ရန္ကုန္ ၊ ၇-၃-၂၀၁၆
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခ်က္ မ်ားအရ ေျမအမ်ဳိးအစား ၂၄ မ်ဳိးအနက္ ၉ မ်ဳိးသာ စုိက္ပ်ဳိးေရးလုပ္ငန္း မ်ားအတြက္ အဓိကထား လုပ္ကိုင္လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
''ျမန္မာ တစ္ႏုိင္ငံလံုးကို ၿခံဳငံုေျပာမယ္ ဆိုရင္ ေျမအမ်ဳိးအစား ၂၄ မ်ဳိးရွိတယ္။ အမ်ားဆံုး စိုက္ပ်ဳိးေရး လုပ္ႏုိင္တဲ့ေျမက ကိုးမ်ဳိးရွိတယ္။ နီညိဳေတာေျမ၊ ဝါညိဳေတာေျမ၊ ဂဝံေျမ စတဲ့ေျမ အမ်ဳိးအစား သံုးမ်ဳိးဟာ မိုးမ်ားတဲ့ ေဒသမွာ ရွိတယ္'' ဟု လယ္ယာ စိုက္ပ်ဳိးေရးႏွင့္ ဆည္ေျမာင္း ဝန္ႀကီးဌာန စိုက္ပ်ဳိးပညာေပးေရး ဌာနခြဲမွ လက္ေထာက္ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴး ဦးထင္ေအာင္ရွိန္ က ေျပာသည္။
ေျမနီသဲဝန္း၊ ေျမဝါသဲဝန္းႏွင့္ စနယ္ေျမ မ်ားသည္ မိုးေခါင္သည့္ ေဒသမ်ား၊ ေရရွားသည့္ ေဒသမ်ားတြင္ ေတြ႕ရၿပီး ထူးျခားမႈ လကၡဏာအျဖစ္ ဆားေပါက္ျခင္း၊ ဆပ္ျပာ ေပါက္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚေၾကာင္း ႏွင့္ သိပၸံ ပညာရွင္မ်ား၏ ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခ်က္မ်ား အရ ေျမသည္ ရွစ္နာရီ တစ္ႀကိမ္ ေျမဆီလႊာ ေျပာင္းလဲလ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
''ေျမဆီလႊာ ကလည္း အသက္ရွိတယ္။ ရွစ္နာရီတစ္ခါ ေျမဆီလႊာ ေျပာင္းလဲတယ္။ ဒီေျမ မဟုတ္ေတာ့ဘူး။ ေျမႀကီးမွာ ႐ုပ္ဂုဏ္ သတၱိရွိတယ္။ ဓာတ္ဂုဏ္ သတၱိရွိတယ္။ ဇီဝဂုဏ္သတၱိ ရွိတယ္။ ႐ုပ္ဂုဏ္သတၱိ ဆိုတာ ေျမရဲ႕ အေရာင္အဆင္း၊ ေနာက္ေျမႀကီး ရဲ႕ထု၊ ေျမမႈန္ေပါင္းစပ္မႈ စသည္ျဖင့္ေပါ့။ ဒါေတြကို ႐ုပ္ဂုဏ္သတၱိလို႔ ေခၚတယ္'' ဟု ၄င္းက ေျပာသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ သစ္ေတာ ျပဳန္းတီးမႈႏွင့္ စနစ္မက်ေသာ ေရႊ႕ေျပာင္း ေတာင္ယာ စိုက္ပ်ဳိးျခင္း မ်ားႏွင့္ ေလွကားထစ္ စိုက္ပ်ဳိးျခင္းမ်ား သည္လည္း ေျမဆီလႊာ ပ်က္သုဥ္းျခင္း ၏ အေျခခံ ျဖစ္သည္။
ေျမဆီလႊာတြင္ စိုက္ပ်ဳိးရန္ ေျမေဆြးဓာတ္ ၁ ဒသမ ၅ မွ ၂ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိမွသာ သီးႏွံအထြက္ ပိုမိုေကာင္းမြန္မည္ ျဖစ္သည္။ သီးႏွံပင္မ်ား စိုက္ပ်ဳိးခ်ိန္တြင္ ေျမႀကီးအတြင္းမွ ေျမဆီမ်ားကို သစ္ပင္မ်ားက စုပ္ယူစားသံုး
သြားသည့္အတြက္ ေတာင္သူမ်ား စိုက္ပ်ဳိးေသာ ေျမမ်ားထဲတြင္ အာဟာရဓာတ္မ်ား တျဖည္းျဖည္း ေလ်ာ့နည္းလာကာ စပါးရိတ္သိမ္း ရာတြင္ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ဓာတ္ ၄ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္ ၃ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းမွ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ၈ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းမွ ၈၅ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ဆာလ္ဖာဓာတ္ ၄ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းမွ ၅ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ထုတ္ႏုတ္ယူ သြားၿပီး ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
သဲသဲ
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၆)
No comments:
Post a Comment