www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, December 8, 2014

မ်က္ႏွာအဆီျပန္ျခင္း ႏွင့္ ဝက္ၿခံထြက္ျခင္း



မ်က္ႏွာအဆီျပန္ျခင္း ႏွင့္  ဝက္ၿခံထြက္ျခင္း

ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂)

မ်က္ႏွာ အဆီျပန္ျခင္း ႏွင့္ ဝက္ၿခံထြက္ျခင္း တို႔မွာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ ေဟာ္မုန္း ေျပာင္းလဲမႈေၾကာင့္ ျဖစ္ၾကရသည္။ အဆီျပန္၊ အဆီအိတ္ မ်ားသည္ အရြယ္ေရာက္ အပ်ဳိ၊ လူပ်ဳိ ျဖစ္ခ်ိန္တြင္ အဆီပိုထြက္ လာသျဖင့္ အဆီျပန္ျခင္း ျဖစ္သည္။

ေယာက်္ား ေဟာ္မုန္းဓာတ္ ပိုထြက္လာျခင္း၊ အဆီႏွင့္ အဆီဓာတ္ မ်ားသည့္ အစားအစာ၊ အသင့္ အျမန္စား အစားအစာမ်ား (ဆင္းဒဝစ္၊ ပီဇာ၊ ဟမ္ဘာဂါမ်ား) အစားမ်ားျခင္း၊ အိပ္ေရးပ်က္ျခင္း၊ စာေမးပြဲ ေျဖခါနီး၊ လက္ထပ္ခါနီး အခ်ိန္မ်ားတြင္ စိတ္လႈပ္ရွားျခင္း၊ အျခား ေရာဂါတစ္ခုခု ျဖစ္ျခင္း၊ အဝလြန္ျခင္း ေၾကာင့္ အဆီပို ထြက္ႏိုင္သည့္ အျပင္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ဓမၼတာ လာခါနီး အခ်ိန္တြင္ ပို၍ အဆီျပန္ တတ္သည္။

ေဟာ္မုန္း အေျပာင္းအလဲ ေၾကာင့္ အဆီ အက်ိတ္မ်ား မ်က္ႏွာ အေရျပား အတြင္းတြင္ ျဖစ္ၿပီး အျပင္ကို မထြက္ဘဲ စုေနလွ်င္ အေရျပားမွ ပ်က္စီးသြားေသာ ကလာပ္စည္း မ်ားက အဆီႁပြန္ကို ပိတ္မိကာ ယင္းေနရာမွ အဖုထြက္ၿပီး ဝက္ၿခံ ထြက္လာသည္။ ဝက္ၿခံသည္ လူျမင္သည့္ ေနရာတြင္ အျဖစ္မ်ားသည္။ ဝက္ၿခံႏွင့္ မ်က္ႏွာ အဆီျပန္ျခင္း မျဖစ္ေပၚ ေစရန္ အခ်ဳိ၊ အဆိမ့္ စသည့္ အစားအစာ မ်ားကို ေလွ်ာ့စားရမည္။ ဝက္ၿခံကို လက္ျဖင့္ မညႇစ္ရပါ။ ဆာလ္ဖာ စသည့္ ပိုးသတ္ေဆး ပါေသာ အလွဆီကို လိမ္းၿပီး အေပၚမွာ သနပ္ခါး လိမ္းထားသင့္ ပါသည္။ ပိုးသတ္ေဆး အေပ်ာ့ပါေသာ ကာေဘာ္လစ္ ဆပ္ျပာ သံုးရမည္။ ေရခ်ဳိးၿပီး မ်က္ႏွာကို အဝတ္သန္႔သန္႔ ျဖင့္ သုတ္ရမည္။ မ်က္ႏွာသစ္တိုင္း ေရေႏြး ႏွင့္ ဆပ္ျပာ သံုးရမည္။ ညအိပ္ရာဝင္ ခါနီးတုိင္း မ်က္ႏွာသစ္၊ ေျခလက္မ်ား ေဆးၿပီး တစ္ပတ္ တစ္ခါ ေခါင္းမွန္မွန္ ေလွ်ာ္ၿပီးတိုင္း အုန္းဆီ လိမ္းသင့္သည္။ ေလ့က်င့္ခန္း (အေျပး၊ လမ္းေလွ်ာက္၊ စက္ဘီးစီး) နာရီဝက္ မွန္မွန္ လုပ္ေပးသင့္သည္။ ႏွာေခါင္းထိပ္ ႏွင့္ ႏႈတ္ခမ္းဝန္းက်င္ တြင္ ျဖစ္ေသာ ဝက္ၿခံကို မညႇစ္သင့္ပါ။

ဝက္ၿခံ မေပ်ာက္လွ်င္ ဆရာဝန္ႏွင့္ ျပသသင့္သည္။ ေခ်ာကလက္ ႏွင့္ အသင့္ အျမန္စား အစားအစာမ်ား ေရွာင္သင့္ ပါသည္။ အလုပ္မ်ားျခင္း၊ အအိပ္အေန နည္းျခင္း သည္လည္း ဝက္ၿခံကို ပို၍ ျဖစ္ေပၚ ေစသည္။ ဂ်ဳံၾကမ္းႏွင့္ ျပဳလုပ္ေသာ ေပါင္မုန္႔၊ ေခါက္ဆြဲေျခာက္၊ ဆန္လံုးညိဳ၊ လတ္ဆတ္ေသာ သစ္သီး၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား တြဲဖက္ စားသင့္သည္။ အပင္မွ ထြက္ရွိေသာ အစာမ်ားကို ပိုစားသင့္သည္။ ပဲနီေလး၊ ပဲပိစပ္ စသည့္ ပ႐ိုတင္း ပါေသာ အစားအစာ မ်ားကို စားသင့္သည္။

ဓာတ္တိုးပစၥည္း ၾကြယ္ဝသည့္ ဗီတာမင္ စားရမည္။ အနီႏွင့္ လိေမၼာ္ေရာင္ ရွိသည့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ စားသင့္သည္။ အႀကံျပဳခ်က္ အေနျဖင့္ ၾကက္သြန္နီ ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေန႔စဥ္ စားသင့္သည္။ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိး ေန႔စဥ္ စားေပးရမည္။ သစ္သီးဆီ ႏွင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ တြဲ၍ သစ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ ျပဳလုပ္ ေသာက္သံုး သင့္သည္။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေန႔စဥ္ စားသင့္သည္။ သြပ္ဓာတ္ ပါေသာ ငါး၊ အခြံမာသီး ႏွင့္ ဂ်ဳံျဖင့္ လုပ္ေသာ အစားအစာမ်ား စားသံုး သင့္သည္။ ။

#Themyawadydaily
#ျမ၀တီေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger