www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, December 29, 2014

အားလပ္ရက္ ပါတီပဲြမ်ားႏွင့္ လွပေသာ ကုိယ္ခႏၶာကုိ ထိန္းထားလုိသည့္ ပ်ိဳေမတုိ႔ ဆင္ျခင္ႏုိင္ဖုိ႔ အခ်က္ ၇ ခ်က္


အားလပ္ရက္ ပါတီပဲြမ်ားႏွင့္ လွပေသာ ကုိယ္ခႏၶာကုိ ထိန္းထားလုိသည့္ ပ်ိဳေမတုိ႔ ဆင္ျခင္ႏုိင္ဖုိ႔ အခ်က္ ၇ ခ်က္

ခုိင္စပယ္ဖူး

ဒီဇင္ဘာႏွင့္ ဇန္နဝါရီလ အားလပ္ရက္မ်ားတြင္ ျပဳလုပ္ေလ့ ရွိေသာ ေကာ့ေတးပါတီ၊ အားလပ္ရက္ ပါတီႏွင့္ ႏွစ္သစ္ကူး ပါတီပြဲမ်ားသုိ႔ တက္ေရာက္မည့္ ပ်ဳိေမမ်ား အေနျဖင့္ ႐ုတ္တရက္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ျမင့္တက္ လာစရာ အေၾကာင္း မ်ားစြာ ရွိသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ယခုကဲ့သုိ႔ ပြဲေတာ္ရက္ မ်ားႏွင့္ ျပည့္ႏွက္ေနသည့္ ကာလမ်ဳိးတြင္ ပ်ဳိေမမ်ား အစားအေသာက္ ဆင္ျခင္ႏုိင္ရန္ အခ်က္ ခုနစ္ခ်က္ ကို ေဖာ္ျပလိုက္ ပါသည္-

၁။ အဆာခံႏုိင္ေသာ အစားအစာမ်ားကို

နံနက္ ကတည္းက စားထားပါ။ ပါတီပြဲ အမ်ားစုဟာ ညဘက္မွာ က်င္းပ ၾကတာမို႔ အဆာခံ ႏိုင္တဲ့ အစားအစာ ေတြကုိ နံနက္စာ စားကတည္း က စားထားမယ္ ဆိုရင္ အလြန္အကြၽံ စားတာမ်ဳိးေတြ မျဖစ္ႏုိင္ေတာ့ ပါဘူး။ ဥပမာ- ေျမပဲနဲ႔ ေျမပဲေထာပတ္ ေတြ စားထားရင္ ၁၂ နာရီေလာက္ အဆာခံ ႏုိင္တယ္လို႔ ၿဗိတိသွ် အာဟာရ ဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာခ်က္ က ေဖာ္ျပထား ပါတယ္။ အဲဒီလို စားထားရင္ ညပါတီပဲြမွာ ကယ္လုိရီ မ်ားတဲ့ အစာေတြကုိ မစားခ်င္ ေလာက္ေအာင္ ဗိုက္ျပည့္ ေနမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

၂။ စိတ္လႈပ္ရွားၿပီးစားတဲ့ပံုစံကိုေရွာင္ပါ

အားလပ္ရက္ ကာလေတြဟာ ေပ်ာ္စရာ ေကာင္းေပမယ့္ စိတ္ဖိစီးမႈ အမ်ားဆံုး အခ်ိန္ေတြလည္း ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒီလို အခ်ိန္မ်ဳိးမွာ စိတ္လႈပ္ရွားၿပီး စားတဲ့ ပံုစံမ်ဳိးေတြ ျဖစ္လာႏုိင္တဲ့ အတြက္ ဒယ္လာဝဲ တကၠသိုလ္ က တြဲဖက္ပါေမာကၡ Meryl Gardner ရဲ႕ သတိေပးခ်က္ကုိ ထည့္သြင္း စဥ္းစားသင့္ ပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ ေလ့လာခ်က္ အရ စိတ္ေကာင္းဝင္ ေနတဲ့အခါမွာ လူေတြက စားေကာင္းၿပီး အရသာ ရွိတာထက္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အစားအစာ ေတြကုိ ေရြးၿပီးစားတတ္ ပါတယ္။ စိတ္လႈပ္ရွားမႈဟာ အစားအေသာက္ ေရြးခ်ယ္မႈ အေပၚ လႊမ္းမိုးမႈ ရွိတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ စိတ္ညစ္ေနတဲ့ အခါမွာ လူေတြက စားေကာင္းၿပီး အရသာရွိ တာကိုသာ ေရြးၾကတဲ့ အေလ့အက်င့္ကို ေတြ႕ပါတယ္။

၃။ ပါတီမသြားခင္အပန္းေျဖပါ

က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ အစားအစာ ေတြကို ေရြးခ်ယ္မိတဲ့ ျဖစ္ရပ္ရဲ႕ ေနာက္ကြယ္မွာ ဆံုးျဖတ္ရတာ ပင္ပန္းတဲ့အေပၚ မူတည္ ေနတယ္လုိ႔ Dartmouth College ရဲ႕ စစ္တမ္းတစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပထား ပါတယ္။ သုေတသန ပညာရွင္ေတြက အမ်ဳိးသမီး ၃၃ ဦးကို အဖြဲ႕ႏွစ္ဖြဲ႕ ခြဲၿပီး မတူညီတဲ့ လုပ္ရပ္ႏွစ္ခုကို လုပ္ေဆာင္ ေစပါတယ္။ ပထမ အုပ္စုကို ခုနစ္မိနစ္ၾကာ စာတန္းထုိး ဗီဒီယိုတစ္ခုကုိ ၾကည့္႐ႈ ေစပါတယ္။ ဒုတိယအဖြဲ႕ ကုိေတာ့ စာတန္းထိုးကို မဖတ္ဖို႔ ၫႊန္ၾကားၿပီး ၾကည့္႐ႈ ေစပါတယ္။ ဗီဒီယိုကိုၾကည့္ ေစၿပီးတဲ့ေနာက္ အစားအေသာက္ ပံုေတြကိုျပၿပီး အမ်ဳိးအစား ခြဲျခားေစတဲ့ အခါမွာ စာမဖတ္တဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြက အစားအေသာက္ မ်ားမ်ားကို ပုိလိုခ်င္ၾက တာကိုေတြ႕ ရပါတယ္။ ေဖ်ာ္ေျဖေရး ေၾကာင့္ စိတ္ဓာတ္ အင္အား ပုိေကာင္းတဲ့ အေျခအေနမွာ အစားအေသာက္ ေတြဟာ ပုိၿပီး ႏွစ္လိုဖြယ္ရာ ျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ပါတီ မသြားခင္ နားေနၿပီး ဦးေႏွာက္ကို အပန္းေျဖ ေပးဖုိ႔ လုိအပ္ပါတယ္။

၄။ ညစာအတူစားဖို႔ မိတ္ေဆြကို ဉာဏ္နဲ႔ယွဥ္ၿပီး ေရြးပါ

အားလပ္ရက္ ကာလေတြမွာ မိတ္ေဆြေတြနဲ႔ ပိုၿပီး ထိေတြ႕ရတဲ့ အခ်ိန္ ျဖစ္သလုိ အစားအေသာက္ ေတြကို အတူတူစားဖို႔ ေကာင္းတဲ့ အခ်ိန္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ စားေသာက္ဆုိင္ ေတြမွာ အတူတူ လာစားၾကတဲ့ မိတ္ေဆြေပါင္း ၁၄၅၉ ဦးကို ေလ့လာေရး လုပ္ေနေၾကာင္း မသိေစဘဲ မွာယူတဲ့ အစားအေသာက္ ေတြကို ေလ့လာခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အမ်ားစုဟာ အတူတူစား ေနၾက အစားအေသာက္ ကိုပဲမွာၾက တာကို ေတြ႕ခဲ့ရ ပါတယ္။ မိတ္ေဆြေတြ မ်ားလာရင္လည္း အမ်ားစု မွာတာကိုပဲ မွာစားၾကၿပီး ေက်နပ္တာမ်ား ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္နဲ႔ အတူစားမယ့္ လူရဲ႕ စားေသာက္မႈ ပံုစံကုိပိုၿပီး အေလးေပး ဂ႐ုစိုက္သင့္တယ္လုိ႔ ဆိုပါတယ္။

၅။ အစားမ်ားမ်ားစားမယ့္ အခ်ိန္အတြက္ ႀကိဳတင္ ျပင္ဆင္ထားပါ

အစာစားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္ဟာ အမ်ားအားျဖင့္ ည ၈ နာရီအခ်ိန္ ျဖစ္တာကို ေတြ႕ရ ပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ လူေတြဟာ အခ်ဳိ၊ အငန္ နဲ႔ ကစီဓာတ္ မ်ားတာေတြကို စားခ်င္ၾကတယ္လုိ႔ Obesity ဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာေရး စာတမ္းမွာ ေဖာ္ျပထား ပါတယ္။ ကိုယ္ခႏၶာရဲ႕ ဇီဝဓာတ္ လွည့္ပတ္မႈ အရ ညအေမွာင္ ေရာက္လာရင္ အစားပိုစားခ်င္ လာၾကတယ္။ ေဆာင္းတြင္း ေရာက္ရင္ အစားအေသာက္ ေကာင္းေကာင္းကို ပုိၿပီးစားခ်င္ လာၾကတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ည ၈ နာရီဝန္းက်င္မွာ အဆာေျပ စားစရာ ကို အသင့္ျပင္ ထားသင့္တယ္။

၆။ အရက္ေသာက္ရာမွာ သတိရွိဖုိ႔လုိတယ္

ဒီလို အားလပ္ရက္ ရာသီမွာ ေခ်ာကလက္ ပူပူထဲကို အရက္ေရာ ေသာက္တာလည္း ရွိပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လည္း ဆုိေတာ့ အဲဒါက ဒီလို ေအးျမတဲ့ ေဆာင္းရာသီနဲ႔ လုိုက္ဖက္တဲ့ ေသာက္စရာ တစ္မ်ဳိးပဲေလ။ အေရးႀကီးတာက ဘယ္လုိ အရက္မ်ဳိး ေရြးမလဲ၊ အႀကိမ္ ဘယ္ေလာက္ ေသာက္သလဲ၊ အလြန္အမင္း ဝတာနဲ႔ အရက္ေသာက္တာ ဆက္စပ္မႈ စတာေတြကို ဉာဏ္နဲ႔သတိ ရွိဖုိ႔ပဲလုိပါတယ္။ အရက္ေသာက္ တတ္သူ ၈ဝဝဝ ကုိ ၿပီးခဲ့တဲ့ ရက္သတၱပတ္ ကေလ့လာမႈအရ အရက္ေသာက္သူ အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ တစ္ရက္ကုိ ကယ္လုိရီ ၃၈၂ တုိးေစၿပီး အဲဒီ ပမာဏဟာ တစ္ေန႔တာ စားသံုးမႈရဲ႕ ၁၉ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ ရွိတာကုိ ေတြ႕ရပါတယ္။ အမ်ဳိးသားေတြ မွာေတာ့ ၆၇၇ ကယ္လုိရီ အထိတိုးေစၿပီး အဲဒီ ပမာဏဟာ တစ္ေန႔တာ စားသံုးမႈရဲ႕ ၂၇ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိရွိတာကို ေတြ႕ရတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ အရက္လံုးဝ မေသာက္ဖုိ႔ မဆုိလိုေပမယ့္ အရက္ထဲမွာ ပါဝင္ေနတဲ့ ကယ္လုိရီ ပမာဏေၾကာင့္ အဝလြန္ မလာေအာင္ ထိန္းသိမ္းဖို႔လုိ ပါတယ္။

၇။ အစာစားရန္ ခက္ခဲေစမယ့္ အတားအဆီး အခ်ဳိ႕ထားရွိပါ

အစာမစား ျဖစ္ေအာင္ သို႔မဟုတ္ အစာစားဖို႔ ခက္ခဲေအာင္ အတားအဆီး အခ်ဳိ႕ ထားရွိပါက အနည္းငယ္သာ စားျဖစ္ လိမ့္မယ္လို႔ Appetite ဂ်ာနယ္ စစ္တမ္း တစ္ေစာင္က ေဖာ္ျပထား ပါတယ္။ အားလပ္ရက္ ရာသီမွာ အမ်ားဆံုး စားတတ္ၾကတဲ့ ေခ်ာကလက္နဲ႔ အသီးေျခာက္ ေတြကုိ ခဲပတ္ ဒါမွမဟုတ္ ပါကင္ထုပ္ ထားတာနဲ႔ ပါကင္ ထုပ္မထားတာေတြ ခ်ထားေပးၿပီး စမ္းသပ္ခဲ့ရာမွာ အထုပ္ေျဖၿပီး စားရတာနဲ႔ ဒီအတုိင္း လြယ္လြယ္ စားရတာမွာ ၃ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း အထိ စားေသာက္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်တာကို ေတြ႕ရတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။

#Themyawadydaily
#ျမ၀တီေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger