www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Saturday, September 17, 2016

သံပရာရည္ကုိ ဘာေၾကာင့္ နံနက္တုိင္း ေသာက္သင့္တာလဲ


သံပရာရည္ကုိ ဘာေၾကာင့္ နံနက္တုိင္း ေသာက္သင့္တာလဲ

( ေပါက္ေပါက္ )

သံပရာရည္ကို ဘာေၾကာင့္ နံနက္တုိင္းေ သာက္သင့္တာလဲ ဆုိတဲ့ အေျဖကေတာ့ သံပရာသီး ထဲမွာ လူသားတို႔အတြက္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ဳိးျပဳတဲ့ အာနိသင္ေတြ မ်ားျပားလို႔ ပါပဲ။

သံပရာသီးထဲမွာ ကိုယ္တြင္း/ကိုယ္ပ ဗက္တီးရီးယား ပိုးမႊားေတြကို သုတ္သင္ႏွိမ္နင္း ေပးႏိုင္တဲ့ Antibacterial ၊ ျပင္ပကူးစက္ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး ေတြကို တားဆီးကာကြယ္ ေပးတဲ့ ဗညအငလငမေူ ၊ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားေတြ တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစဖို႔ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္မ်ား ျဖစ္ၾကတဲ့ ဆစ္ထရစ္ အက္စစ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီစီယမ္၊ ဗီတာမင္စီ တို႔ လံုေလာက္စြာ ပါရွိတာေၾကာင့္ နံနက္စာ စားၿပီးတိုင္း သံပရာရည္ တစ္ခြက္ပံုမွန္ ေသာက္ေပးသင့္ တယ္လို႔ Daily Health Tips (ေခၚ) အင္တာနက္ က်န္းမာေရး သတင္းလႊာ မွာ ေဖာ္ျပသြားခဲ့ ပါတယ္။

(၁) အစာေၾကေစျခင္း

သံပရာရည္က ခႏၶာကိုယ္တြင္း အစာေျခအဂၤါ အဖြဲ႕အစည္း ထဲမွ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားကို ႏွင္ထုတ္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အစာမေၾက ေလပြျခင္း ကိုလည္း သက္သာလာေစ ပါတယ္။ အူသိမ္အူမ မ်ားကို ေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ ေစႏိုင္လို႔ အူကင္ဆာ ေဝဒနာသည္ မ်ားကို သံပရာရည္ ေသာက္ရန္ ဆရာဝန္မ်ားက အႀကံေပးေလ့ ရွိပါတယ္။

(၂) ကုိယ္တြင္းသန္႔ေစျခင္း

သံပရာသီးထဲရွိ ဆစ္ထရစ္ အက္စစ္ မ်ားက အင္ဇိုင္း အျဖစ္ အေထာက္အပံ့ ျဖစ္ေစပါတယ္။ နံနက္ပိုင္း သံပရာရည္ ေသာက္ျခင္း အားျဖင့္ တစ္ညတာ ေအာင္းထားတဲ့ ယူရစ္အက္စစ္ မ်ားကို ဆီးအျဖစ္ ကုန္စင္ေအာင္ စြန္႔ထုတ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၃) ကိုယ္ခံစြမ္းအား တိုးတက္ေကာင္းမြန္ ေစျခင္း

ဗီတာမင္စီ နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ တို႔ ျမင့္မားစြာ ပါရွိၾကလို႔ ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာ႐ံုေၾကာ အဖြဲ႕အစည္း မ်ားကို လံႈ႔ေဆာ္ေပး ပါတယ္။ ေသြးတိုးက်ျခင္း၊ ရာသီဥတု ပူျပင္း၍ ေရဓာတ္ဆံုး႐ႈံး ေမာပန္းမႈ ဒဏ္ကို ေျပေပ်ာက္ေစျခင္း၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ နဲ႔ အသက္ရွဴ လမ္းေၾကာင္း ပိတ္ဆို႔မႈ ျပႆနာမ်ားကို ေကာင္းက်ဳိးျပဳ ေပးပါတယ္။ သံပရာရည္ တစ္ခြက္ကို နံနက္တိုင္း ပံုမွန္ေသာက္သံုး ေပးျခင္းျဖင့္ အ႐ိုး၊ အဆစ္ အမ်က္ မ်ားတြင္ ယူရစ္အက္စစ္ အနည္က်ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးလို႔ အဆစ္အမ်က္ ေရာင္ရမ္း ေဝဒနာသည္မ်ား၊ ေလးဖက္နာ ေရာဂါသည္မ်ား၊ ေဂါက္ေဝဒနာ သည္မ်ား မျဖစ္မေန ေသာက္သံုးသင့္ ပါတယ္။ အ႐ိုးနဲ႔ အ႐ိုးဆက္ တစ္သွ်ဴးမ်ား ႀက့ံခိုင္က်န္းမာ ေစရန္ အတြက္လည္း သံပရာရည္က မရွိမျဖစ္ပါပဲ။ ဒါ့အျပင္ သံပရာသီးထဲမွာ ပါရွိတဲ့ Antimicrobial အစြမ္းက ရာသီကူးစက္ ဖ်ားမ်ား ျဖစ္ၾကေသာ အေအးမိ၊ တုပ္ေကြးေရာဂါ တို႔ကို တိုက္ထုတ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၄) အေရျပားသန္႔ေစျခင္း

က်န္းမာတဲ့ အသားအေရ ျဖစ္ေစဖို႔ ဗီတာမင္စီက အလိုအပ္ဆံုး အရာပါ။ သံပရာသီးထဲရွိ ဗီတာမင္စီ မ်ားက ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းအျဖစ္ စြမ္းေဆာင္ႏိုင္၍ အသားအေရ တြဲက်ျခင္း၊ အေရျပား ညစ္ကာ မစိုမေျပ ျဖစ္ျခင္း၊ အသားအေရ ေနေလာင္ျခင္းတို႔ကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာ ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ သံပရာသီး ထဲရွိ သဘာဝ အယ္လ္ကာလီ အစြမ္းက ဝက္ၿခံ ျဖစ္ေစတဲ့ ဗက္တီးရီးယား တို႔ကို ေသေစပါတယ္။ အမာရြတ္နဲ႔ မ်က္ႏွာေပၚရွိ အမည္းစက္မ်ား ေလ်ာ့ပါးသက္သာ လာေစဖို႔ သံပရာရည္ျဖင့္ ယံုၾကည္ စိတ္ခ်စြာ လိမ္းေပးပါ။

(၅) စိတ္ခံစားမႈ ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

အစားအစာထဲရွိ ေမာ္လီက်ဴးနဲ႔ အက္တမ္မ်ားက လူသားေတြရဲ႕ စိတ္ကိုခြန္အား ျဖစ္ေစပါတယ္။ သံပရာသီးက စိတ္ခံစားမႈ ေကာင္းမြန္ေအာင္ အေထာက္အပံ့ ေပးႏိုင္တာကို စိုးစဥ္းမွ် ယံုမွားသံသယ ျဖစ္ဖြယ္မရွိပါ။ သံပရာရနံ႔က လူကိုလန္းဆန္း တက္ၾကြေစသလို သံပရာရည္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း၊ စိတ္ပင္ပန္း ႏြမ္းနယ္ျခင္း တို႔ကို ေလ်ာ့က်သြား ေစပါတယ္။

(၆) ခံတြင္းေကာင္းေစျခင္း

နာတာရွည္ ေနမေကာင္းျဖစ္ သူမ်ား၊ ခြဲစိတ္ကုသခံ ရေသာလူနာမ်ား သံပရာရည္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ နာလန္ထ ခံတြင္းလိုက္ လာကာ ႏႈတ္ၿမိန္ ေစပါတယ္။ သံပရာရည္က သြားနဲ႔ သြားဖံုးမ်ား ေရာင္ကိုင္း နာက်င္ျခင္းမွ သက္သာေစၿပီး ခံတြင္းရနံ႔ကိုလည္း ရွင္းသန္႔ေကာင္းမြန္ လာေစပါတယ္။ သို႔ေသာ္ သံပရာရည္ ေသာက္ၿပီး ခ်က္ခ်င္း သြားမတိုက္ပါနဲ႔။ သြားရဲ႕အေပၚယံ ေၾကြလႊာမ်ား ပ်က္စီး ေစတတ္လို႔ အနည္းဆံုး နာရီဝက္ေက်ာ္ ၾကာမွ သြားတိုက္ပါ။

(၇) ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစျခင္း

ေဆးသုေတသီ ေတြရဲ႕ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္ မ်ားအရ သံပရာသီးထဲမွာ ပါရွိတဲ့ Pectin အမွ်င္ဓာတ္က အစားအစာေတြ မၾကာခဏ စားလိုစိတ္ကို ခ်ဳိးႏွိမ္ေပး ပါတယ္တဲ့။ ဒါ့အျပင္ Alkaline ဓာတ္ပါရွိလို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမန္ျမန္က်ေစ ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ နံနက္ အိပ္ရာထမွာ သံပရာသီးခြံကို ေပ်ာ့သြားေအာင္ လွိမ့္ၿပီး ဓားနဲ႔ ထက္ျခမ္းျခမ္းကာ ေရေႏြးျဖဴပူပူ ခြက္ထဲ သံပရာခြံမႏႊာ အရည္ မညႇစ္ဘဲ အလံုးလိုက္ စိမ္ေသာက္ ေပးျခင္းျဖင့္ တစ္လ အၾကာမွာ သိသိသာသာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အဆီပိုမ်ားက်ျခင္း၊ ေသြးတိုးက်ျခင္း စတဲ့ ေကာင္းက်ဳိးေတြ ခံစားရေစ ပါတယ္။

(၈) အေထြေထြေရာဂါမ်ား

သလိပ္ေျခာက္ ခြၽဲကပ္ျခင္း အတြက္ ပ်ားရည္နဲ႔ သံပရာရည္ ဆတူေရာ၍ ေသာက္ပါ။ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း အတြက္ ေရေႏြးပူထဲ သံပရာရည္နဲ႔ ပ်ားရည္ ဆတူေရာ ထည့္၍ ေသာက္ပါ။ ဝမ္းေဖာဝမ္းေရာင္ ျခင္းအတြက္ သံပရာရည္ ၄ ပဲ၊ ဆား ၂ ပဲ၊ ထန္းလ်က္ ၁ က်ပ္သား၊ ေရ ၅ က်ပ္သား ေရာစပ္ေသာက္ပါ။ ႏွာေခါင္းေသြးယို ျခင္းအတြက္ သံပရာသီး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အရည္ကို ႏွာေခါင္းထဲ ညႇစ္ထည့္ပါ သုိ႔မဟုတ္ သံပရာရည္ကို ဂ်ဳံမႈန္႔နဲ႔ေရာ၍ ႏွာတံေပၚ လိမ္းေပးပါ။ သံပရာေစ့ကို ေရနဲ႔ႀကိတ္ၿပီး ေန႔စဥ္ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ဆံပင္မ်ား ျပန္ေပါက္လာေစ ပါတယ္။ ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ျခင္း အတြက္ သံပရာေစ့ကို ႀကိတ္၍ နားသယ္ကို လိမ္းေပးပါ။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၈)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page