www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Friday, May 6, 2016

ဆုိးေဆးကင္းေသာ ေစ်းခ်ိဳအျဖစ္ ျပဳလုပ္မည္ျဖစ္ၿပီး လုိက္နာမႈမရွိလွ်င္ အမ်ိဳးသားအစားအေသာက္ ဥပေဒအရ အေရးယူမည္



မႏၲေလး ၊ ၆-၅-၂၀၁၆

မႏၲေလးၿမိဳ႕ ေစ်းခ်ဳိေတာ္ ေစ်းကို ဆိုးေဆး ကင္းေသာေစ်း ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ သြားမည္ ျဖစ္ကာ ရက္ ၁ဝဝ စီမံခ်က္တြင္ လည္း ထည့္သြင္းထားၿပီး ေရရွည္ ဆိုးေဆး ကင္းေသာ ေစ်းအျဖစ္ တည္တံ့ သြားေအာင္ လုပ္ေဆာင္ သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း အစားအေသာက္ ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန ၫႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒၚဇင္ဇင္ႏြယ္ က ေျပာၾကားသည္။

အဆိုပါ အဖြဲ႕အစည္း အေနျဖင့္ မႏၲေလး ၿမိဳ႕ေပၚရွိ ေစ်းခ်ဳိႏွင့္ အျခားေစ်း မ်ားသို႔ သြားေရာက္ကာ ဆိုးေဆးႏွင့္ သိေကာင္းစရာ မ်ားကို ေဟာေျပာပြဲမ်ား ျပဳလုပ္ျခင္း၊ စစ္ေဆးျခင္း မ်ားကို ျပဳလုပ္မည္ ျဖစ္ၿပီး အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ ျဖန္႔ျဖဴး ေရာင္းခ်သူ မ်ားအား အစားအေသာက္ တြင္ သုံးစြဲရန္ ခြင့္မျပဳေသာ ဓာတုဆိုးေဆး မ်ားကို လုံးဝ အသုံးမျပဳရန္ လိုက္နာ ေဆာင္ရြက္ျခင္း မရွိပါက အမ်ဳိးသား အစားအေသာက္ ဥပေဒအရ အေရးယူ ေဆာင္ရြက္ သြားမည္ ျဖစ္သည္။

''ဘာျဖစ္လို႔လဲ ဆိုေတာ့ ဆိုးေဆးပါတဲ့ အစားအေသာက္ ကို စားမိလိုက္ရင္ ေရရွည္မွာ ခႏၶာကိုယ္ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကို ထိခိုက္ေစတယ္။ ဦးေႏွာက္ မွတ္ဉာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္း မႈနဲ႔ ကင္ဆာကိုလဲ ျဖစ္ေစႏိုင္ ပါတယ္။ ေစ်းခ်ဳိက မႏၲေလးၿမိဳ႕ရဲ႕ အဓိကေစ်း ျဖစ္ေနေတာ့ တျခားၿမိဳ႕နယ္ေတြ ၊ ရပ္ကြက္ေတြနဲ႔ စာသင္ေက်ာင္း ေစ်းေတြက ဒီေစ်းမွာရွိတဲ့ လက္လီ၊ လက္ကား ဆိုင္ေတြကေန တစ္ဆင့္ ဝယ္ယူၿပီး ျပန္ေရာင္းတယ္။ ဒီေစ်းမွာ ဆိုးေဆးကင္းၿပီ ဆိုရင္ တျခားမွာလဲ ကင္းသြား ႏိုင္တယ္။ ေစ်းခ်ဳိႀကီး တစ္ခုလုံး အစားအေသာက္ ေတြမွာ ဆိုးေဆးကင္းတဲ့ ေစ်းႀကီး ျဖစ္ေစခ်င္ ပါတယ္။ ေစ်းသူ၊ ေစ်းသားေတြ အေနနဲ႔လဲ ဝိုင္းဝန္းကူညီ ေစခ်င္ပါတယ္'' ဟု ၄င္းက ေျပာျပသည္။

အစားအေသာက္ ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန အေနျဖင့္ အစားအေသာက္ စစ္ေဆးမႈကို တစ္လႏွစ္ႀကိမ္၊ ေဆးဝါး စစ္ေဆးမႈကို တစ္လတစ္ႀကိမ္ စစ္ေဆးမႈ ျပဳလုပ္ခဲ့ၿပီး ယခုအခါ ရက္ ၁ဝဝ စီမံခ်က္ အတြင္း အရွိန္ျမႇင့္ ေဆာင္ရြက္ သြားမည္ျဖစ္ၿပီး ပစၥည္းမ်ားကို နမူနာယူ စစ္ေဆးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ သြားမည္ျဖစ္ကာ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ရန္ ေလွ်ာက္ထားသည့္ စက္႐ုံမ်ား ကိုလည္း လိုက္လံ စစ္ေဆးၿပီး လုိက္နာမႈ မရွိပါက တည္ဆဲ ဥပေဒအရ အေရးယူ ေဆာင္ရြက္ သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ဆိုးေဆးမွာ ႏွစ္မ်ဳိးရွိၿပီး သဘာဝ ဆိုးေဆးႏွင့္ ဓာတုဆိုးေဆးတို႔ ျဖစ္ကာ သဘာဝ ဆိုးေဆးသည္ သဘာဝ အပင္ အသီး အပြင့္တို႔မွ ထုတ္လုပ္ ထားသျဖင့္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္မႈ နည္းပါးေၾကာင္း ဓာတုဆိုးေဆး မ်ား၌ အစားအေသာက္ တြင္ သုံးစြဲရန္ ခြင့္ျပဳထားေသာ ဆိုးေဆးမ်ား ရွိသကဲ့သို႔ အစား အေသာက္တြင္ သုံးစြဲရန္ ခြင့္ျပဳမထားေသာ ဆုိးေဆး မ်ားလည္း ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ဇင္ (ေကာလင္း)

ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page