www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, November 3, 2014

ႏွစ္စဥ္ကေလးငယ္၂ ဒသမ ၆ သန္းခန္႔ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသဆုံးလ်က္ရွိ



ရန္ကုန္ ၊ ၃-၁၁-၂၀၁၄

ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းသည္ ျပည္သူ႔ က်န္းမာေရး ျပႆနာ တစ္ရပ္အျဖစ္ တည္ရွိေနကာ ကမၻာ့ လူဦးေရ သန္းႏွစ္ေထာင္ ခန္႔မွာ ယင္း ျပႆနာကို ခံစားေနရၿပီး ႏွစ္စဥ္ ၅ ႏွစ္ေအာက္ ကေလး ၂ ဒသမ ၆ သန္း ခန္႔မွာ အာဟာရ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသဆံုး ေနရေၾကာင္း က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌာန ၏ အာဟာရ ဆိုင္ရာ အသိပညာ ေပးမႈမွ သိရသည္။

ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ အျဖစ္မ်ားေသာ အာဟာရ ျပႆနာ မ်ားသည္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ေရာဂါ ႏွင့္ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ၊ ဗီတာမင္ေအ ခ်ဳိ႕တဲ့ေရာဂါ၊ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ေရာဂါ၊ ဗီတာမင္ ဘီဝမ္း ခ်ဳိ႕တဲ့ေရာဂါ မ်ားျဖစ္ၾကၿပီး ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ပါက ပိန္လွီျခင္း (ပံု)၊ အရပ္ပုျခင္း၊ ႀကီးထြားမႈ ေႏွးေကြးျခင္း၊ လူစဥ္မမီျခင္း တို႔ ျဖစ္ေပၚႏိုင္ၿပီး သံဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ပါက ေသြးအားနည္းၿပီး ေမာပန္း ရင္တုန္ျခင္း၊ အင္အား ကုန္ခန္းျခင္း၊အသားအေရမ်ား ျဖဴဖပ္ျဖဴေရာ္ ျဖစ္ၿပီး ႏွလုံး ထိခိုက္ျခင္းမ်ား ခံစားရႏိုင္ကာ ဗီတာမင္ေအ ခ်ဳိ႕တဲ့လွ်င္ ၾကက္မ်က္ သင့္ျခင္း၊ မ်က္ျဖဴသား ႏွင့္ မ်က္ၾကည္လႊာ ေျခာက္ေသြ႕ အနာျဖစ္ျခင္း အျပင္ တိမ္စြဲ၍ မ်က္စိကြယ္ျခင္း ႏွင့္ ဗီတာမင္ ဘီဝမ္း ခ်ဳိ႕တဲ့လွ်င္ သူငယ္နာ( Beri Beri ) စသည့္ အာဟာရဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြား ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းကို ကာကြယ္ႏုိင္ရန္ အာဟာရ အုပ္စုသုံးစုတြင္ ပါဝင္သည့္ အစားအစာ မ်ားကို မွ်တစြာ စားသုံးရန္ လိုအပ္သည္။ ယင္း အစာ အာဟာရ မ်ားသည္ ေန႔စဥ္စားသုံး ေနေသာ ထမင္း၊ ေကာက္ညႇင္း ႏွင့္ ေျပာင္းဖူး ကဲ့သို႔ေသာ ကစီဓာတ္ ၾကြယ္ဝသည့္ အစားအစာမ်ား၊ အသားဓာတ္ ျပည့္ဝသည့္ စားေတာ္ပဲ၊ ပဲနီေလး၊ ပဲဝါေလး၊ မတ္ပဲ၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ အသား ႏွင့္ ငါးမ်ား စားသုံးျခင္း၊ သက္ေစာင့္ ဓာတ္မ်ား ပါဝင္သည့္ ကန္စြန္းရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ ႏွင့္ အစိမ္းရင့္ေရာင္ အရြက္ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဗီတာမင္ၾကြ ယ္ဝသည့္ မုန္လာဥနီ၊ မုန္လာဥျဖဴ၊ လိေမၼာ္သီး၊ စပ်စ္သီး စသည့္ သစ္သီးသစ္ဖု အမ်ဳိးမ်ဳိးကို စားသုံးေပးရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌာနမွ အသိေပး ႏႈိးေဆာ္ ထားေၾကာင္း သိရသည္။

မိုးေအာင္

#Themyawadydaily
#ျမ၀တီေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger