾကီးမွ သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ 

" ပရိုတိန္းဆိုတာလည္း အျခားအဟာရ ေတြလိုပဲ နည္းသြားလည္း မေကာင္းသလို မ်ားသြားလည္း မေကာင္းပါဘူး။ က်န္းမာေရးအတြက္ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုး ျဖစ္ေစမယ့္ ပရိုတိန္းပမာဏကို တြက္ခ်က္တတ္ဖို ့လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဲဒီပရိုတိန္းကို ဘယ္လို အစားအစာကေန ရယူေနသလဲ ဆိုတာကိုလည္း က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္ ကေနၾကည့္ျပီး ေရြးခ်ယ္တတ္ဖို ့လိုပါတယ္ " ဟု သုေတသီတစ္ဦး က ေျပာျပသည္။ 

စားသံုးသူ ျပည္သူလူထုမ်ား အေနျဖင့္ လက္ရွိ စားေသာက္ေနေသာ အစာအဟာရ ကို ျပန္လည္ခ်င့္ခ်ိန္ရန္ လိုအပ္ျပီး အဟာရကို ယူေနေသာ အစားအစာ အရင္းအျမစ္ကိုလည္း မွန္ကန္စြာ ေရြးခ်ယ္တတ္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း၊ တိရစၧာန္မ်ားမွ ရရွိေသာ ပရိုတိန္းသည္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမွရရွိေသာ ပရိုတိန္းကဲ့သို ့ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ မျပဳနိုင္ဘဲ ဆိုးက်ိဳးကိုသာ ပိုျဖစ္ေစျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္းသိရသည္။ သုေတသီမ်ားသည္ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု တစ္၀န္းရွိ ျပည္နယ္ အသီးသီးမွ လူ ၁၃၁၃၄၂ ဦးကို ေရြးခ်ယ္ကာ ၄င္းတို ့ေန ့စဥ္ စားေသာက္သည့္ ပရိုတိန္းပမာဏ ကို ေလ့လာဆန္းစစ္ ခဲ့ေၾကာင္း၊ ႏွစ္ေပါင္း ၃၀ ထက္မနည္း သက္တမ္း ရွိေသာ ေဆးမွတ္တမ္းမ်ား၊ က်န္းမာေရး မွတ္တမ္းမ်ားကို အသံုးျပဳကာ ေလ့လာဆန္း စစ္ ခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ၄င္းတို ့အနက္ အသားနီကို အစားမ်ားျပီး ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း၊ အရက္ေသာက္ျခင္း၊ အ၀လြန္ ျခင္း၊ ကိုယ္လက္ လွဳပ္ရွားမႈ အားနည္းျခင္း အစရွိသည့္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစနိုင္ေသာ လူေနမႈပံုစံ အနည္းဆံုးတစ္မ်ိဳး ရွိသူမ်ားတြင္ ရုတ္တရက္ ေသဆံုးနိုင္ေျခကို ျမင့္မားေစေသာ က်န္းမာေရး အားနည္းခ်က္မ်ား ရွိၾကသည္ကို ေတြ႕ျမင္ရေၾကာင္း ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာျပသည္။ 

တိရစၧာန္ ပရိုတိန္းကို ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုစားလ်င္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္နုိင္ေျခ ႏွစ္ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုလာမည္ျဖစ္ျပီး က်န္းမာေရးကို ထိိခိုက္နိုင္ေျခ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ တိုးသြားလ်င္ နွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ နွင့္ဆက္စပ္ေသာ ေ၀ဒနာမ်ားကို ခံစားရျပီး ေသဆံုးနုိင္ေျခလည္း ျမင့္မားလာမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ " ဒီ ေတြ ့ရွိခ်က္ေၾကာင့္ လူထုၾကားမွာ ရွဳပ္ေထြးမႈေတြ ျဖစ္လာနုိင္ပါတယ္။ အသား မစားရေတာ့ဘူးလား ဆိုတဲ့ ေမးခြန္းေတြလည္း ထြက္ေပၚ လာနိုင္ပါတယ္။ အသားကို ေလ်ာ့စားျပီး ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ကိုတိုးျမွင့္ စားေသာက္ဖို႔ အၾကံေပးခ်င္ ပါတယ္ " ဟု သုေတသီ တစ္ဦး ကေျပာသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger