www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, September 22, 2014

ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိႏွင့္ ဓာတ္စာ


ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိႏွင့္ ဓာတ္စာ

ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂)

ယေန႔ ကမၻာေပၚတြင္ ၂ဝ၁ဝ ျပည့္ႏွစ္ထိ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ခံစားေနရသည့္ လူနာေပါင္း ၂၈၅ သန္းရွိၿပီး ၂ဝ၃ဝ ျပည့္ႏွစ္သို႔ ေရာက္ေသာအခါ ႏွစ္ဆ တုိးလာ ႏုိင္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ခန္႔မွန္းထား ၾကသည္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ သည္ တစ္ကမၻာလံုး တြင္ ေၾကာက္မက္ ဖြယ္ရာ ေကာင္းေလာက္ ေအာင္ပင္ ျမင့္တက္ လ်က္ရွိၿပီး ယခင္က ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီး ႏုိင္ငံမ်ား၌သာ ျမင့္တက္ေလ့ ရွိေသာ္လည္း ၂ဝ၃ဝ ျပည့္ႏွစ္ တြင္ အာရွ၊ အာဖရိက ႏုိင္ငံမ်ား ၌ပါ ျမင့္မားစြာ တုိးတက္ လာႏုိင္သည္ဟု ဆိုသည္။

ထိုသို႔ ျဖစ္ပြား လာရျခင္းမွာ လူအမ်ား ေနထိုင္ စားေသာက္မႈ ပံုစံႏွင့္အတူ ေျပာင္းလဲ ျဖစ္ေပၚ လာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ၿပီး အသင့္ အျမန္စား အစားအစာမ်ား အေပၚ မွီခုိလြန္းျခင္း၊ ပီဇာ၊ ဆင္းဒဝစ္ႏွင့္ ဟမ္ဘာဂါ တို႔ကိုစားသံုး ျခင္းျဖင့္ ထိုမုန္႔မ်ား၌ ပါဝင္ေသာ ျပည့္ဝဆီ၊ စားအုန္းဆီ၊ ဝက္ဆီ၊ ဆီခဲမ်ား၊ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ဆီ မ်ားေၾကာင့္ စားသံုးသူ တို႔၌ အဆီအအိမ့္ လြန္ကဲမႈမ်ား ျဖစ္ေစသည့္ အျပင္ ကိုလက္စထေရာ မ်ားလည္း လူ႔ခႏၶာကိုယ္ ထဲတြင္ ကိန္းေအာင္း ႏုိင္သည္။

လူအမ်ားစုမွာ အထုိင္လြန္၊ အအိပ္လြန္ ျခင္းေၾကာင့္ ေလးလံ ထံုထုိင္းျခင္း၊ အခ်ဳိ႕မွာ စာဖတ္ျခင္း၊ ကြန္ပ်ဴတာခံု၌ ထုိင္ျခင္း စသည္ တို႔ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ လႈပ္ရွားမႈ နည္းပါးတတ္ ၾကသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေန႔စဥ္ နာရီဝက္ခန္႔အေျပး လမ္းေလွ်ာက္၊ စက္ဘီးစီး စသည့္ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈ မ်ားကို လုပ္သင့္သည္။

ယေန႔ေခတ္တြင္ လူငယ္မ်ား သာမက လူလတ္ပိုင္း ႏွင့္ လူႀကီးမ်ားပါ ဗီဒီယို ၾကည့္ျခင္း၊ ဂိမ္းႏွိပ္ျခင္း အင္တာနက္ အသံုးျပဳျခင္း တို႔ကို ျပဳလုပ္ ၾကသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ လႈပ္ရွားမႈ နည္း၍ ခႏၶာကုိယ္ ထဲ၌ ပိုေနေသာ ကယ္လုိရီ မ်ားမွာ ခႏၶာကုိယ္ လႈပ္ရွားမႈ ေၾကာင့္ ေလာင္ကြၽမ္း ရမည့္အစား မေလာင္ကြၽမ္း ႏုိင္ေတာ့ဘဲ အသည္း အဆီဖံုးျခင္း၊ ကုိလက္စထေရာ အျဖစ္ ေသြးထဲသို႔ ေရာက္ရွိ သြားျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚလာ သည္။

ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ဆိုသည္မွာ ေသြးအတြင္း ၌ သၾကားဓာတ္ မ်ားသည့္ ေရာဂါျဖစ္ၿပီး ယင္းသို႔ ျဖစ္ရျခင္းမွာ အင္ဒိုက႐ုိင္း အဖြဲ႕အစည္း တစ္ခုျဖစ္သည့္ ပန္ကရိယမွ အင္ဆူလင္ ေခၚသည့္ ေဟာ္မုန္းဓာတ္ ထုတ္လုပ္မႈ မရွိျခင္း၊ ထုတ္လုပ္မႈ နည္းျခင္း သို႔မဟုတ္ အင္ဆူလင္ အလုပ္ မလုပ္ျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။

ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ရွိ၊ မရွိႏွင့္ ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္ ပမာဏကို သိလုိပါက ေသြးေဖာက္ စစ္ၾကည့္မွသာ သိႏုိင္သည္။ ဆီးအတြင္း ၌ သၾကားဓာတ္ ရွိ၊ မရွိ စမ္းသပ္ ၾကည့္႐ုံမွ်ျဖင့္ မသိႏုိင္ေပ။ ေသြးအတြင္း သၾကား ပမာဏ တုိင္းၿပီးမွ အစာစား ရမည္။ အစာမစားမီ ၁၂၆ မီလီဂရမ္ ရာခုိင္ႏႈန္းႏွင့္ အထက္၊ ၂ဝဝ မီလီဂရမ္ ရာခုိင္ႏႈန္းႏွင့္ အထက္ တုိင္းတာ ရရွိလွ်င္ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသည္ဟု ဆိုႏုိင္သည္။

ေဟမုိဂလုိဘင္ ေအဝမ္းစီ ပမာဏသည္ အစာမစားမီ ေသြးခ်ဳိ ပမာဏထက္ ႏွလံုး ေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ႏွင့္ ေသဆံုး ႏုိင္ေျခရွိ၊ မရွိခန္႔မွန္း ရာတြင္ ပို၍ အေထာက္ အကူျပဳ သည္။ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ရွိသူမ်ားမွာ ေဟမိုဂလုိဘင္ ေအဝမ္းစီ ၅ ဒသမ ၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ေအာက္ အၿမဲထား ရွိရမည္။ ေသြးတြင္း အခ်ဳိဓာတ္ကို ေသြးေဖာက္ စစ္ေဆးျခင္း သည္ စစ္ေဆးသည့္ အခ်ိန္ကာလ ၌သာ ေသြးတြင္း အခ်ဳိဓာတ္ ပမာဏ ေဖာ္ျပႏိုင္ၿပီး က်န္သည့္ အခ်ဳိဓာတ္ ပမာဏ မ်ားသည္ ျဖစ္ေစ၊ နည္းသည္ ျဖစ္ေစ မေဖာ္ျပ ႏုိင္ပါ။ ေဟမုိဂလုိဘင္ ေအဝမ္းစီ တုိင္းျခင္းျဖင့္ သံုးလအတြင္း မိမိကုိယ္တြင္း ၌ ေသြးတြင္း အခ်ဳိပမာဏ ေကာင္းမြန္စြာ ထိန္းထားႏုိင္ျခင္း ရွိ၊ မရွိ ေဖာ္ျပ ႏုိင္သည္။

႐ုတ္တရက္ ျဖစ္ေပၚ ႏုိင္ေသာ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ားမွာ ေသြးခ်ဳိ ႐ုတ္တရက္ တက္ျခင္း၊ သတိလစ္ျခင္း၊ ေသြးအတြင္း အခ်ဳိပမာဏ ေကာင္းမြန္စြာ ထိန္းထား ႏုိင္ျခင္းရွိ၊ မရွိ ကို ေဖာ္ျပႏုိင္သည္။ ယင္းအျပင္ နာတာရွည္ ေရာဂါျဖစ္ျခင္း၊ မ်က္စိေသြးေၾကာ ထိခိုက္ျခင္း၊ မ်က္စိကြယ္ျခင္း၊ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ၊ နာတာရွည္ ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါ၊ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာပိတ္ ကာ ေလျဖတ္ျခင္း၊ အာ႐ုံေၾကာမ်ား ပ်က္စီးကာ ထံုက်ဥ္ျခင္း၊ ေျခေထာက္ ပုပ္ျခင္း၊ ေရာဂါပိုး ဝင္လြယ္ျခင္း တို႔ ျဖစ္တတ္သည္။

ေသြးအတြင္း အခ်ဳိဓာတ္ ပံုမွန္ျဖစ္ေစရန္ အစား ေလွ်ာ့စားရန္ လိုသည္။ ထမင္း ဆယ့္ႏွစ္ဇြန္း၊ အသီးအရြက္ေၾကာ္၊ အမွ်င္ပါသည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ သစ္သီးဝလံ မ်ားကို မွ်တစြာ စားရန္၊ ေရဆာလွ်င္ ေရကိုသာ ေသာက္ရန္၊ အခ်ဳိရည္၊ ဘီယာႏွင့္ အရက္ မေသာက္ရန္၊ အဝမလြန္ေအာင္ ေလွ်ာ့စားရန္၊ လႈပ္ရွားမႈ မ်ားသည့္ ေနထုိင္မႈဘဝ ပံုစံျဖစ္ေအာင္ ေနရန္၊ ပံုမွန္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ရန္ႏွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈကို တတ္ႏုိင္သမွ် ေလ်ာ့ေအာင္ လုပ္ရန္ လိုအပ္သည္။

စားသံုးရန္ မသင့္ေသာ အစားအစာ မ်ားမွာ သၾကား၊ ႏုိ႔ဆီ၊ ေကာ္ဖီမစ္၊ တီးမစ္၊ အိုဗာ တင္း၊ မုိင္လုိ၊ ေဟာလစ္၊ ေရခဲမုန္႔၊ အခ်ဳိရည္မ်ား၊ ထန္းလ်က္၊ ႀကံသကာ၊ မလုိင္ပါေသာ အစာမ်ား၊ အဆီမ်ား၊ ျပည့္ဝဆီ၊ စားအုန္းဆီ အမ်ဳိးမ်ဳိးတုိ႔ ျဖစ္သည္။

စားသံုးသင့္သည့္ အစာမ်ားမွာ ကစီဓာတ္ ပါေသာ ဆန္ျဖင့္ လုပ္သည့္ အစားအစာ၊ ဂ်ဳံျဖင့္ ျပဳလုပ္သည့္ အစာ၊ အမွ်င္ ပါဝင္မႈမ်ားသည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ အသားဓာတ္ ပါသည့္ ငါးအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အမဲသား၊ ဆိတ္သား၊ ဝက္သား (အဆီမပါ)၊ ဘဲသား၊ ၾကက္သား (အေရခြံမပါ)၊ အဆီပါ အစာမ်ားတြင္ ပဲဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ငါးမွရသည့္ အဆီတို႔ကို ဆရာဝန္ ၫႊန္ၾကားခ်က္ အတုိင္း စားရမည္။

ထိန္းထားသင့္သည့္ ေသြးအတြင္း အခ်ဳိဓာတ္ မ်ားမွာ အစာမစားမီ ေသြးတြင္း အခ်ဳိဓာတ္ ၉ဝ မွ ၁၃ဝ မီလီဂရမ္ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ ႀကံဳႀကိဳက္သလုိ ေဖာက္ေသာ ေသြးအတြင္း အခ်ဳိဓာတ္ ၁၁ဝ မွ ၁၈ဝ မီလီဂရမ္ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ အစာစားၿပီး ၂ နာရီအတြင္း ေသြးအတြင္း အခ်ဳိဓာတ္ ၁၈ဝ မီလီဂရမ္ ရာခုိင္ႏႈန္း ထက္ နည္းရမည္။ ေသြးအတြင္း အခ်ဳိဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ ေမွ်ာ္မွန္းသည့္ အတုိင္းထား ႏုိင္လွ်င္ ဆင့္ပြားျဖစ္သည့္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့နည္းမည္ ျဖစ္သည္။ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ေဝဒနာရွင္မ်ား အေနျဖင့္ ဆရာဝန္ႏွင့္ ျပသၿပီး ၫႊန္ၾကားခ်က္မ်ား အတိုင္း လိုက္နာ ေဆာင္ရြက္ သင့္ေၾကာင္း အႀကံျပဳ ေရးသား လုိက္ရ ပါသည္ ။ ။

#Themyawadydaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger