ရန္ကုန္ ၊ ၂၀-၇-၂၀၁၆
ဆီးခ်ဳိေရာဂါ သည္မ်ား က်န္းမာေသာ ဘဝေနထိုင္နည္း တြင္ အခ်ဳိကို ေလွ်ာ့စားျခင္း သာမက က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေစသည့္ တျခားေသာ နည္းလမ္းမ်ား ကိုပါ လိုက္နာ က်င့္သံုးသင့္ ေၾကာင္း ရန္ကုန္ အေနာက္ပိုင္း ေဆး႐ံုႀကီး ေဆးပညာဌာနမွ တြဲဖက္ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ သိန္းျမင့္ က အႀကံျပဳ ေျပာၾကားသည္။
ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ပြားသည့္ သူမ်ားသည္ အခ်ဳိမ်ားစြာ ပါဝင္သည့္ ေရခဲမုန္႔၊ မုန္႔မ်ား ႏွင့္ အခ်ဳိရည္မ်ားကို ေလွ်ာ့စားရန္ လိုအပ္သည့္အျပင္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္းႏွင့္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ား မျဖစ္ပြားေစရန္ ကာကြယ္ႏိုင္သည့္ ေဆးဝါးတခ်ဳိ႕ ေသာက္သံုးျခင္း တို႔ကိုပါ ျပဳလုပ္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း သိရသည္။
''ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္ ဆိုရင္ အခ်ဳိ ေလွ်ာ့စား ရမယ္လို႔ပဲ ထင္ၾကတာ မ်ားပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္တဲ့သူက အခ်ဳိလည္း ေလွ်ာ့စားရမယ္။ တစ္ပတ္မွာ ငါးရက္ေလာက္ က တစ္ေန႔ကို နာရီဝက္ခန္႔ ေခြၽးထြက္ေအာင္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ရပါမယ္။ ေန႔စဥ္ စားေသာက္ တဲ့ အစားအစာ ေတြမွာလည္း အာဟာရဓာတ္ ေတြမွ်တ စံုလင္ေအာင္ စားရမယ္။ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္တဲ့ ေဆးေတြကိုလည္း ႀကိဳေသာက္ထားဖို႔ လိုပါတယ္'' ဟု တြဲဖက္ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ သိန္းျမင့္ က ေျပာသည္။
ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈ ျပဳလုပ္ရာတြင္ လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း၊ ေရကူးျခင္း၊ ေျပးျခင္း အပါအဝင္ မိမိႏွစ္သက္ရာ အားကစားနည္း တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး ကိုလည္း ျပဳလုပ္ရန္ လိုအပ္ၿပီး ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ပဲ၊ အာလူးစသည့္ ကစီဓာတ္ (ကာဗိုဟိုက္ ဒရိတ္ဓာတ္) ပါဝင္သည့္ အစားအစာ မ်ားကို ေလးပံုတစ္ပံု၊ အမွ်င္ဓာတ္မ်ား ပါဝင္သည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို ေလးပံုႏွစ္ပံု၊ အသား၊ ငါး၊ ဥ၊ ပဲ၊ ႏို႔တို႔ကို ေလးပံုတစ္ပံု မွ်တစြာ စားသံုးရမည္ ျဖစ္သည္။
''အခ်ဳိမႈန္႔ေတြ စားသံုးရင္လည္း တစ္ေန ကုန္ စားတဲ့ အစားအေသာက္ ထဲမွာပါတဲ့ ပမာဏ အကုန္ေပါင္းမွ လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္း မေက်ာ္ရ ပါဘူး။ ဇြန္းတစ္ဝက္ ေလာက္ပဲ စားသင့္ပါတယ္။ အခ်ဳိမႈန္႔ ေတြက ေသြးတိုး ေရာဂါ ျဖစ္ေစေတာ့ ေလွ်ာ့စားသင့္ ပါတယ္'' ဟု တြဲဖက္ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ သိန္းျမင့္ က ေျပာသည္။ (MMK)
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၉)
No comments:
Post a Comment