www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Saturday, May 2, 2015

ေႏြရာသီတြင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အစားအစာ


ေႏြရာသီတြင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အစားအစာ

ေႏြရာသီတြင္ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ အတြင္း၌ ေရဓာတ္ အလြယ္တကူ ခန္းေျခာက္ ႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ျခစ္ျခစ္ေတာက္ ပူေသာ ေနဒဏ္ေအာက္တြင္ ေရဓာတ္ ျပန္လည္ ျဖည့္တင္း ႏိုင္ရန္ လိုအပ္သည္။

ေခြၽးထြက္ မ်ားျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္ ေရဓာတ္ႏွင့္ ဆားဓာတ္မ်ား ဆံုး႐ံႈးတတ္သည္။ လူတို႔၏ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္း၌ ထိုကဲ့သို႔ ေရဓာတ္ႏွင့္ ဆားဓာတ္မ်ား ဆံုး႐ံႈးေသာ အခါ ကိုယ္ပူျခင္း၊ ေခါင္းမူးျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ အစားအေသာက္ စားခ်င္စိတ္၊ ေသာက္ခ်င္စိတ္ မရွိျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ဆီးပူျခင္း၊ အစာအိမ္ နာျခင္း၊ ေသြးေပါင္က်ျခင္း၊ ရင္တုန္ျခင္းတုိ႔ ျဖစ္ႏုိင္ ေသာေၾကာင့္ အရည္မ်ားမ်ား ေသာက္ရန္ လိုအပ္သည္။

ေႏြရာသီတြင္ ေခြၽးထြက္မ်ားၿပီး ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ ေစေသာ အစားအစာ မ်ားကို ေရွာင္ရွား သင့္သည္။ ဥပမာအားျဖင့္ ေကာ္ဖီသည္ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ လြယ္ေသာေၾကာင့္ ေကာ္ဖီ ႀကိဳက္သူမ်ား ေကာ္ဖီကို ေလွ်ာ့ေသာက္ သင့္သည္။ ထို႔ျပင္ ေခ်ာကလက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးႏွင့္ ပူစပ္ေသာ အစားအစာ မ်ားမွာ ေခြၽးထြက္မ်ား ေစေသာေၾကာင့္ ေႏြရာသီတြင္ အလြန္အကြၽံ စားသံုးျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္သည္။

ထို႔ေၾကာင့္ ေႏြရာသီတြင္ ေရဓာတ္မ်ားၿပီး အရည္ရႊမ္းေသာ အသီးအႏွံ မ်ားကို စားျခင္းအားျဖင့္ ေရဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းျခင္းမွ တားဆီးႏုိင္မည္။ ဖရဲသီး၊ သခြားသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ဆလတ္ရြက္၊ ဒိန္ခ်ဥ္ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ားကို စားသံုးေပးပါက ခန္းေျခာက္ သြားေသာ ေရဓာတ္ကို ျဖည့္တင္းေပးရာ ေရာက္မည္ ျဖစ္သည္။

ေႏြရာသီႏွင့္ အလိုက္ဖက္ဆံုး အသီးမွာ ဖရဲသီး ျဖစ္သည္။ ဖရဲသီးတြင္ ေရဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ေရငတ္ေျပ ေစၿပီး အစာေၾကလြယ္ ေစသည္။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး ကယ္လိုရီ နည္းေသာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ သင့္ေလ်ာ္သည္။

ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ေရဓာတ္ ျဖည့္တင္း ထားႏုိင္ရန္ အတြက္ အလြယ္ကူဆံုး၊ အ႐ိုးရွင္းဆံုး နည္းလမ္း ျဖစ္သည္။ ခႏၶာကိုယ္တြင္ ေရအလံု အေလာက္ ရွိေနလွ်င္ ကိုယ္အပူခ်ိန္ကို ပံုမွန္ထိန္းညိႇ ေပးႏုိင္ရန္ ပိုမိုလြယ္ကူ ေစသည္။

သို႔ေသာ္ ေခြၽးထြက္ မ်ားလြန္းသူ မ်ားတြင္ ခႏၶာကိုယ္မွ ဆားဓာတ္ ဆံုး႐ံႈးမႈမ်ား သျဖင့္ ဆားဓာတ္ မပါေသာ ေရကို ေသာက္သံုးပါက ၾကြက္သားမ်ား နာက်င္ ေတာင့္တင္းျခင္း ျဖစ္ႏုိင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ဓာတ္ဆားေရ ကိုသာ အဓိကထား ေသာက္သံုး သင့္သည္။

သို႔ျဖစ္ရာ ေႏြရာသီတြင္ လူတို႔၏ ခႏၶာကိုယ္၌ ေရဓာတ ္ခန္းေျခာက္မႈ မ်ားေသာေၾကာင့္ ေရဓာတ္ကို ျပန္လည္ ျဖည့္တင္း ေပးမည့္ အစားအစာ မ်ားကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေႏြ၏ အပူဒဏ္ကို ခံႏိုင္ၿပီး က်န္းမာေရး အတြက္လည္း အေထာက္အကူ ျပဳႏိုင္ေၾကာင္း အသိေပး ေရးသား လိုက္ရေပသည္။

( အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ )

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger