CMS (Dr Myanmar)
က်န္းမာေရးအတြက္ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားစားသံုးဖို႔ တိုက္တြန္းခ်က္ ေတြကုိ သင္သတိျပဳမိၿပီး သားျဖစ္မွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္လို အက်ဳိးျပဳေစႏိုင္ သလဲဆုိတာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး သိထားသင့္ တာေလးေတြကို ေရြးခ်ယ္ေဖာ္ျပ ေပးလိုက္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ေပါႂကြယ္၀စြာပါ၀င္တဲ့ သစ္သီး၀လံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ဖြဲႏုမခၽြတ္ရေသးေသာ ဆီရီယာယ္မ်ား၊ ပဲေတာင့္ရွည္မ်ားဟာ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ညီၫြတ္မွ်တေစရန္ ထိန္းေပးႏိုင္ကာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။
အမွ်င္ဓာတ္ဆုိတာဘာလဲ
အမွ်င္ဓာတ္ဆုိတာ မိမိစားသံုး လိုက္တဲ့ ကစီဓာတ္၊ အသားဓာတ္၊ အဆီဓာတ္ မ်ားကုိ ခႏၶာကုိယ္မွ ေခ်ဖ်က္၊ စုပ္ယူႏိုင္ေစရန္ ကူညီလုပ္ေဆာင္ ေပးေသာ အပင္ထြက္ပစၥည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားဟာ ကိုယ္တုိင္ အစာေခ်ဖ်က္ျခင္း လုပ္ေဆာင္ေပးတာ မဟုတ္ပါ။ ၎ဟာ အစာေခ်ဖ်က္မႈ လြယ္ကူေစရန္ မ်ားစြာေထာက္ပံ့ ေပးႏိုင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလုိအပ္တဲ့ စြန္ပစ္ပစၥည္းေတြ စြန္႔ထုတ္ရာမွာ ေခ်ာေမြ႕ေစရန္ ကူညီေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ေရမွာ ေပ်ာ္၀င္ႏိုင္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ေရမွာ မေပ်ာ္၀င္ႏိုင္ေသာ အမွ်င္ဆုိၿပီး ႏွစ္မ်ဳိးခြဲျခား ႏိုင္ပါတယ္။
ေရမွာေပ်ာ္၀င္ႏိုင္ေသာအမွ်င္
ေသြးတြင္းအဆီနဲ႔ အခ်ိဳဓာတ္ က်ေစရန္ ကူညီေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ အုတ္ဂ်ဳံ၊ ပဲေစ့၊ ပဲသီးေတာင့္၊ ပန္းသီး၊ ခ်ဥ္ေသာသစ္သီး၊ မုန္လာဥ၀ါ၊ မုေယာစပါး၊ ဆီလီယမ္အေစ့ မွရေသာ ၀မ္းေပ်ာ့ေဆး အေပ်ာ့စား စတာေတြ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေရမွာ ေပ်ာ္၀င္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ကုိ ရရွိေစႏိုင္ ပါတယ္။
ေရမွာမေပ်ာ္၀င္ႏိုင္ေသာအမွ်င္
အစာေျခစနစ္ကုိ ေကာင္းမြန္ ေစတာေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ၀မ္းပံုမွန္သြားရန္ အခက္အခဲ ရွိေနသူေတြ အတြက္ မ်ားစြာအက်ဴိးျပဳ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဂ်ဳံၾကမ္း၊ ဖြဲႏု၊ အခြံမာသီး၊ ပဲေတာင့္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ (ပန္းေဂၚဖီ၊ အစိမ္းေရာင္ ပဲသီးေတာင့္မ်ား၊ အာလူး) စတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ေရမွာ မေပ်ာ္၀င္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္မ်ား ရရွိႏိုင္ေသာ အရင္းအျမစ္မ်ား ျဖစ္ပါတယ္။
အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္၀ျခင္းေၾကာင့္ ရရွိႏိုင္ေသာအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား
======================================
၀မ္းမွန္ေစျခင္း ။ ၀မ္းေပ်ာ့ေစၿပီး ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစပါတယ္။ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာ ျဖစ္ျခင္းကုိလည္း ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။
အူလမ္းေၾကာင္းဆုိင္ရာ ေရာဂါမ်ားမွ ကင္းေ၀းေစျခင္း ။ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ၊ အူလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပး ပါတယ္။ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။
ကိုလက္စထေရာ က်ေစျခင္း ။ ေရမွာေပ်ာ္၀င္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ပါေသာ အစားအစာမ်ား ျဖစ္တဲ့ ပဲေတာင့္၊ အုတ္ဂ်ဳံ၊ ႏွမ္းၾကတ္ေစ့၊ ဖြဲႏုတို႔အား စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကုိလက္စထေရာ က်ေစႏိုင္ၿပီး ေသြးဖိအား ေလ်ာ့က်ေစ ကာ ေရာင္ရမ္းျခင္း ျဖစ္စဥ္ေတြကုိလည္း ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကုိ ထိန္းညႇိေပးျခင္း ။ ေရမွာေပ်ာ္၀င္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ သၾကားဓာတ္ စုပ္ယူမႈ ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကုိ ညီမွ်ေအာင္ ထိန္းေပး ႏုိင္တာေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူေတြအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။ ေရမွာ မေပ်ာ္၀င္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ကလည္း အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေပးႏိုင္ျခင္း ။ အမွ်င္ဓာတ္ ႂကြယ္၀တဲ့ အစားအစာေတြဟာ ၾကာၾကာဗိုက္ျပည့္ ေစၿပီး လိုအပ္တာထက္ ပုိၿပီး စားလိုစိတ္ကုိလည္း ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေစတဲ့ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကုိ ရရွိပုိင္ဆုိင္ႏိုင္ ေစပါတယ္။
No comments:
Post a Comment