မရွိမျဖစ္ ေဖာလိပ္ေခၚ ဗီတာမင္ B9
ဗီတာမင္ B9 ဟာ သဘာ၀အားျဖင့္ (မျပဳမျပင္) ေတြ႕ရေသာ မရွိမျဖစ္ အာဟာရဓာတ္ ျဖစ္သည္။ တစ္နည္း ေဖာလိတ္ (Folate) လုိ႔ ေခၚေလ့ရွိတယ္။ ေဖာလိတ္ဟာ ခႏၶာကုိ္ယ ထဲမွာ ကလာပ္စည္း ႀကီးထြားမႈ ႏွင့္ ဗီဇ DNA ဖဲြ႕စည္းမႈမွာ အေရးႀကီးတဲ့ က႑တစ္ခု အျဖစ္ ပါ၀င္တယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေဖာလိတ္ ပမာဏ နည္းပါးခ်ိဳ႕တဲ့လွ်င္ ျပင္းထန္ ဆုိး၀ါးေသာ က်န္းမာေရး အေျခအေန မ်ားစြာ ျဖစ္လာႏုိင္တယ္။ ဥပမာ ေသြးထဲမွာ ဟုိမုိစစ္စတင္း ပမာဏ ျမင့္တက္ လာျခင္းေၾကာင့္ ေလျဖတ္ေရာဂါ ႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ျမင့္မားပါတယ္။
မိခင္ေလာင္းမ်ား ပဋိသေႏၶေဆာင္ ေနစဥ္ ဤ ဗီတာမင္ B9 ခ်ိဳ႕တဲ့ပါက ေမြးလာမယ့္ သေႏၶသားမွာ အာ႐ံုေၾကာမ ခၽြတ္ယြင္းခ်က္ ေရာဂါေတြ ပါလာႏုိင္တယ္။ ကင္ဆာေရာဂါ ေတြလည္း ျဖစ္လာႏုိင္ ပါတယ္။ ေဖာလ္တ္ ပမာဏ နည္းလွ်င္ ကင္ဆာ အမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္လာႏုိင္ တာမုိ႔ ေဖာလိတ္ ၾကြယ္၀တဲ့ နံနံပင္ ၊ ျမန္မာနံနံ ၊ တ႐ုတ္နံနံပင္ နဲ႔ ပဲနီေလး ၊ ဟင္းႏုႏြယ္ ၊ ပဲ အမ်ိဳးမ်ိဳး ၊ မုန္လာဥျဖဴ ၊ ဘ႐ုိကုိလီ စသည္တုိ႔ပါေအာင္ စားေပးသင့္ေၾကာင္း ေလ့လာ ေရးသား လုိက္ရပါတယ္။ (Healthcare Asia)
#Themyawadydaily
No comments:
Post a Comment