www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, February 25, 2016

ကမၻာေပၚတြင္ ဗီဇာရရွိရန္ အခက္ခဲဆုံး ႏုိင္ငံမ်ား



ကမၻာေပၚတြင္ ဗီဇာရရွိရန္ အခက္ခဲဆုံး ႏုိင္ငံမ်ား

ကမၻာတစ္ဝန္းမွာ ႏိုင္ငံတစ္ႏိုင္ငံ နဲ႔ တစ္ႏိုင္ငံၾကား  လြတ္လပ္စြာ ကူးသန္း ေရာင္းဝယ္ သြားလာခြင့္ကို နည္းလမ္းမ်ဳိးစံုနဲ႔ တည္ေဆာက္ယူ ေနၾကေပမယ့္ ႏိုင္ငံတကာ ခရီးသည္ေတြ ဝင္ေရာက္ခြင့္ကို အထူး တင္းက်ပ္ထား တဲ့ ႏုိင္ငံေတြ က်န္ရွိ ေနပါေသးတယ္။     

တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ  

တ႐ုတ္သံ႐ံုး ေတြဟာ ဗီဇာကိစၥနဲ႔  ပတ္သက္ လာရင္ အရင္ကထက္ေတာင္ ပိုၿပီး တင္းက်ပ္ လာပါတယ္။ သင့္ ကိုယ္ေရး အခ်က္အလက္နဲ႔ အျခားေသာ စာရြက္စာတမ္း ေတြကို အဆံုးမသတ္ ႏုိင္ေ အာင္ ေတာင္းခံ မွာ ျဖစ္သလို တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ ထဲကို သင္စီးနင္း လိုက္ပါသြားမယ့္ ေလယာဥ္ လက္မွတ္ ေတြကိုပါ ေတာင္း ခံပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အဲဒီ ေလေၾကာင္း၊ သင္ တည္းခိုမယ့္ ဟိုတယ္ေတြမွာ သင့္နာမည္နဲ႔ မွာယူထားတာ အမွန္တကယ္ ရွိ၊ မရွိ စံုစမ္း ပါေသးတယ္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံထဲ  သင္ေနထိုင္တဲ့ ကာလပတ္လံုး အဲဒီ ဟိုတယ္မွာ သင္ အမွန္တကယ္ ရွိ၊ မရွိ စံုစမ္း ပါေသးတယ္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ ထဲမွာ ရက္ေပါင္း ၃ဝ ထက္ မေက်ာ္ဘူး ဆိုရင္ ၾကည္ၾကည္ သာသာ ရွိၾကေပမယ့္ အဲဒီထက္ပိုၿပီး ၾကာသြားမယ္ ဆိုရင္ သင့္ ခရီးစဥ္ ေတြကို အေသးစိတ္ ေတာင္းခံ ပါလိမ့္မယ္။ တ႐ုတ္ဗီဇာ ေလွ်ာက္ဖို႔ အရင္ဆံုး ရက္ခ်ိန္း ေတာင္းရ ပါမယ္။ ႀကိဳက္တဲ့ရက္ကို တ႐ုတ္သံ႐ံုးထဲ လမ္းေလွ်ာက္ ဝင္သြားၿပီး ဗီဇာ ေတာင္းခံလို႔ မရပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ တ႐ုတ္ဗီဇာ ရဖုိ႔ဆိုတာ လနဲ႔ခ်ီၿပီး ႀကိဳတင္စီစဥ္ ရပါတယ္။

အီရန္ႏိုင္ငံ  

ျပည္ဝင္ခြင့္ဗီဇာ ကို ဘယ္ေတာ့မွ ေရွာေရွာ႐ွဴ႐ွဴ မရပါဘူး။ ၂ဝ၁၆ ခုႏွစ္ထဲမွာ ပိုလို႔ေတာင္ ခက္လာ ပါေသးတယ္။ ဗီဇာ စမေလွ်ာက္ခင္ Authorization Code လို႔ေခၚတဲ့ ဗီဇာေလွ်ာက္ခြင့္ လိုပါေသးတယ္။ အီရန္ႏုိင္ငံ ႏိုင္ငံျခားေရး ဝန္ႀကီးဌာန ကေန သင္ဟာ ဗီဇာေလွ်ာက္ရန္ သင့္ေလ်ာ္မႈ  ရွိ၊ မရွိ အရင္ စစ္ေဆးၿပီး ေပးတဲ့ Code ျဖစ္ပါတယ္။ ဗီဇာရဖို႔ ေဝးလို႔ ဗီဇာ စေလွ်ာက္ ဖို႔ေတာင္ Authorization Code လုိတာပါ။ ဒီ Code ကိုလဲ လြယ္လြယ္နဲ႔ ရတာ မဟုတ္ပါဘူး။ တီဟီရန္ အေျခစိုက္ အီရန္ ႏိုင္ငံသားပိုင္ ခရီးသြား ကုမၸဏီတစ္ခုခု ကေန ေလွ်ာက္ေပးမွ တစ္လေလာက္နဲ႔ ရတာပါ။ သင္ဟာ  UK, Canada, US ကဆိုရင္ အီရန္ ႏိုင္ငံျခားေရး ဝန္ႀကီးဌာနရဲ႕ အသိအမွတ္ျပဳ ခရီးသြား ကိုယ္စားလွယ္ တစ္ဦးပါမွ ဗီဇာေလွ်ာက္ဖို႔ အဆင္ေျပ ပါလိမ့္မယ္။ သင္ အီရန္ႏိုင္ငံထဲ ဘယ္ေတြကို သြားမလဲဆိုတာ အေသးစိတ္ ေမးမွာမို႔ပါ။ အမ်ဳိးသမီး ေတြဆိုရင္ ပတ္စ္ပို႔ ဓာတ္ပံုကို ေခါင္းေဆာင္း တစ္ခုခု ေဆာင္းထားၿပီးမွ ႐ိုက္ထားရ ပါမယ္။ ဒီအတိုင္းဆိုရင္ သင့္ဗီဇာကို ထည့္ စဥ္းစားမွာေတာင္ မဟုတ္ပါဘူး။

႐ုရွားႏိုင္ငံ 

Biometric Application လို႔ေခၚတဲ့ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ ဇီဝ အမွတ္အသား မ်ားကို အသံုးျပဳတဲ့  လံုၿခံဳေရး နည္းစနစ္ အသံုးျပဳထားတဲ့ ႐ုရွားႏိုင္ငံကို ျပည္ဝင္ခြင့္ ဗီဇာ ေလွ်ာက္ဖို႔ ဆိုတာ ကလဲ ဗီဇာေလွ်ာက္ဖို႔ အေရး လူကိုယ္တုိင္ သြားၿပီး လက္ေဗြ ႏွိပ္ရပါတယ္။ မ်က္ႏွာကို ဓာတ္ပံု႐ိုက္ခံ ရပါတယ္။ ခက္တာက ဒီကိစၥကို ကူညီ ေဆာင္ရြက္ေပးမယ့္ ခရီးသြား ကိုယ္စားလွယ္ ဆိုတာလိုမ်ဳိး မရွိတာပါပဲ။ ဒီေတာ့ ႐ုရွားကို သြားခ်င္ရင္ ဗီဇာရဖို႔ဆိုတာ သင္ကိုယ္တိုင္ပဲ အစအဆံုး လုပ္ရပါလိမ့္မယ္။ သင္ေရာက္သြားတဲ့ အခါ လူတန္းႀကီး သိပ္ရွည္ မေနေအာင္ေတာ့ ဆုေတာင္း လိုက္ပါ။ သင့္ဆီမွာ ႐ုရွားႏိုင္ငံသား တစ္ေယာက္ေယာက္ ကေန ဖိတ္ေခၚထားတဲ့ Call Letter ရွိမွ ဗီဇာစေလွ်ာက္လို႔ ရမွာေနာ္။ အဲဒီ Call Letter ဆုိတာကလဲ  ႐ုရွား ႏိုင္ငံျခားေရး ဝန္ႀကီး အသိအမွတ္ျပဳ ႐ုရွားအေျခစိုက္ ခရီးသြား ကိုယ္စားလွယ္႐ံုး ျဖစ္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။  Call Letter ရၿပီး အြန္လိုင္း ေဖာင္ျဖည့္ၿပီ ဆိုရင္လဲ ဂ႐ုစိုက္ပါ။ အမွားေလး နည္းနည္း ပါသြားတာနဲ႔ သင္ Reject ထိသြားပါလိမ့္မယ္။

တာ့ခ္မင့္နစၥတန္ႏိုင္ငံ

ကမၻာေပၚမွာ တံခါးကို အတင္းက်ပ္ဆံုး ပိတ္ထားတဲ့ ႏိုင္ငံတစ္ႏိုင္ငံပါ။  ခရီးသြားကုမၸဏီ တစ္ခုကို မငွားဘဲ သင္ဗီဇာမရႏိုင္ ပါဘူး။ ဗီဇာရဖို႔ကလဲ သင္သြားလာမယ့္ ေနရာေတြမွာ ဟိုတယ္ေတြ ႀကိဳတင္ ဘြတ္ကင္ လုပ္ၿပီးသား ျဖစ္ေနရပါမယ္။ အီရန္နဲ႔ ႐ုရွားမွာလိုပဲ Call Letter လိုပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီ Call Letter ဆိုတာလဲ တာ့ခ္မင့္နစၥတန္ လူဝင္မႈ ႀကီးၾကပ္ေရး အဖြဲ႕ရဲ႕ မွတ္ခ်က္ပါမွ အက်ဳံးဝင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ မွတ္ခ်က္ရဖို႔ ကေတာ့ သုံးပတ္ေလာက္ ေစာင့္ၾကည့္ပါ။  ရမယ္၊ မရဘူးဆိုတာ မေသခ်ာပါဘူး။ မွတ္ခ်က္ရရင္ ဗီဇာ ေလွ်ာက္လိုက္ပါ။ ႏွစ္ပတ္ေလာက္ေတာ့ ေစာင့္ပါ။

အဇာဘိုင္ဂ်န္ႏိုင္ငံ

ဒီႏိုင္ငံမွာ ႐ံုးပိတ္ရက္ မ်ားလြန္းတဲ့ ျပႆနာလဲ ပါလာပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ တစ္ေႏြလံုးနီးပါး သံ႐ံုးေတြ၊ လူဝင္မႈႀကီးၾကပ္ ေရး႐ံုးေတြ ပိတ္ပါတယ္။ ဗီဇာရဖို႔ အလြန္ၾကန္႔ၾကာ သြားေလ့ ရွိပါတယ္။ ပံုမွန္ ကမၻာလွည့္ ခရီးသြားဗီဇာ ရဖုိ႔ ႏွစ္ပတ္ခြဲ အနည္းဆံုး ၾကာပါတယ္။ e-Visa ဆို ရင္ ေလးပတ္ကေန ေျခာက္ပတ္ထိ ၾကာပါတယ္။ ဒါေပမ့ဲ  e-Visa ေလွ်ာက္ထားၿပီးရင္ ဘာေတြ ဆက္ျဖစ္ေနသလဲ ဆိုတာကို စံုစမ္းသိရွိႏိုင္မယ့္ နည္းလမ္းမ ရွိပါဘူး။ သင္ဟာ အလုပ္ေတြ အမ်ားႀကီး လုပ္ၿပီး ဗီဇာ ေလွ်ာက္ထား လိုက္ၿပီးေတာ့ အူေၾကာင္ေၾကာင္ နဲ႔ ရက္ေပါင္းမ်ားစြာ ထိုင္ေစာင့္ ေနရပါလိမ့္မယ္။

အိႏၵိယႏိုင္ငံ

ဒီႏိုင္ငံမွာ e-Visa စနစ္ကို စတင္က်င့္သံုး လာတာ မၾကာေသးပါဘူး။ ဒါေပမ့ဲ  ေဖာင္ျဖည့္ရတာ ခ်င္းေတာ့ သိပ္မကြာလွ ပါဘူး။ အေသးစိတ္ ဆန္လြန္းၿပီး ျပန္မွတ္မိဖို႔ ခက္ခဲလွတဲ့ အခ်က္အလက္ ေတြကို ေတာင္းဆို ပါလိမ့္မယ္။ Browser က ေရြးေသးတယ္။ ကိုယ့္ဘက္က ေငြသြင္းလဲ  သူတို႔ရဲ႕ ဗဟိုဘဏ္က ဆာဗာေဒါင္း ေနရင္ ေငြေပးလို႔ မရျပန္ဘူး။ ေငြသားခ်ည္း သြားသြင္းမယ္ ဆိုရင္လဲ မရဘူး။ e-Visa ဆိုတာ Sandard  visa ျဖစ္သြားလို႔ပဲ။ ၿပီးရင္ Reject ကလဲ  အေတာ္ ထိပါတယ္။ Reject ထိသြားရင္ အိႏၵိယသံ႐ံုးကို လူကိုယ္တုိင္ သြားၿပီး တစ္ဆင့္ၿပီး တစ္ဆင့္ ေလွ်ာက္ရ ပါလိမ့္မယ္။ အခ်ိန္ပိုၾကာၿပီး ေငြပိုကုန္ ပါတယ္။ 

ထိုင္းႏိုင္ငံ

ဗီဇာမရွိဘဲ ရက္ ၃ဝ ေနလို႔ရတဲ့ႏိုင္ငံ ေတြကေတာ့ UK, US, Canada, Australia ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီထက္ ပိုၾကာမယ္ဆိုရင္ ဗီဇာေလွ်ာက္ရ ပါလိမ့္မယ္။ အဝင္တစ္ေၾကာင္း ပဲဆိုရင္ ဗီဇာေလွ်ာက္ရတာ လြယ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ထိုင္းႏိုင္ငံကို တံခါးသဖြယ္ မွတ္ယူၿပီး တျခားႏိုင္ငံ ေတြကိုလဲ  သြားလည္မွာမို႔  ထိုင္းႏိုင္ငံထဲကို ဝင္လိုက္၊ ထြက္လိုက္ လုပ္ေနမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ သင္ တင္ျပရမယ့္ စာရြက္စာတမ္း စာရင္းဟာ အလြန္ကို ရွည္လ်ား ပါလိမ့္မယ္။ ေလယာဥ္ လက္မွတ္ေတြ၊ သင့္မွာ အလုပ္ရွိေၾကာင္း ေထာက္ခံခ်က္ေတြ၊ ဘဏ္ ေငြစာရင္း ေၾကညာခ်က္ေတြနဲ႔ အနည္းဆံုး အေမရိကန္ေဒၚလာ ၇ဝဝဝ နဲ႔ညီမွ် Show Money ေတြ လိုအပ္ပါလိမ့္မယ္ လို႔ ေလ့လာေရးသား တင္ျပလိုက္ရ ပါတယ္။

ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ (၃၂)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page