www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Tuesday, March 1, 2016

မုန္လာဥနီက ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၆၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္



(ေပါက္ေပါက္)

မုန္လာဥနီကို ေန႔စဥ္မွန္မွန္ စားသံုးျခင္းသည္ မ်က္စိ အားေကာင္း ေစ႐ံုသာမက အမ်ဳိးသမီးရ င္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ၆ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာဆန္းစစ္မႈ မွတ္တမ္းမ်ား အရ သိရသည္။

မုန္လာဥနီတြင္ Betacarotene ဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာ ပါရိွေနကာ ယင္းဓာတ္သည္ သစ္ပင္မွရေသာ သဘာဝ ဓာတုပစၥည္း တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး မုန္လာဥနီသည္ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ မ်ားအတြက္ လြန္စြာ ေကာင္းက်ဳိးျပဳ ေၾကာင္း ေဆးသုေတသီ မ်ားက ေရွးရာစုႏွစ္မ်ား ကတည္းက အသိအမွတ္ျပဳ လာခဲ့ၾကသည္။ သုိ႔ေသာ္ ယခုေနာက္ဆံုး ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခ်က္အရ မုန္လာဥနီသည္ တျခား ကင္ဆာေရာဂါ မ်ားထက္ ရင္သား ကင္ဆာအတြက္ ပို၍ ေဆးစြမ္းထက ္ေစသည္ဟု Clinical Nutrition အဖြဲ႕အစည္းမွ ထုတ္ေဝေသာ The American Journal တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

ေလ့လာမႈ မွတ္တမ္းမ်ား အရ အဂၤလန္ႏိုင္ငံ၌ ႏွစ္စဥ္ အမ်ဳိးသမီး ဦးေရ ၅၈ဝဝဝ ခန္႔သည္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားၾကၿပီး ၄င္းတို႔အနက္ ရွစ္ပံုတစ္ပံုခန္႔မွာ ကင္ဆာေၾကာင့္ ေသဆံုးလ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ယေန႔ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံ၌ မုန္လာဥနီ ထြက္ရွိမႈမွာ တစ္ႏွစ္လွ်င္ တန္ခ်ိန္ ၇ဝဝဝဝဝ ခန္႔ရွိၿပီး ယင္းထြက္ကုန္ ပစၥည္းမွ ႏွစ္စဥ္ေပါင္ သန္း ၂၉ဝ ခန္႔ရရွိသည္။ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚျခင္းမွာ မိမိေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ လိုက္သည့္ အစားအစာ ေပၚတြင္လည္း မူတည္ ေနေၾကာင္း ၿဗိတိန္ရွိ Charity Breast Cancer မွ Dr.Richard Berks က ေျပာသည္။

betacarotene ဓာတ္သည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲသို႔ ေရာက္သြားသည့္ အခါ ဗီတာမင္ေအ အျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားၿပီး အျမင္အာ႐ံုႏွင့္ ကုိယ္ခံစြမ္းအား တိုးတက္ေကာင္းမြန္ လာေအာင္ အေထာက္အပံ့ ေပးႏုိင္သည္။ အကယ္၍ carotene ဓာတ္ျမင့္မားေသာ မုန္လာဥနီကို ေရြးခ်ယ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား၏ oestrogen ေဟာ္မုန္း ထြက္ရွိမႈကို မွ်ေျချဖစ္ေစကာ ကင္ဆာ အက်ိတ္အဖုမ်ား ထြက္ရွိျခင္းကို ဟန္႔တားေပး ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ထို႔ျပင္ မုန္လာဥနီ စားျခင္းမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကိုလည္း ထိန္းညိႇ ေပးႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ ဤကဲ့သို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မတက္ျခင္း ကလည္း ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္မလာ ႏိုင္ေအာင္ တစ္ဖက္ တစ္လမ္းမွ အေထာက္အပံ့ ျဖစ္ေစသည္။ အမ်ဳိးသမီးထု တစ္ရပ္လံုး ရင္သားကင္ဆာ မျဖစ္ေစရန္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းကာ အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ အစားအစာမ်ားကို သင့္တင့္မွ်တစြာ စားသံုးသင့္သည္။

သုိ႔ပါ၍ betacarotene ဓာတ္ၾကြယ္ဝေသာ မုန္လာဥနီကို မွန္မွန္ စားသံုး၍ ရင္သားကင္ဆာ မျဖစ္ေစရန္ မိမိကိုယ္ကိုယ္ ကာကြယ္ ေစာင့္ေရွာက္ သင့္ေၾကာင္း ေရးသားလိုက္ ရပါသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page