လူတစ္ေယာက္ တြင္ အစာအိမ္ႏွစ္ခု ရွိသည္
လူတစ္ေယာက္ မွာ အစာအိမ္ ႏွစ္ခုရွိသည္ ဆိုသျဖင့္ အံ့ၾသသြား ၾကမည္ ထင္သည္။ အမွန္ပင္ ရွိပါသည္။ ထိုႏွစ္ခုမွာ လူ႔ က်န္းမာေရး အတြက္ အလြန္ အေရးပါေသာ အစာသစ္အိမ္ ႏွင့္ အစာေဟာင္းအိမ္ တို႔ျဖစ္သည္။ အစာစား သမွ်ကို ေျခေပးသည့္ အစာအိမ္ (အစာသစ္အိမ္) သည္ အစာကို ေျခေပး ေသာ္လည္း အာဟာရကို မစုပ္ယူေပ။ ေျခလိုက္ေသာ အစာမွ လူအတြက္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရကို အူသိမ္၊ အူေသး၊ အူမ တစ္ေလွ်ာက္ စုပ္ယူသည္မွာ အစာေဟာင္း အိမ္ေခၚ အူမႀကီး အဆံုးပိုင္း စအိုေပါက္ နားအထိ ျဖစ္သည္။ အစာေဟာင္းအိမ္ သည္ ေနာက္ဆံုး လက္က်န္ အာဟာရကို စုပ္ယူသည့္ ေနရာ ျဖစ္သည္။
လူတစ္ဦး၏ က်န္းမာေရး ကို ေမးျမန္း ေသာအခါ စားေကာင္း ရဲ႕လား ဟု ဦးစြာ ေမးေလ့ ရွိသည္။ ထုိ႔ေနာက္တြင္ ဝမ္းမွန္ရဲ႕လား ဟု ေမးသည္။ စားေကာင္း၍ အစာေၾကလွ်င္ ဝမ္းလဲမွန္ေလ့ ရွိသည္။ မစားခ်င္ မေသာက္ခ်င္ အစာမေၾက ေရာဂါ ျဖစ္လွ်င္ ဝမ္းလည္း မမွန္ႏိုင္ ေတာ့ေခ်။ အစာစား ေကာင္း၍ မ်ားမ်ားစားၿပီး ေရေသာက္နည္း လွ်င္လဲ ဝမ္းမမွန္ ႏုိင္ေပ။ အစာေဟာင္းအိမ္ သည္ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ျခင္းကို ႏွစ္သက္သည္။ ေရဓာတ္နည္း ျခင္းေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္ တတ္သည္။
အစားအေသာက္ မ်ားကို အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားသည့္ အစာစားပါ ဆိုျခင္းမွာ အစာေဟာင္းအိမ္ အတြက္ အက်ဳိးရွိေသာ ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ား ပါေသာ အစာမ်ား စားလွ်င္ ဝမ္းသြားရ လြယ္ကူ သျဖင့္ အူမႀကီး ေရာင္ျခင္း၊ ဝမ္းကို ညႇစ္၍ ခဲရာခဲဆစ္ သြားရျခင္းမ်ား မျဖစ္ႏိုင္ေပ။
အသီးအႏွံ၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ မွန္သမွ်သည္ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားေသာ အစာမ်ား ျဖစ္သည္။ ဆန္ႏွင့္ ဂ်ဳံဆိုလွ်င္ ဂ်ဳံကပိုၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားသည္။ ဆန္ေစးႏွင့္ ဆန္ၾကမ္း ဆိုလွ်င္ ဆန္ၾကမ္းက ပို၍ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားသည္။ မုန္လာဥျဖဴ၊ မုန္လာဥနီ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ မိႈ၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ကိုက္လန္၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ ႏိုကိုလီ၊ မွ်စ္၊ ငွက္ေပ်ာအူ၊ ဒန္႔သလြန္သီး၊ ခရမ္းသီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ပဲေစာင္း လ်ားသီး၊ ဗိုလ္စား ပဲသီး၊ ခဝဲသီး၊ ဗံုလံုသီး၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ စသည္ တို႔သည္ ေန႔စဥ္ အိမ္ရွင္မမ်ား ဟင္းခ်က္စရာ အျဖစ္ အသံုးျပဳ ေနသည္မ်ား ထဲမွ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားသည့္ အစားအစာ မ်ား ျဖစ္သည္။
႐ိုးရာ ေဆးပညာ အျမင္အရ အမွ်င္မ်ားေသာ အစာသည္ ဝါေယာဓာတ္ အစာျဖစ္သည္။ ေလပြႏိုင္ သလို ေလကို ေအာက္သို႔လည္း တြန္းခ် ႏိုင္သည္။ လူအမ်ား အစာစား ေသာအခါ အစာသစ္အိမ္ အတြက္သာ စဥ္းစား ၾကသည္။ အစာေၾက ရန္သာ အာ႐ံုထား ၾကသည္။ အစာေဟာင္းအိမ္ တြင္ မစင္ျဖစ္မည္ အထိ ထည့္မစဥ္းစား ၾကေပ။ အသားစား မ်ားၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ (ဝါေယာဓာတ္) ပါေသာအစာ အစားနည္းလွ်င္ ဝမ္းျဖစ္ေသာ အဆင့္တြင္ မာက်စ္ၿပီး စမ်ဥ္း ျဖစ္သြား ႏုိင္သည္။ ထုိအခါ အူမႀကီး အဆံုး အစာေဟာင္းအိမ္ ကို ေရာင္သည္ အထိ ဒုကၡေပး ႏုိင္သည္။ အစာေဟာင္းအိမ္ သည္ ဝမ္းညႇစ္ရဖန္ မ်ားေသာအခါ စအိုေပါက္မွ ေသြးေၾကာမ်ား ေဖာင္းကား လာၿပီး လိပ္ေခါင္း ေရာဂါျဖစ္လာ ေတာ့သည္။ အပူအစပ္ အလြန္စားသူ မ်ားတြင္ ပါးစပ္အရသာ၊ ခံတြင္း အရသာ ေကာင္းေသာ္လည္း အစာေဟာင္းအိမ္ အတြက္ မေကာင္းေပ။ အခန္႔ မသင့္လွ်င္ အပူေလာင္ ရာမွ အနာ ျဖစ္ႏိုင္သည္။
အစာသစ္အိမ္ အတြက္ အစာေၾက ေစေသာ အစာမ်ား ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ေသာ သူသည္ က်န္းမာ ေစႏိုင္သည္။ ထုိ႔အတူ အသား မ်ားမ်ား စားျခင္းကို ေလွ်ာ့ၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ (ဝါေယာဓာတ္) မ်ားေသာ အသီးအႏွံ မ်ားမ်ား စားေပးျခင္းျဖင့္ အစာေဟာင္းအိမ္ အတြက္လည္း ေကာင္းေစ ႏိုင္ကာ ''ဝမ္း တစ္လံုးေကာင္း ေခါင္းမခဲ'' ဟူေသာ က်န္းမာေရး ေဆာင္ပုဒ္ႏွင့္ ကိုက္ညီ ႏုိင္ေၾကာင္း တင္ျပလို ပါသည္။
ၾကည္လြင္ျမင့္(မုျဒာ)
No comments:
Post a Comment