၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာေရာဂါ မျဖစ္ေစရန္
ယခုကဲ့သုိ႔ ရာသီ အကူးအေျပာင္း ပူျပင္းေသာ အခ်ိန္အခါတြင္ ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာေရာဂါ ျဖစ္ေစတတ္ ေသာေၾကာင့္ ၀မ္းကုိ ႏူးေစေသာ အစားအစာ မ်ားကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ ၾကရမည္ ျဖစ္သည္။ ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာေရာဂါ သည္ ကူးစက္ ေရာဂါ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အဆုိပါ ေရာဂါသည္ အပူခ်ိန္ လြန္ကဲမႈေၾကာင့္ အစာ အခ်ဥ္ေပါက္ၿပီး ဗက္တီးရီးယား မ်ား ေပါက္ပြားရာမွ ျဖစ္ပြားျခင္း ျဖစ္သည္။
အဆုိပါ ဗက္တီးရီးယား မ်ားသည္ ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာေရာဂါ အျဖစ္ တစ္ဦးမွ တစ္ဦးသုိ႔ ကူးစက္ ပ်ံ႔ႏွံ႔ေစသည္။ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားလ်က္ ရွိေသာ ေနရာမ်ားမွ ယင္နားထားေသာ အစားအစာ မ်ားကုိ စားေသာက္ မိျခင္းျဖင့္ ကူးစက္ ႏုိင္သည္။
လူတုိ႔ ေန႔စဥ္ စားေသာက္ ၾကေသာ အစားအစာ မ်ားတြင္ သန္႔ရွင္း လတ္ဆတ္မႈ မရွိေသာ အစားအစာမ်ား ၊ အမွည့္လြန္ ေသာ သစ္သီး၀လံမ်ား ၊ ဖံုးအုပ္မႈ မရွိဘဲ ေရာင္းခ်ေသာ လမ္းေဘး ေစ်းဆုိင္ မ်ားမွ အစားအေသာက္ မ်ားကုိ စားေသာက္ မိပါက ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာေရာဂါ ကုိ ျဖစ္ေစသည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ ယင္နားစာ မ်ားျဖစ္ေသာ အသုပ္စံု ၊ လက္လုပ္ခ်ဥ္မ်ား ၊ အခ်ဥ္ရည္မ်ား ၊ မလတ္ဆတ္ေသာ အသီးႏွင့္ အသားမ်ား ေဖ်ာ္ရည္ မ်ားကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္သည္။ ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာေရာဂါ ျဖစ္ေနစဥ္ အပူအစပ္ တို႔ကုိ မစားသင့္ပါ။ ဆန္ျပဳတ္ ေသာက္ေပးျခင္း သာ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္။
ရာသီဥတု ျပင္းလာခ်ိန္တြင္ စားေသာက္ကုန္ မ်ား ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိေသာ ေစ်းဆုိင္မ်ား အေနျဖင့္ လည္း အစားအေသာက္ ပစၥည္းမ်ား ယင္မနား ေစရန္ လံုၿခံဳ ေကာင္းမြန္ေသာ အဖံုးမ်ား ၊ အုပ္ေဆာင္းမ်ား အုပ္၍ ေရာင္းခ် သင့္သည္။ သုိ႔မွသာ ယင္နားျခင္း မွ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။ ယခုအခါ လမ္းေဘး ေစ်းဆုိင္ မ်ားသည္ မ်ားေသာ အားျဖင့္ အဖံုးအကာ မရွိဘဲ ေရာင္းခ် ေနၾကျခင္းက မ်ားသည္။ အဆုိပါ ေစ်းဆုိင္ မ်ားတြင္ စားေသာက္ျခင္း မွ ေရွာင္ၾကဥ္ ၾကရမည္ ျဖစ္သည္။
၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာေရာဂါ သည္ မ်ားေသာ အားျဖင့္ ကေလးမ်ား ႏွင့္ သက္ႀကီး ရြယ္အုိ တုိ႔တြင္ ျဖစ္ပြားေလ့ ရွိသည္။ ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာ ျဖစ္ေနေသာ ကေလးငယ္ တစ္ဦးသည္ ၀မ္းသြားမႈ မ်ားၿပီး အခ်ိန္မီ ကုသမႈ မရွိလွ်င္ အသက္ အႏၲရာယ္ ျဖစ္ႏုိင္သည္။ အခ်ိန္မီ ေဆးခန္း၌ သြားေရာက္ ကုသျခင္းသည္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္။
သုိ႔ျဖစ္ရာ ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာေရာဂါ မျဖစ္ပြား ေစေရး အတြက္ ျပည္သူမ်ားက အႏၲရာယ္ မျဖစ္ေစရန္ အေနအထုိင္ အစားအေသာက္ မ်ားကုိ သတိထား ဆင္ျခင္ ကာကြယ္ ရမည္ ျဖစ္သကဲ့သုိ႔ ေစ်းေရာင္း သူမ်ားကလည္း ယင္နားစာမ်ား ေရာင္းခ်မႈ မျပဳမိ ေစရန္ ဂ႐ုျပဳ သင့္ပါေၾကာင္း အသိေပး ေရးသား လုိက္ရ ေပသည္။ ။
No comments:
Post a Comment