www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Monday, September 12, 2016

ရွလကာရည္ ျဖင့္၀ိတ္ခ်ျခင္း



ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး

ဒီ ၀ိတ္ခ်နည္းက အေနာက္ႏုိင္ငံ ေတြက ေခတ္စားတယ္။ ရွလကာရည္ ကုိ Vinegar လုိ႔ေခၚတယ္။ အရသာ ခ်ဥ္စူးစူး နဲ႔ အနံ႔ဆုိးတယ္။ တကယ္က အက္စစ္ အျပင္းစား တစ္မ်ိဳးျဖစ္တယ္။ ရွလကာရည္ ထဲမွာ Acetic Acid ပါတယ္။ Acetic Acid က ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈကုိ ျမန္ေစတယ္။ အဆီပုိေတြကုိ ေလာင္ကၽြမ္းေစတယ္။ သၾကားဓာတ္ ကုိပါ ထိန္းညိႇေပးသလုိ ၀ိတ္က်ေအာင္ ကူညီေပးတယ္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ ရွလကာရည္ ထဲမွာ Acetic Acid  ၃ ရာခုိင္ႏႈန္း ကေန ၉ ရာခုိင္ႏႈန္း ပါ၀င္တယ္။ မီးဖုိေခ်ာင္သံုး ရွလကာရည္ အျဖဴမွာ Acetic Acid ၇ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ပါတယ္။ အျပင္းစားေတြက ၅ ရာခုိင္ႏႈန္း ကေန ၂၀ ရာခုိင္ႏႈန္း အထိ ပါႏုိင္တယ္။

ရွလကာရည္ထဲမွာ အေကာင္းဆံုးက ပန္းသီးက ထုတ္တဲ့ Apple Cider Vinegar ( ACV ) ျဖစ္တယ္။ ၀ိတ္ခ်ခ်င္တယ္ ဆုိရင္ ပန္းသီး ရွလကာရည္ ကုိပဲဲ သံုးရမယ္။ သံုးတဲ့အခါ Unpasteurized or Raw Vinegar ေခၚတဲ့ ျပဳျပင္သန္႔စင္ မထားတဲ့ အရည္ေနာက္တဲ့ ပန္းသီး ရွလကာရည္ ပဲ သံုးသင့္တယ္။ Bragg တံဆိပ္ ပန္းသီး ရွလကာရည္ က အေကာင္းဆံုးလုိ႔ ဆုိပါတယ္။

ပန္းသီး ရွလကာရည္ မွာ Acetic Acid ၊ ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ေတြအျပင္ Citric Acid, Succinic Acid ( Amber Acid) , Malic Acid, Amino Acids စတာေတြ ပါ၀င္တယ္။ အထူးသျဖင့္ Citric Acid ပဲ။ Citric Acid ကုိ ခ်ဥ္တဲ့အသီး ေတြမွာ ေတြ႕ႏုိင္တယ္။ ဗီတာမင္ၾကြယ္၀ၿပီး ကုိလာဂ်င္ ထုတ္လုပ္မႈမ်ား ေစလုိ႔ ငယ္႐ုပ္ဆင္ ႏုိင္တယ္။ အသက္အရြယ္ အုိမင္း ရင့္ေရာ္မႈ ၊ အသားအေရ တြန္႔ေခါက္မႈ ကုိ ကာကြယ္ေပးတယ္။

ပုိေကာင္းတက Citric Acid Cycle (ဒါမွမဟုတ္) TCA Cycle ( Tricarboxylic Acid) ကုိ သက္၀င္ လႈပ္ရွားေစတယ္။ TCA Cycle ဆုိတာ စြမ္းအင္ ထုတ္လုပ္တဲ့ ျဖစ္စဥ္ပါ။ အဆီပုိေတြ ၊ သၾကားဓာတ္ေတြ ကုိ ျမန္ျမန္ ေလာင္ကၽြမ္းေစတယ္။ ေနာက္ အာနိသင္ တစ္ခုက Lactic Acid စြန္႔ထုတ္မႈကုိ အားေပးတာပါ။ ေသြးထဲမွာ Lactic Acid မ်ားလာရင္ အားယုတ္ ၊ ႏုံးခ်ည့္တာ ျဖစ္မယ္။ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ TCA Cycle ျဖစ္စဥ္ အသက္၀င္လာ တာနဲ႔ Lactic Acid နည္းၿပီး အင္အား ကုန္ခန္းမႈ ေလ်ာ့ပါးလာမယ္။ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ ျမန္ၿပီး အဆီပုိ ေလာင္ကၽြမ္းမႈ အားေကာင္းၿပီး အဆီက် လာမယ္။ ဒါေၾကာင့္ Natural Fat Blocker အဆီမတက္ေအာင္ တားဆီးတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး လုိ႔ ေျပာလုိ႔ ရတယ္။

ဘယ္လုိ ေသာက္မလဲ

ပန္းသီး ရွလကာရည္ ( Apple Cider Vinegar ) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပးပါ။ သူ႔ခ်ည္း မေသာက္သင့္ဘဲ ေရတစ္ဖန္ခြက္ (200ml) နဲ႔ ေရာၿပီးမွ ေသာက္ရမယ္။ အစာမစားခင္ မနက္ပုိင္းနဲ႔ ညပုိင္း ေသာက္ႏုိင္ရန္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္တယ္။ အစာအိမ္ ေရာဂါရွိရင္ အစာစားၿပီးမွ ေသာက္ပါ။ တစ္ရက္ကုိ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြႏ္းထက္ ပုိမေသာက္သင့္ပါ။ တခ်ိဳ႕ သြားေၾကြလႊာကုိ မထိခိုက္ေအာင္ ပုိက္နဲ႔ စုပ္ေသာက္ ၾကတယ္။ သူရဲ႕ ခ်ဥ္တဲ့ အရသာမခံႏုိင္ရင္ ပ်ားရည္ နည္းနည္း ထည့္လုိ႔ရတယ္။ ေယဘုယ် အားျဖင့္ ၃ လဆက္တုိက္ ေသာက္ရတယ္။ ၿပီးရင္ ရက္သတၱႏွစ္ပတ္ နားၿပီး ပံုမွန္အတုိင္း ျပန္ေသာက္ ႏုိင္တယ္။

ဘာေတြ သတိထားမလဲ

ၾကာရွည္ ေသာက္ရင္ အုိင္အုိဒင္းဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့့ လာတယ္။ ေရရွည္မွာ ပုိတက္ဆီယမ္ ပမာဏ က်ဆင္းလာလုိ႔ အ႐ုိးပြ တတ္တယ္။ အစာအိမ္ေရာဂါ အခံရွိသူေတြ လံုး၀ မေသာက္သင့္ဘူး။ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီးေတြ မသံုးသင့္ပါ။ ေက်ာက္ကပ္ ေဟာ္မုန္းတစ္မ်ိဳး ျဖစ္တဲ့ Renin ကုိပါ သက္ေရာက္ ေစတယ္။ ရွလကာရည္ ရဲ႕ အက္စစ္ဓာတ္က ေၾကြလႊာ ပ်က္စီးႏုိင္တယ္။ တစ္ဖက္က အဆီက်ႏုိင္ ေပမယ့္ တျခား တစ္ဖက္မွာ ဆုိးက်ိဳးေတြ ျဖစ္လာႏုိင္တာ သတိျပဳ ရပါမယ္။

ရွလကာရည္ ၀ိတ္ခ်နည္း က အြန္လိုင္းမွာ ေခတ္စားတယ္။ ေသာက္ေဆးပံုစံ ေတာင္ လာတယ္။ ဂ်ပန္ႏုိင္ငံက ေလ့လာမႈ တစ္ခုမွာ ေလ့က်င့္ခန္း မလုပ္ဘဲ ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုး႐ံုနဲ႔ သံုးလအတြင္း ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ေလးေပါင္ ကေန ရွစ္ေပါင္ ေလာက္ က်တယ္လုိ႔ ဆုိတယ္။ ၾကြက္ေတြမွာ စမ္းေတာ့ အဆီး ၁၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ထိ က်သြားတယ္။ ဒါေပမယ့္ ျဖတ္ၿပီး ရက္သတၱ ေလးပတ္အၾကာ ၀ိတ္ျပန္တက္ လာႏုိင္တယ္။ ဒါေပမယ့္ ခက္တာက သိပၸံနည္းက် အခ်က္အလက္ေတြ နည္းေနေသးတာ ျဖစ္တယ္။ ၀ိတ္က်ႏုိင္ ေပမယ့္ သတိျပဳရမွာေတြ ရွိတယ္။ အိမ္သံုး ရွလကာရည္ အျဖဴရဲ႕ pH က 2.4 ရွိတာမုိ႔ အက္စစ္ဓာတ္ မ်ားတယ္။ ဒီတုိင္းေသာက္ရင္ အစာအိမ္နဲ႔ အစာမ်ိဳျပြန္ ကုိ ေလာင္ကၽြမ္း ေစႏုိင္တယ္။ အစာအိမ္ေရာဂါ ရွိသူ လံုး၀ မစမ္းသံုး သင့္ပါ။ ေရရွည္မွာ အ႐ုိးကုိ ထိခုိက္ေစႏုိင္ ပါတယ္။

ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page