www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Friday, November 6, 2015

ေပါင္းဆန္တင္ပို႔မႈ ျမင့္တက္လာေစရန္ ႐ုရွားႏုိင္ငံသာမက ဥေရာပေစ်းကြက္သုိ႔ ေစ်းကြက္ရွာေဖြမႈမ်ား ျပဳလုပ္



ရန္ကုန္ ၊ ၆-၁၁-၂၀၁၅

ျမန္မာႏိုင္ငံထြက္ ေပါင္းဆန္ တင္ပို႔မႈ ျမင့္တက္ လာေစရန္ ႐ုရွားႏိုင္ငံ သာမက ဥေရာပ ေစ်းကြက္သို႔ ခ်ဲ႕ထြင္ကာ ေစ်းကြက္ ရွာေဖြမႈမ်ား ျပဳလုပ္ေနေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္မွ သိရသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္ အေနျဖင့္ ျမန္မာႏိုင္ငံထြက္ ေပါင္းဆန္မ်ား ကို ဥေရာပ ေစ်းကြက္သို႔ ကြန္တိန္နာ ႏွစ္လံုး၊ သံုးလံုးျဖင့္ စမ္းသပ္ တင္ပို႔ျခင္းမ်ား လုပ္ေဆာင္ခဲ့ ေသာ္လည္း ယခုအခ်ိန္ထိ ခိုင္မာသည့္ ေစ်းကြက္ မရရွိေသးဘဲ ေအာင္ျမင္မႈ မရရွိ ေသးေၾကာင္း သိရသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ေပါင္းဆန္ ကို ႐ုရွားေစ်းကြက္ တစ္ခုတည္း သို႔သာ အားထားတင္ပို႔ ေနျခင္းေၾကာင္း ယခု ဘ႑ာႏွစ္တြင္ လစဥ္ ေပါင္းဆန္တင္ပို႔မႈ ထက္ဝက္ခန္႔ ေလ်ာ့က်လာရာ တျခားႏိုင္ငံ မ်ားသို႔ ေစ်းကြက္ ခ်ဲ႕ထြင္ရန္ လိုအပ္လာေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္မွ သိရသည္။

ဥေရာပသို႔ ေပါင္းဆန္ေစ်းကြက္ ရွာေဖြရန္ အီတလီႏိုင္ငံ မီလန္ၿမိဳ႕၌ ျပဳလုပ္ေနေသာ မီလန္ ကုန္စည္ျပပဲြ ၂ဝ၁၅ တြင္ ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္ႏွင့္ စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္း ေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ႀကီးဌာနတို႔ ပူးေပါင္း၍ ျမန္မာႏိုင္ငံထြက္ ဧည့္မထ ေပါင္းဆန္ကို ေျခာက္လ ျပသထားကာ ျပည္တြင္း ေစ်းကြက္ တြင္လည္း ေပါင္းဆန္ စားသံုးမႈရွိ လာေစရန္ ေၾကာ္ျငာျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ ေနေၾကာင္း သိရသည္။

ျပည္တြင္း၌ ေပါင္းဆန္စက္မ်ား တည္ေထာင္မႈသည္ ယခင္က အၾကမ္းဖ်င္း ၁ဝ လုံးသာ ရွိေသာ္လည္း ၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္က မက္ပိုကုမၸဏီ မွ တန္ ၅ဝ ဆံ့ေသာ ေပါင္းဆန္စက္ ၁ဝ လံုးကို ဝယ္ယူခဲ့ၿပီး အရစ္က် စနစ္ျဖင့္ ေရာင္းခ်ေပး ေသာေၾကာင့္ ေပါင္းဆန္စက္မ်ား မ်ားျပား လာခဲ့သည္။ ျပည္တြင္း၌ ေပါင္းဆန္၏ အက်ဳိးေက်းဇူးကို သိရွိမႈ အားနည္းျခင္းေၾကာင့္ ေပါင္းဆန္ စားသံုးမႈ ျမင့္တက္ေစရန္ ပညာေပးျခင္းမ်ား ပိုမို လုပ္ေဆာင္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆန္စပါး အသင္းခ်ဳပ္မွ တာဝန္ရွိသူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။

ေပါင္းဆန္သည္ စပါးကို မႀကိတ္ခြဲမီ သန္႔စင္ျခင္း၊ ေရစိမ္ျခင္းႏွင့္ ေရေႏြးေငြ႕ျဖင့္ ေပါင္းျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္ၿပီး သန္႔စင္ေနသည့္ ေပါင္းၿပီးစပါး မ်ားကို စနစ္တက် ႀကိတ္ခြဲကာ အဆင့္ဆင့္ သန္႔စင္ျခင္း၊ ဆန္ခါတင္ျခင္း ႏွင့္ ေရြးခ်ယ္ျခင္းမ်ား ေဆာင္ရြက္ ထားေသာ အဆင့္ျမင့္ဆန္ ျဖစ္သည္။ အဆိုပါ ေပါင္းဆန္တြင္ အဆီဓာတ္ ပါဝင္မႈ နည္းကာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ဘီ၊ ဗီတာမင္ဒီ ႏွင့္ ဗီတာမင္အီး ဓာတ္မ်ား အခ်ဳိးက် မွ်တစြာ ပါဝင္ကာ သာမန္ဆန္ထက္ ဗီတာမင္ဓာတ္ ပိုမို ပါဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ (၄၄၇)

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၆)

#Themyawadydaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger