www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Sunday, September 11, 2016

အ၀လြန္ျခင္း ႏွင့္ ကင္ဆာ


အ၀လြန္ျခင္း ႏွင့္ ကင္ဆာ

ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ ခင္ျဖဴျပာ

အဝလြန္ျခင္း ဆုိသည္မွာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆီမ်ားေနေသာ အေျခအေန တစ္ရပ္ျဖစ္သည္။ အၾကမ္းဖ်င္းအားျဖင့္ ေရွးကေျပာဆုိ ၾကသည့္ ဝဝလွလွ ပုံပန္းသဏၭာန္ ကုိ ဆုိလုိသည္။ ဤ အဝလြန္ျခင္းႏွင့္ ႏွလုံး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ၊ ေသြးတုိးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါႏွင့္ ဒူးအဆစ္နာ ေရာဂါမ်ား ဆက္စပ္ပုံကို အားလုံးသိရွိၿပီး ျဖစ္သည္။

အဝလြန္ျခင္းကုိ တိက်သည့္ ကိန္းဂဏန္း အေနႏွင့္ BMI ျဖင့္ တုိင္းတာသည္။ BMI သည္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ႏွင့္ အရပ္ကုိ ထည့္သြင္းတြက္ခ်က္ ထားၿပီး အဝလြန္ျခင္း အတုိင္းအတာ ပမာဏကုိ တြက္ဆျခင္း ျဖစ္သည္။ ပုံမွန္ BMI မွာ ၁၉ မွ ၂၄ ဒသမ ၉ ျဖစ္သည္။ ၂၅ မွ ၂၉ ဒသမ ၉ သည္ ေပါင္ပုိျခင္း ျဖစ္ၿပီး ၃ဝ ေက်ာ္ပါက အဝလြန္ျခင္း ဟု သတ္မွတ္သည္။

၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္ႏွင့္ ၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္ စာရင္းဇယားမ်ား အရ အရြယ္ေရာက္ၿပီး အဝလြန္သူ သန္း ၆၄ဝ ခန္႔ရွိၿပီး ကေလးသူငယ္ အဝလြန္သူမွာ သန္း ၁၁ဝ ခန္႔ ရွိသည္။ အရြယ္ေရာက္ၿပီး အဝလြန္သူဦးေရ ပမာဏသည္ ၁၉၇၅ ခုႏွစ္ စာရင္းဇယားႏွင့္ယွဥ္လွ်င္ ေျခာက္ဆခန္႔ မ်ားလာသည္။ ကေလးသူငယ္ အဝလြန္သူမွာ ၁၉၈ဝ ျပည့္ႏွစ္ႏွင့္ ယွဥ္လွ်င္ ႏွစ္ဆ တက္လာသည္။

အသက္ကုိ အေျချပဳၿပီး ဝသည့္ ႏႈန္းထားမွာ ေယာက္်ားမ်ားတြင္ ၁၁ ရာခုိင္ႏႈန္း၊ မိန္းမမ်ားတြင္ ၁၅ ရာခုိင္ႏႈန္းႏွင့္ ကေလးမ်ားတြင္ ၅ ရာခုိင္ႏႈန္း ျဖစ္ေၾကာင္း ၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္ စာရင္းဇယားမ်ား အရ သိရွိရသည္။ ၂၁ ရာစုတြင္ ဝသည့္ လူဦးေရမွာ ပိန္သည့္ လူဦးေရထက္ ပုိမုိမ်ားျပား လာေၾကာင္း ကမၻာတစ္ဝန္းလုံး တြင္ ေတြ႕ရွိရသည္။

၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္တြင္ ေလးသန္းခြဲေသာ ကမၻာ့လူဦးေရ ေသဆုံးမႈသည္ ေပါင္ပုိျခင္းႏွင့္ အဝလြန္ျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။ အေနာက္ႏုိင္ငံ မ်ားမွ သုေတသီမ်ားက အဝလြန္ျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ဆက္စပ္မႈ ျပႆနာကုိ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားေသာသူ၏ ၉ ရာခုိင္ႏႈန္းတြင္ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။

ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆီပမာဏေၾကာင့္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ တက္လာျခင္းသည္ အင္နာဂ်ီ မ်ားေသာ အစားအေသာက္ကုိ စားသုံးျခင္း ႏွင့္ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈ နည္းပါးျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ဤသုိ႔ အေနအထုိင္၊ အစားအေသာက္ ေျပာင္းလဲ လာမႈေၾကာင့္ ယေန႔ေခတ္တြင္ အဝလြန္ ကပ္ေရာဂါ ဆုိက္ေနၿပီျဖစ္သည္။

ကင္ဆာ သုေတသီတုိ႔သည္ ၂ဝဝ၂ ခုႏွစ္ ကတည္းက အဝလြန္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏုိင္ ပါက အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ျခင္း၊ အစာမ်ဳိျပြန္ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ကင္ဆာ ျဖစ္ျခင္း၊ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ျခင္း (ေသြးဆုံးၿပီး) ႏွင့္ သားအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ျခင္းကုိ ကာကြယ္ ႏုိင္ေၾကာင္း သက္ေသျပၿပီး ျဖစ္သည္။

လတ္တေလာ ထပ္မံေတြ႕ရွိခ်က္ မ်ားမွာ အဝ လြန္ျခင္းႏွင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာ၊ သည္းေျခအိတ္ ကင္ဆာ၊ ပန္ကရိယ ကင္ဆာ၊ မမ်ဳိးဥအိမ္ ကင္ဆာ၊ သုိင္းရြိဳက္ဂလင္း ကင္ဆာႏွင့္ ေသြးကင္ဆာတစ္မ်ဳိး (မုိင္လုိးမား)၊ ဦးေႏွာက္ကင္ဆာ မ်ား ဆက္စပ္ေၾကာင္းကုိ သုေတသန အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ျပသခဲ့သည္။

ကင္ဆာျဖစ္ရသည့္ အေၾကာင္းရင္း ေပါင္းမ်ားစြာ ရွိသည္။ တခ်ဳိ႕ကုိ လက္ေတြ႕ ျပႏုိင္သည္။ ျဖစ္ႏုိင္သည့္ အေၾကာင္းတရား မ်ားမွာ ဗုိင္းရပ္စ္ပုိးမ်ား၊ ညစ္ညမ္း ေစသည့္ ဓာတ္သတၱဳ မ်ားႏွင့္ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ မ်ားသည္ ကင္ဆာကို ျဖစ္ပြားေစသည္။ တစ္နည္းအားျဖင့္ ကြၽႏု္ပ္တုိ႔ ေနထုိင္ေနသည့္ ကမၻာႀကီး တစ္ခုလုံးသည္ ကင္ဆာျဖစ္ပြား ႏုိင္သည့္ အရာမ်ားႏွင့္ ျပည့္ႏွက္ေနသည္။ ထုိ႔ျပင္ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း ႏွင့္ အဝလြန္ျခင္း သည္လည္း ကင္ဆာကုိ ျဖစ္ပြား ေစႏုိင္သည္။

အမ်ဳိးသမီး မ်ားတြင္ျဖစ္သည့္ ကင္ဆာေရာဂါ ၏ ၉ ရာခုိင္ႏႈန္းသည္ အဝလြန္ျခင္း ႏွင့္ ဆက္စပ္ေနေၾကာင္း အေနာက္တုိင္း သုေတသီ မ်ားက ေတြ႕ရွိထားသည္။

ပုိလွ်ံေနသည့္ အဆီမ်ားသည္ ကြၽႏု္ပ္တုိ႔ ခႏၶာကိုယ္၏ ဆဲလ္မ်ားကို ေရာင္ရမ္းေစသည္။ ထုိေရာင္ရမ္း ေနေသာ ဆဲလ္မ်ားသည္ တခ်ဳိ႕ေသာ ေဟာ္မုန္းမ်ားကို ထြက္ႏႈန္းမ်ား ေစၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ ႀကီးထြားမႈကုိ ျဖစ္ေစသည္။ ဤအခ်က္ကုိ တခ်ဳိ႕ေသာ တိရစာၧ န္ မ်ားတြင္ စမ္းသပ္မႈမွ သိရွိၿပီးျဖစ္သည္။

အဝလြန္ျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာ ဆက္စပ္ပုံကုိ သိရွိၿပီဆုိလွ်င္ ကြၽႏု္ပ္တုိ႔သည္ ကင္ဆာေရာဂါ မျဖစ္ပြားေအာင္ တစ္စုံတစ္ခုေသာ အတုိင္းအတာ တစ္ခုအထိ ကာကြယ္ႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။

က်န္းမာေရး အတြက္ သင့္ေတာ္ေသာ အစားအစာ စားေသာက္ျခင္း၊ သင့္တင့္ေသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းျခင္း၊ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္း၊ ေဆးလိပ္ မေသာက္ျခင္း၊ ကြမ္းမစားျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါ မျဖစ္ပြားေအာင္ ကာကြယ္ၾက ပါရန္ တုိက္တြန္းလုိက္ရ ပါသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၈)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page