www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Sunday, July 17, 2016

မ်က္စိၾကည္လင္ အျမင္အာ႐ံုေကာင္း ေစခ်င္


မ်က္စိၾကည္လင္ အျမင္အာ႐ံုေကာင္း ေစခ်င္

( ေပါက္ေပါက္ )

သက္ရွိသတၱဝါ အားလံုးအတြက္ အေရးႀကီးဆံုး အစိတ္အပိုင္းဟာ မ်က္လံုးတစ္စံု ျဖစ္တယ္ဆုိတာ ယံုမွားသံသယ ျဖစ္စရာ မရွိပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္လည္း ေရွးလူႀကီး ေတြက မ်က္စိအဆံုး၊ နားအ႐ႈံး လို႔ ဆုိမိန္႔ ခဲ့ၾကတာပါ။ ေမြးရာပါ အျမင္ကြယ္ျခင္း၊ မ်က္စိ အားနည္းျခင္း၊ သူငယ္အိမ္ ေစာင္းၿပီး အျမင္ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္း ကို မဆိုလို ေသာ္လည္း က်န္းမာေရး အေျခခံ ဗဟုသုတ နည္းတဲ့ အတြက္ ေနထိုင္ စားေသာက္မႈပံုစံ မမွန္ျခင္း နဲ႔ ေဘးပေယာဂ အမ်ဳိးမ်ဳိးေၾကာင့္ စကၡဳ အာ႐ံု ခ်ဳိ႕ယြင္းသြားျခင္း ကေတာ့ ႀကီးမားတဲ့ ဆံုး႐ႈံးမႈ တစ္ရပ္ျဖစ္လို႔ မ်က္စိၾကည္လင္ အျမင္ေကာင္း ေစခ်င္ပါတယ္။

ကြန္ပ်ဴတာေၾကာင့္ မ်က္စိမထိခုိက္ရေအာင္ လုပ္ေဆာင္ျခင္း

ကမၻာႏွင့္အ၀ွမ္း အင္တာနက္ ေခတ္ေရစီးေၾကာင္း နဲ႔အညီ အလုပ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေစ၊ အပ်င္းေျပ ျဖစ္ေစ ကေလးငယ္ ေတြကအစ သက္လတ္ပိုင္းနဲ႔ သက္ႀကီးပိုင္း တခ်ဳိ႕ အင္တာနက္ သံုးရင္း အခ်ိန္ကုန္လြန္ ေနၾက ပါတယ္။ ကြန္ပ်ဴတာ အသံုးမ်ားရင္ အျမင္အာ႐ံု ေဝဝါးျခင္း၊ မ်က္လံုးအိမ္ ေျခာက္ေသြ႕ လာၿပီး မ်က္႐ုိးကိုက္ျခင္း၊ မ်က္ရည္ပူ က်ျခင္း၊ လည္ပင္း၊ ပခံုး၊ ေနာက္ေက်ာ နာက်င္ျခင္း စတဲ့ အေၾကာင္း ေၾကာင္းေၾကာင့္ မ်က္စိကို ဒဏ္ပိ ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေနာက္ဆက္တြဲ ေဝဒနာေတြ ျဖစ္တဲ့ ေခါင္းမူး ေခါင္းကိုက္ၿပီး ဇက္ေၾကာ တက္ျခင္းနဲ႔ အ႐ိုးက်ီးေပါင္း ေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ ကြန္ပ်ဴတာ ေၾကာင့္ မ်က္စိ ထိခိုက္ျခင္းမွ သက္သာေစဖို႔ အလင္းေလွ်ာ့ခ် ေပးတဲ့ Flat LCD Monitor ကိုသံုးပါ။ ေရာင္ျပန္ပါတဲ့ မ်က္မွန္ကို အသံုးျပဳပါ။ ကြန္ပ်ဴတာ မသံုးမီ ကြန္ပ်ဴတာ မ်က္ႏွာျပင္ ေပၚမွာရွိတဲ့ ဖုန္မႈန္႔ေတြကို ေသခ်ာ သန္႔စင္ပါ။ မ်က္ႏွာနဲ႔ ကြန္ပ်ဴတာကို ႏွစ္ေပခန္႔ အကြာအေဝးမွ အသံုးျပဳပါ။ ကြန္ပ်ဴတာ မ်က္ႏွာျပင္က သင့္မ်က္လံုး ေနရာထက္ နိမ့္ေနရပါမယ္။ စာ႐ုိက္တဲ့အခါ စာရြက္ေတြကို ကြန္ပ်ဴတာ ေဘးမွာ ေထာင္ထားပါ။ လက္ကြက္ အလြတ္ရပါက စာကိုသာ ၾကည့္႐ိုက္ၿပီး စာလံုးေပါင္း သတ္ပံုအမွန္ စစ္ခ်ိန္မွသာ ကြန္ပ်ဴတာ ကိုၾကည့္ပါ။ ကြန္ပ်ဴတာ ေရွ႕မွာထိုင္ရင္ ခါးကို မတ္မတ္ထားၿပီး ေျခဖဝါးကို ေအာက္ကို အျပားလိုက္ ခ်ထားပါ။ ျပတင္းေပါက္နဲ႔ မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုင္ မထိုင္မိ ပါေစနဲ႔။ ကြန္ပ်ဴတာကို ၁၅ မိနစ္ ၾကည့္ၿပီးတိုင္း အေဝး တစ္ေနရာကို တစ္မိနစ္ခန္႔ ၾကည့္ပါ။ နာရီဝက္ ၾကာတိုင္း မ်က္ေတာင္အႀကိမ္ ၂ဝ ခတ္ပါ။ တစ္နာရီ ၾကာတိုင္း မ်က္စိမွိတ္ၿပီး ေခတၱအနား ေပးပါ။ လက္ဖဝါး ႏွစ္ဖက္ကို ပူေႏြးလာတဲ့ အထိ ပြတ္ေပးၿပီး မ်က္စိေပၚ ဖြဖြတင္ေပးပါ။ လက္ေခ်ာင္းၾကား ေလးေတြထဲကို အလင္းေရာင္ ဝင္မလာေအာင္ ကပ္ထားပါ။

ႀကိဳတင္ကာကြယ္ျခင္း

ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ျခင္း သည္ ကုသျခင္းထက္ ပိုေကာင္းတယ္ ဆိုတဲ့ ေဆာင္ပုဒ္နဲ႔ အညီ ေရာဂါျဖစ္မွ ကုသျခင္းထက္ ေအာက္ပါ နည္းလမ္း အသြယ္သြယ္ တို႔ကို အသံုးျပဳၿပီး ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။

အနည္းဆံုး ေျခာက္လ တစ္ႀကိမ္ မ်က္စိ စစ္ေဆးမႈ ခံယူသင့္ ပါတယ္။ မ်က္စိတစ္ဖက္ ဒါမွမဟုတ္ ႏွစ္ဖက္စလံုး အျမင္အာ႐ုံ ႐ုတ္တရက္ မႈန္ဝါးသြားျခင္း၊ မီးအလင္းေရာင္ ကဲ့သို ့အလင္းမ်ား ျဖာထြက္ျခင္း၊ ေရြ႕လ်ားေန တဲ့ ေရာင္စံု အစက္အေျပာက္ ေတြ ဒါမွမဟုတ္ အမည္းစက္ ေတြကို ေနရာတိုင္းမွာ ေတြ႕ျမင္ ေနရျခင္း၊ ႐ုပ္ဝတၴဳ ေတြကို ႏွစ္ထပ္ျမင္ ရျခင္း၊ မ်က္စိတစ္ဝိုက္ နာက်င္ျခင္း စတဲ့ လကၡဏာေတြ ျပလာၿပီဆိုရင္ တတ္ကြ်မ္း နားလည္တဲ့ ဆရာဝန္ထံမွာ အျမန္ဆံုး စစ္ေဆးမႈ ခံယူပါ။ မ်က္စဥ္း ေဆးရည္ကို ဆရာဝန္ ၫႊန္ၾကားခ်က္ အတိုင္း စနစ္တက် ခတ္ေပးၿပီး မ်က္စဥ္းဘူးကို ေရခဲေသတၱာ ဒါမွမဟုတ္ သန္႔ရွင္းၿပီး ေအးျမတဲ့ ေနရာမွာ ထားပါ။

မ်က္ကပ္မွန္ တပ္ဆင္သူဆုိရင္ သန္႔ရွင္းတဲ့ လက္နဲ႔ကိုင္တြယ္ အသံုးျပဳပါ။ တစ္ေန႔မွာ အမ်ားဆံုး ရွစ္နာရီထက္ ပိုၿပီး မတပ္ဆင္သင့္ ပါဘူး။ မ်က္ကပ္မွန္ တပ္ထားၿပီး အိပ္စက္ျခင္း၊ မ်က္လံုးကို ဖိၿပီး လက္ျဖင့္ ပြတ္တိုက္ျခင္း တို႔ကို မျပဳလုပ္ရ ပါဘူး။ အလင္းလႈိင္း ျဖာထြက္မႈ ကိုထိန္းေပးဖို႔ မ်က္စိတစ္ဝိုက္ လံုေလာက္စြာ ကာကြယ္ေပးတဲ့ ေနကာမ်က္မွန္ ကို တပ္ဆင္ ပါ။ မ်က္စိအာ႐ံု စူးစိုက္ရတဲ့ အလုပ္ကို အတတ္ႏိုင္ဆံုး ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး ဝန္မပိေအာင္ ဂ႐ုစိုက္ပါ။ 

မ်က္စိေစြေစာင္း မျဖစ္ရေလေအာင္ စာအုပ္ကို ေဘးတေစာင္း ဖတ္ျခင္း မျပဳလုပ္သင့္ ပါဘူး။ အျမင္အာ႐ံု ၾကည္လင္ ေစဖို႔ ျမန္မာ့ ေဆးၿမီးတို ေတြျဖစ္တဲ့ ကြမ္းရြက္ကို လက္နဲ႔ အသာေျခၿပီး နားထင္၊ မ်က္႐ိုး တစ္ေလွ်ာက္ နဲ႔ မ်က္ရည္အိတ္ ေအာက္ဘက္တို႔မွာ ကပ္ေပးပါ။ သခြားသီး ကို ပါးပါးလွီးၿပီး နားထင္၊ မ်က္ခြံနဲ႔ မ်က္စိတစ္ဝိုက္ ကပ္ေပးပါ။ ညအိပ္ခါနီး ဆားၾကမ္းနင္းျခင္း ဒါမွမဟုတ္ ေျခဖဝါးကို ဆားနဲ႔ပြတ္ၿပီး ဒူးေခါင္းကေန ေရေလာင္းပါ။ မ်က္စိတစ္ဝိုက္ မွာ မန္က်ည္းသီး အႏွစ္ကို မ်က္ကြင္းေဆး အျဖစ္ လိမ္းပါ။ ေရခ်ဳိးတဲ့ အခါ ဒူးေခါင္း၊ ေပါင္၊ ခါး၊ ပခံုး၊ မ်က္ႏွာနဲ႔ ဦးေခါင္းစသျဖင့္ ေအာက္ေျခ ကစၿပီး အထက္ပိုင္းကို တစ္ဆင့္ၿပီး တစ္ဆင့္ ေရေလာင္းေပးပါ။

အျမင္အာ႐ံု ပ်က္စီးျခင္းႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေသာ ေရာဂါမ်ား

မ်က္စိေပၚကို ခရမ္းလြန္ ေရာင္ျခည္ တိုက္႐ိုက္က်ျခင္း၊ အိပ္ေရးပ်က္ျခင္း၊ အလြန္အမင္း ေမာပန္း ႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း၊ ေဒါသႀကီးျခင္း၊ ကိုလက္စထေရာ မ်ားျခင္း၊ နာတာရွည္ ေရာဂါျဖစ္ျခင္း နဲ႔ ေဆးလိပ္မီးခိုးေငြ႕ ရွဴ႐ိႈက္မိျခင္း ေတြေၾကာင့္ မ်က္စိ အတြင္းတိမ္ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဟိုက္ပိုသိုင္းရိြဳက္၊ ဟိုက္ပါသိုင္းရိြဳက္၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ျခင္း၊ စိတ္မခ်မ္းေျမ့ျခင္း၊ ထံုးနဲ႔ ေပါင္းသတ္ေဆး စတဲ့ ဓာတုေဆးေတြ မ်က္စိထဲ မေတာ္တဆ ဝင္ျခင္း၊ အဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာမ်ား စားသံုးျခင္းနဲ႔ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွား မႈ နည္းၿပီး အေညာင္းမိျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ေရတိမ္စြဲ ေစႏိုင္တယ္။ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္ျခင္း နဲ႔ အရက္၊ ကဖိန္းဓာတ္ မ်ားတဲ့ အစားအစာ ေတြ၊ ဆားကဲတဲ့ အစားအစာ ေတြေၾကာင့္ မ်က္စိေျခာက္ၿပီး မ်က္ရည္အိတ္ ခန္းေစပါ တယ္။ မိမိမ်က္စိနဲ႔ ပါဝါ မကိုက္ညီတဲ့ မ်က္မွန္ကို မွားယြင္းစြာ တပ္ဆင္ အသံုးျပဳျခင္း ကလည္း အျမင္အာ႐ံု ပ်က္စီး ေစႏုိင္တယ္။ ဆီးခ်ဳိ၊ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ရွိ တစ္သွ်ဴးမ်ား မာေက်ာျခင္း၊ ေရယုန္နာ ေပါက္ျခင္း၊ ေအအိုင္ဒီအက္စ္ ေရာဂါ ေဝဒနာရွင္ေတြ အတြက္ ေရာဂါျပင္းထန္ ေနခ်ိန္ မ်က္စိပါဝါ စမ္းသပ္ပါက အေျဖမွန္ မထြက္ႏိုင္ ပါဘူး။

အေကာင္းဆံုးျဖည့္စြက္စာမ်ား

သင့္တင့္မွ်တတဲ့ အစားအစာကို ေရြးခ်ယ္ စားသံုးျခင္း ကလည္း မ်က္စိအတြက္ အိမ္တြင္း သမားေတာ္ အျဖစ္ အားကိုးႏိုင္ ပါတယ္။ သင့္ေလ်ာ္တဲ့ အစားအစာ ေတြကို စားသံုး ေပးျခင္းျဖင့္ မ်က္စိ ေသြးလည္ပတ္ မႈကို အေထာက္အကူ ျပဳေစၿပီး မ်က္စိ အားေကာင္း ေစတယ္။ ၾကက္မ်က္သင့္ ေရာဂါ၊ အတြင္းတိမ္နဲ႔ အသက္အရြယ္ႀကီး လာတဲ့အတြက္ မ်က္စိကြယ္ျခင္း တို႔ကေန ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္တယ္။ ဗီတာမင္ေအ ၾကြယ္ဝတဲ့ ငါးႀကီးဆီ၊ ၾကက္ဥ၊ တိရစၧာန္ အသည္း ၊ ဘဲငန္းသား ၊ မုန္လာဥနီ ၊ သေဘၤာသီး၊ ေျပာင္းဖူး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ကၫြတ္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲေထာပတ္မ်ား၊ လူတိန္းနဲ႔ ဇီအာဇန္သင္း ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ကိုက္လန္၊ မုန္ညင္း၊ ျမင္းခြာရြက္၊ အစိမ္းေရာင္ပဲသီးမ်ား၊ ဗီတာမင္စီဓာတ္ ၾကြယ္ဝတဲ့ ပန္းင႐ုတ္ပြ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ လိေမၼာ္သီး၊ ပန္းသီး၊ ကီဝီသီး၊ ဆလတ္ရြက္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သခြားေမႊး၊ ဘိုင္အိုဖေလ ဗိုႏြိဳက္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝတဲ့ ေရွာက္သီး၊ သံပရာသီး၊ သံပ႐ိုသီး၊ ခ်ယ္ရီ သီး၊ စပ်စ္သီး၊ ဆီးသီး၊ ဗီတာမင္အီး ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ ေနၾကာေစ့၊ သစ္အယ္သီး၊ ေျမပဲ၊ ေထာပတ္သီး၊ မက္မြန္သီး၊ ဗာဒံေစ့၊ ဆယ္လီနီယမ္ ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ ပုစြန္၊ ကဏန္း၊ ကင္းမြန္ (ျပည္ႀကီးငါး)၊ ေရဘဝဲ၊ ခံုးေကာင္စတဲ့ ပင္လယ္စာမ်ား၊ Brazil Nuts (ေခၚ) သံုးေျမႇာင့္ ခြံမာသီးတစ္မ်ဳိး၊ တေဆးနဲ႔ အခ်ဥ္ေဖာက္ ထားတဲ့ ႏို႔ခ်ဥ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္မ်ား၊ ဇင့္ဓာတ္ပါရွိတဲ့ ကမာေကာင္ (မုတ္ေကာင္)၊ ဂ်ဳံ၊ အေစ့အဆန္ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အိုမီဂါ(၃) ဖက္တီးအက္စစ္ ၾကြယ္ဝတဲ့ ေဆာ္လမြန္ငါး၊ ငါးေသတၱာငါး၊ တူနာငါး၊ မက္ကရယ္ငါး (ေခၚ) ငါးသေလာက္ ေယာက္ဖ၊ ငါးမည္းလံုး တို႔ကို စားသံုးေပးသင့္ ပါတယ္။

အျမင္အာ႐ံုခ်ဳိ႕ယြင္းေစလို႔ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္တဲ့ အစားအစာမ်ား

တညင္းသီး၊ မွ်စ္ ဒါမွမဟုတ္ မွ်စ္ခ်ဥ္ စတဲ့ အေၾကာတက္ ေစတဲ့ အစားအစာမ်ား၊ ဆားနဲ႔သၾကားကဲထားတဲ့ မုန္႔အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ တိရစၧန္ႏုိ႔ ၊ ပဲႏုိ႔ ၊ ဟင္းရြက္ဆီ တုိ႔ကုိ ဟုိက္ဒ႐ုိဂ်င္ ဓာတ္နဲ႔ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲ ထားေသာ မာဂ်ရင္း (ေခၚ) ေထာပတ္တု မ်ား၊ အာလူး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ငွက္ေပ်ာသီး တို႔၏ မူလ သဘာဝ ဓာတ္ ေပ်ာက္ေအာင္ အၾကြပ္ေၾကာ္ ထားတဲ့ ဆီေၾကာ္ အစားအစာမ်ား၊ သၾကား၊ သၾကားလံုးနဲ႔ အခ်ဳိဓာတ္ မ်ားလြန္းတဲ့ သေရစာမ်ား စတာေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္ ရပါမယ္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၈)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page