www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, July 6, 2015

ခါးနာျခင္းႏွင့္ ဓာတ္စာ


ခါးနာျခင္းႏွင့္ ဓာတ္စာ

ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂)

ခါးနာျခင္းဆိုတာ ျဖစ္စမွာ အေတာ္ နာက်င္ၿပီး မကုန္းႏိုင္၊ မဆန္႔ႏိုင္ ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။ ဒီထက္ ပိုလာပါက ခါးကိုက္တဲ့ အဆင့္အထိ ေရာက္သြား တတ္တယ္။ နာက်င္မႈက တစ္ရက္မွ ႏွစ္ပတ္ၾကာ နာေနတတ္တယ္။ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး ေသာက္ျခင္း၊ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း သြားႏိုင္ပါတယ္။ မဆင္ျခင္ရင္ နာက်င္မႈ ေဝဒနာ ပိုၿပီး ျဖစ္တတ္တယ္။ သာမန္ ခါးနာျခင္း ေဝဒနာမွာ တစ္ပတ္ခန္႔ အတြင္း သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ႏိုင္ပါတယ္။

ခါးနာျခင္း ေဝဒနာဟာ အဆင့္ဆင့္ ခါးမွတစ္ဆင့္ တင္ပါး၊ တင္ပါးမွ ဦးေခါင္း တစ္ဖက္ တစ္ခ်က္စီ၊ ယင္းမွ တင္ပါးကိုက္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း တို႔ ျဖစ္တတ္တယ္။ နာက်င္ျခင္း ေဝဒနာေၾကာင့္ တစစ္စစ္ ကိုက္ခဲျခင္း၊ ေတာင့္တင္း ေနျခင္း၊ ထံုက်င္ေနျခင္း၊ အားနည္းလာျခင္း၊ အပ္ျဖင့္ ထိုးသလို စစ္ခနဲ နာက်င္ျခင္း ျဖစ္တတ္တယ္။ ေက်ာေအာင့္ျခင္း၊ ခါးနာျခင္း၊ တင္ပါးမ်က္ျခင္း၊ ေပါင္ကိုက္ျခင္း မွသည္ ၾကြက္တက္ျခင္း၊ ၾကြက္သား က်ဳံ႕ဝင္ျခင္း အထိ ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။

ေနာက္ဆက္တြဲ ေဝဒနာမ်ား အေနနဲ႔ ခါးနာ ေဝဒနာကို ခံစားေနရ သူမ်ားမွာ ေကာင္းေကာင္း မအိပ္ႏိုင္ဘဲ စိတ္ဖိစီးျခင္း၊ အိပ္စက္ျခင္းကို အေႏွာင့္အယွက္ ေပးျခင္း ျဖစ္ေစတယ္။ ဆီးသြား၊ ဝမ္းသြား ခက္ခဲျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း၊ ေပ်ာ္ရႊင္မႈ ကင္းေဝးျခင္း၊ ေသာကမ်ားျခင္း ျဖစ္ေစတယ္။ ခါးနာေဝဒနာ ဆိုးရြား ေစျခင္းမွာ ေနထိုင္မႈ စနစ္ ကိုယ္ဟန္ အေနအထား မွားယြင္းျခင္း၊ ေလ့က်င့္ခန္း မလုပ္ျခင္း၊ လုပ္ငန္း သေဘာအရ အခ်ိန္ၾကာၾကာ မတ္တတ္ရပ္ ရျခင္း၊ ခါးကို အေထာက္အကူ အျပည့္အဝ မေပးတဲ့ ထိုင္ခံု၌ ထိုင္ျခင္း၊ ေပ်ာ့ေပ်ာင္း အိစက္ေသာ ေမြ႕ရာျဖင့္ အိပ္ျခင္း၊ အခ်ိန္ ၾကာျမင့္စြာ ကားေမာင္းျခင္း၊ ကိုယ္ခႏၶာ အဝလြန္ျခင္း၊ ကိုယ္ဝန္ရွိျခင္း၊ ေလးလံေသာ ဝန္ထုပ္ဝန္ပိုး မျခင္း၊ ထမ္းျခင္း၊ တြန္းျခင္း၊ ဆြဲယူျခင္း၊ ေလွကား အတက္အဆင္း မ်ားျခင္း၊ ခါး႐ိုးအဆစ္ လြဲေခ်ာ္မႈကို ဆရာဝန္ႏွင့္ ျပသ စစ္ေဆးမႈ မရွိျခင္းျဖစ္ၿပီး ခါး႐ိုး ဓာတ္မွန္႐ိုက္ စစ္ေဆးရင္ သိႏိုင္ပါတယ္။

ဓာတ္စာအေနနဲ႔ ခ်ယ္ရီသီး၊ နာနတ္သီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ မာလကာသီး၊ ပန္းသီးစတဲ့ သစ္သီးေတြ စားပါ။ အ႐ိုးပါတဲ့ ငါးေလးမ်ား ငါးကြမ္းရွပ္၊ တူနာငါး၊ ေဆာ္လမြန္ငါး ၊ ငါးမန္းေတာင္ ႏွင့္ တိရစၧာန္ အ႐ိုးစြပ္ျပဳတ္မ်ား ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ၾကြယ္ဝတဲ့ ေပါင္မုန္႔ၾကမ္း၊ ဆန္လံုးညိဳ၊ လူး၊ ဆတ္၊ ေျပာင္းဖူးမ်ား၊ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား၊ ကိုကိုး၊ ေရႊဖ႐ံုသီးေစ့မ်ား၊ အာလူး၊ ကန္စြန္းဥ၊ သံလြင္ဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ ဟင္းရြက္ဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ဗီတာမင္အီး ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေသာ ေနၾကာေစ့၊ ဖ႐ံုေစ့၊ သီဟိုဠ္ေစ့၊ ဗာဒံေစ့၊ သစ္ၾကားသီး၊ မက္မြန္သီးမ်ား စားသင့္ပါတယ္။

ခါးနာ သက္သာေစေသာ ပါရာစီတေမာ စတဲ့ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဗီတာမင္ဘီ ေဆးဝါးမ်ား၊ အိုမီဂါ (၃)၊ အိုမီဂါ (၆)၊ငါးႀကီးဆီ၊ ဗီတာမင္ဘီ ႏွင့္ ကယ္လ္စီယမ္ ပါေသာေဆး၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး သတၱဳဓာတ္ ပါတဲ့ အားေဆးမ်ားကို ဆရာဝန္ ၫႊန္ၾကားခ်က္ အတုိင္း ေသာက္သံုး ႏိုင္ၿပီး ေဆးပူတစ္ခုခု လိမ္းထား ႏိုင္ပါတယ္။

ေရွာင္ၾကဥ္ရန္မွာ အက္စစ္ ျဖစ္ေစေသာ အစာမ်ားျဖစ္တဲ့ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ ဘီယာ၊ အရက္၊ အခ်ဳိရည္မ်ား၊ ေဆးလိပ္၊ ဟင္းခတ္ အေမြးအႀကိဳင္မ်ား၊ ဝမ္းတြင္း ကလီစာမ်ားနဲ႔ အသင့္စားသံုး ႏုိင္တဲ့ အစားအစာ မ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

#Themyawadydaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger