www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Saturday, October 1, 2016

ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ စားသံုးဆီစက္႐ံုေပါင္း ၂၀၀၀ ေက်ာ္မွတ္ပံုတင္ထား ေသာ္လည္း ရာခုိင္ႏႈန္း ၂၀ ခန္႔သာ လည္ပတ္လ်က္ရွိ



ရန္ကုန္ ၊ ၁-၁၀-၂၀၁၆

ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ စားသံုးဆီ စက္႐ံုေပါင္း ၂ဝဝဝ ေက်ာ္ မွတ္ပံုတင္ ထားေသာ္လည္း ရာခိုင္ႏႈန္း ၂ဝ ခန္႔သာ လည္ပတ္လ်က္ ရွိေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ ဆီစက္ ပိုင္ရွင္မ်ား အသင္းမွ သိရသည္။

ထို႔ျပင္ ျပည္ပႏိုင္ငံ မ်ားသို႔ ျပည္တြင္း ဆီထြက္သီးႏွံမ်ား ျဖစ္သည့္ ေျမပဲ၊ ႏွမ္းတို႔ကို တင္ပို႔ေနရသည့္ အတြက္ ျပည္တြင္း၌ ကုန္ေခ်ာ ျဖစ္သည့္ စားသံုးဆီမ်ား ထုတ္လုပ္ရာတြင္ ကုန္ၾကမ္းမ်ား လိုအပ္လ်က္ ရွိသည္။

''မွတ္ပံုတင္ ထားတဲ့ ဆီစက္က ၂၉၇၄ ႐ံုးရွိတယ္။ လက္ရွိ လည္ပတ္ ေနတာက ရာခိုင္ႏႈန္း ၂ဝ ေလာက္ပဲရွိတယ္။ လက္ရွိ ေပါက္ေစ်းနဲ႔ ေျမပဲဆီႀကိတ္ရင္ ဆီစက္ပိုင္ရွင္ေတြ အေနနဲ႔ တြက္ေျခ မကိုက္ဘူး။ ဆီေစ်းက အက်ဘက္ ေရာက္ေနတဲ့ အတြက္ အခက္အခဲ ျဖစ္ေနတယ္။ ေျမပဲဆီ တစ္ပိႆာကို ေငြက်ပ္ ၃၅ဝဝ နဲ႔ ေရာင္းလည္း ဝယ္သူနည္းတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲ ဆိုေတာ့ စားအုန္းဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊ ပဲပုပ္ဆီ ေတြကို ဓာတုပစၥည္း အသံုးျပဳၿပီး ေျမပဲဆီ အနံ႔ေပးကာ တစ္ပိႆာကို ေငြက်ပ္ ၂ဝဝဝ၊ ၂၅ဝဝ နဲ႔ ထင္ေယာင္ ထင္မွား ေရာင္းခ်ေနတဲ့ သူေတြ ရွိေနသမွ် ကာလပတ္လံုး ကြၽန္ေတာ္တို႔ ဆီစက္ပိုင္ရွင္ ေတြနဲ႔ ေတာင္သူေတြ ႐ံႈးေနပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ႀကိတ္ၿပီး ေရာင္းခ်ဖို႔ ေစ်းကြက္ မရွိဘူး။ ေစ်းကြက္ အရမ္းရွားပါး တာေတြ ျဖစ္ေနပါတယ္''ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံ ဆီစက္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အသင္းဥကၠ႒ ဦးခင္စုိး က ေျပာသည္။

ဆီစက္လုပ္ငန္းမ်ား တျဖည္းျဖည္း လည္ပတ္မႈ နည္းလာျခင္းမွာ ျပည္ပသို႔ ဆီထြက္သီးႏွံမ်ား တင္ပို႔ခြင့္ျပဳသည့္ အခ်ိန္မွ စခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။ ယင္းသို႔ ျပည္ပ ႏိုင္ငံမ်ားသို႔ ဆီထြက္သီးႏွံမ်ား တင္ပို႔ ႏုိင္ေသာ္လည္း ျပည္တြင္းမွ ထုတ္လုပ္ေသာ ဆီမ်ားကို ျပည္ပသို႔ တင္ပို႔ႏိုင္ျခင္း မရွိေသးေၾကာင္း သိရသည္။ ႏွစ္စဥ္ ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ား ျဖစ္သည့္ မေလးရွား ႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံ တို႔မွ စားအုန္းဆီ တန္ခ်ိန္ ငါးသိန္းေက်ာ္ တင္သြင္းေနၿပီး ဥေရာပသမဂၢ ႏိုင္ငံမ်ားမွ ပဲပိစပ္ႏွင့္ ေနၾကာဆီမ်ား တင္သြင္း ေနေၾကာင္း သိရသည္။

''ျပည္တြင္းမွာ ရွိေနတဲ့ စားသံုးသူျပည္သူ လူထုအတြက္ ေစ်းႏႈန္း သက္သာစြာ စားသံုးခြင့္ ရွိလာတယ္။ အရင္က ဆီတစ္ပိႆာကို ေငြက်ပ္ ၂ဝဝဝ ေက်ာ္ဝန္းက်င္က ေနၿပီး ေဒၚလာေငြ ေစ်းအတက္အက် ေပၚမူတည္ လို႔ ေငြက်ပ္ ၁၄ဝဝ၊ ၁၅ဝဝ ေလာက္အထိ လက္လီေရာင္းခ် စားသံုးႏိုင္တဲ့ အေနအထား မ်ဳိး ေပါ့။ ျပည္တြင္းမွာ ပဲဆီနဲ႔ ႏွမ္းဆီစားသံုး ႏိုင္ရင္ ပိုေကာင္းမယ္။ ပဲဆီနဲ႔ ႏွမ္းဆီရဲ႕ ထုတ္လုပ္မႈ ကုန္က်စရိတ္နဲ႔ စားအုန္းဆီရဲ႕ တင္သြင္းမႈ ကုန္က်စရိတ္ကို ႏိႈင္းယွဥ္ၿပီး ျပည္သူလူထုက ပိုၿပီးသက္သာတဲ့ ဆီကို စားၾကတယ္'' ဟု စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္း ေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ႀကီးဌာန ကုန္သြယ္ေရး ဦးစီးဌာနမွ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ဦးရန္ႏိုင္ထြန္း က ေျပာသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၄)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger