www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Sunday, February 21, 2016

က်န္းမာေရးႏွင့္ ေလ်ာ္ညီေသာ အေလ့အက်င့္မ်ားတြင္လည္း ေဘးထြက္ဆုိးက်ိဳးမ်ား ရွိေန



က်န္းမာေရးကုိ လုိက္စားတယ္ ၊ အစားအစာကုိ အာဟာရ မွ်တေအာင္ စနစ္တက် စားသံုးတယ္ ၊ အရွင္ဓာတ္ျဖစ္တဲ့ အသီးအရြက္ေတြကို မွန္မွန္စားတယ္ ဆိုေပမယ့္ အဲဒီလို က်န္းမာေရး နဲ႔ ေလ်ာ္ညီလွပါတယ္ ဆိုတဲ့ အေလ့အက်င့္ ေတြမွာကို ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိး ေတြ ရွိေနပါတယ္။

၁။ မုန္လာဥနီေတြ စားၿပီးရင္ အေရျပား လိေမၼာ္ေရာင္ သမ္းတတ္ပါတယ္။   လိေမၼာ္ေရာင္ရွိတဲ့ အသီးအရြက္ ေတြကို  မ်ားမ်ားစားမိရင္  အေရျပား လိေမၼာ္ေရာင္ သမ္းတဲ့   ကာ႐ိုတီနီး မီးယား ေဝဒနာကို ခံစား ရပါတယ္။ လူကို မထိခိုက္ ေစႏိုင္ေပမယ့္ အေရျပားမွာ လိေမၼာ္ေရာင္ အစက္ေျပာက္ေတြ ထြက္လာေလ့ ရွိပါတယ္။  ကုစားနည္း ကေတာ့  လြယ္ပါတယ္။  လိေမၼာ္ေရာင္ အသီးအရြက္ ေတြခ်ည္း  မစားနဲ႔ေပါ့။  အစိမ္း ေရာင္၊ အဝါေရာင္ အသီးအရြက္ ေတြကိုလဲ မွ်တေအာင္ စားေပါ့။   တစ္ၾကိမ္တစ္ခါ   အေရျပား လိေမၼာ္ေရာင္ သမ္းသြားၿပီးရင္ အေရျပား အေရာင္ ပံုမွန္အတိုင္း ျပန္ျဖစ္ဖို႔  တစ္ရက္ ေလာက္ၾကာ တတ္ပါတယ္။    တကယ္ေတာ့  က်န္းမာေရး အတြက္   စိတ္ပူၿပီး   အမ်ားႀကီး စားၾကလို႔ပါ။ တစ္ရက္ကို    လိေမၼာ္ေရာင္ အသီးအရြက္ ႏွစ္ခုေလာက္ စားလိုက္ရင္ လံုေလာက္ပါတယ္။

၂။ အခ်ဳိ႕ဓာတ္စာေတြကို စားၿပီးရင္ တုပ္ေကြးဖ်ား ခ်င္သလို ခံစားရေလ့ရွိ ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နဲ႔ အျခား သစ္ဥသစ္ဖု ေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္း တဲ့ ဗက္တီးရီးယား ေတြကို ေသေစပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒီ ဗက္တီးရီးယား ေတြ ေသဆံုးတဲ့ အခ်ိန္မွာ အဆိပ္အေတာက္ ေတြကို ခႏၶာကိုယ္ထဲ ထုတ္လႊတ္ ပါတယ္။ အဲဒီ အဆိပ္အေတာက္ ေတြေၾကာင့္ သင့္မွာ တုပ္ေကြးဖ်ား ခ်င္သလိုမ်ဳိး ခံစားရ ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္သြန္ အစရွိတဲ့ သစ္ဥသစ္ဖုမ်ဳိးဝင္ အသီးအရြက္ ေတြကို စားရင္ မလိုလားအပ္တဲ့ ဗက္တီးရီးယား ေတြကို ေသေစတယ္ ဆုိေပမယ့္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိး ရွိေနေသးတဲ့ အတြက္ သင့္တင့္မွ်တစြာ စားတာက ပိုေကာင္း ပါတယ္။

၃။ ဖိုင္ဘာ တစ္သွ်ဴးမွ်င္ေတြဟာ ဝါေယာဓာတ္ကို  အားေပးပါတယ္။ ထမင္းျဖဴစားလို႔ အဆီတက္တယ္ ဆိုၿပီး ဆန္ၾကမ္းေတြ ခ်က္စား၊ ေပါင္မုန္႔ အျဖဴစားရင္လဲ ဝိတ္တက္တယ္ ဆိုၿပီး ေပါင္မုန္႔ အညိဳေတြ စားၿပီးေတာ့ ရင္ျပည့္၊ ရင္ကယ္ သလိုျဖစ္ၿပီး တစ္ေနကုန္ ေလလည္လို႔ မကုန္တာမ်ဳိး ႀကံဳ ဖူးၾကမွာပါ။ ဒါဟာ ဆန္ညိဳၾကမ္းနဲ႔ ေပါင္မုန္႔ၾကမ္း တို႔မွာပါဝင္တဲ့ ဖိုင္ဘာဓာတ္ ေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဖိုင္ဘာဓာတ္ လြန္ကဲရင္ ေလနဲ႔အူဟာ ဗက္တီးရီးယား နဲ႔ ဓာတ္ျပဳၿပီး ေလလည္လို႔ မဆံုးႏိုင္ေအာင္ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ အစားအစာ ကယ္လိုရီ ၁ဝဝဝ မွာ ဖိုင္ဘာ တစ္သွ်ဴးမွ်င္ ဓာတ္ ၁၄ ဂရမ္ပဲ စားေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

၄။ ဝိုင္ အနီေရာင္ဟာ သင့္အၿပံဳးကို ပ်က္စီး ေစပါတယ္။ ဆဲလ္ေတြမွာ ျဖစ္ပြားတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ ေတြကို ဖယ္ရွားသန္႔စင္ ေပးႏိုင္ၿပီး သြားပ်က္စီးမႈ ကိုလဲ ကာကြယ္ ေပးတယ္ဆိုေပမယ့္ သြားအေရာင္ ေဖြးတာ ကိုေတာ့ ေလ်ာ့ ေစတယ္ဆိုတာ သတိထားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဝိုင္အနီ ေသာက္ ၿပီးရင္ သြားေပၚမွာ ဝိုင္အေရာင္စြဲ မေနေအာင္ ဒိန္ခဲစားပါ။ ဒါမွမဟုတ္ အခ်ဥ္ပါတဲ့ အသီးတစ္ခုခု စားပါ။ တစ္သွ်ဴးနဲ႔ သုတ္ဖို႔ အဆင္ေျပရင္ သြားကို တစ္သွ်ဴးနဲ႔ ရသေလာက ္သုတ္ပါ။ ဒါမွမဟုတ္ ေရေသာက္ရင္း ပလုတ္က်င္း ေပးပါ။ သြားတိုက္လို႔ ရရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။

၅။ က်န္းမာေရး ေလ့က်င့္ခန္း ျပင္းျပင္းထန္ထန္ လုပ္ၿပီးရင္ ဆီးအေရာင္က အညိဳေရာင္ ကေန အနီေရာင္အထိ ျဖစ္သြားႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါကို ဘယ္ေတာ့ မွလ်စ္လ်ဴမ႐ႈ ပါနဲ႔။ က်န္းမာေရး ေလ့က်င့္ ခန္း ျပင္းျပင္း ထန္ထန္ ျပဳလုပ္ ျခင္းေၾကာင့္ ၿပဲသြား၊ နာသြားတဲ့ ၾကြက္သားေတြ ကေန ယိုစိမ့္ထြက္က်တဲ့ ေသြးေတြကို ဆီးနဲ႔အတူ စြန္႔ထုတ္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကြက္သား ပ်က္စီးမႈမ်ား လြန္းရင္ ေက်ာက္ကပ္ကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ ပါတယ္။ ၾကြက္သား နာသည္ ျဖစ္ေစ၊ မနာသည္ ျဖစ္ေစ၊ အားကစား ေလ့က်င့္ခန္းေ တြလုပ္ၿပီးလုိ႔ ဆီးအေရာင္ ညိဳတယ္၊ နီတယ္ဆိုရင္၊ အေရာင္ေလ်ာ့ မသြားဘူး ဆိုရင္ သင္ေဆးဝါး ကုသမႈခံယူဖို႔ လိုအပ္ေနပါၿပီ။

၆။ အေျပး ေလ့က်င့္ခန္း ေတြေၾကာင့္ ေျခသည္းေတြ မည္းပုပ္ျပာနွမ္း သြားႏိုင္ပါတယ္။ ေျပးတယ္ ဆိုေတာ့လဲ ေသြးကေ အာက္ကိုပဲ စီးဆင္း ေနေလေတာ့ ေျခသည္းေအာက္မွာ ေသြးအိုင္ၿပီး ေျခသည္း အေရာင္ကို မည္းပုပ္ျပာ ႏွမ္းေစတဲ့ အျပင္ ျပင္းထန္ဆိုးရြား စြာလဲ နာက်င္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ မ်ားေသာ အားျဖင့္ မည္းပုပ္သြားတဲ့ ေျခသည္းက တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ ေျခသည္း ရွည္ထြက္လာတဲ့ အခ်ိန္ ပါသြားေလ့ ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကိုက္ခဲလာတယ္၊ အနာျဖစ္ လာတယ္၊ ဖ်ားခ်င္ခ်င္ ျဖစ္ပါတယ္၊ ခ်မ္းတုန္လာတယ္ ဆိုရင္ ေဆးဝါး ကုသမႈခံ ယူဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အေျပး ေလ့က်င့္ခန္းေတြ လုပ္မယ္ဆိုရင္ ေျခသည္းကို တိတိပပေလး ညႇပ္ထားတာ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။

၇။ ေရအေသာက္ မ်ားရင္လဲ ေအာ့အန္ခ်င္ သလိုမ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္က ေရဓာတ္ကို ေပါၾကြယ္ဝစြာ လိုအပ္တယ္ ဆိုတာ မွန္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေရဓာတ္လြန္ကဲ ျပန္ရင္လဲ ဟိုက္ပိုနာ ထရီမီးယား ခံစားရ ႏိုင္ပါ တယ္။ အသက္အႏၲရာယ္ ရွိပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရဓာတ္ လြန္ကဲရင္ ေသြးေၾကာ ေတြထဲက ဆိုဒီယမ္ ပမာဏကို ေလ်ာ့ေစပါတယ္။ မူးပါမယ္။ ၾကြက္တက္ ပါမယ္။ အေရွ႕၊ အေနာက္၊ ေတာင္၊ ေျမာက္ မခြဲျခား ႏိုင္ျဖစ္ပါမယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရကို တစ္သမတ္တည္း မေသာက္ဘဲ မိုးေလဝသ၊ ပတ္ဝန္းက်င္ အပူခ်ိန္၊ မိမိ လႈပ္ရွားမႈ စတာေတြနဲ႔ ခ်ိန္ထိုးၿပီးမွပဲ လိုအပ္ သေလာက္ ေသာက္သင့္ ပါတယ္။

၈။ ပ႐ိုတိန္းမုန္႔ေခ်ာင္း ေတြေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္ ႏိုင္ပါတယ္။ ယာယဗလေမာင္ ေတြအေနနဲ႔ ပံုမွန္ အစားအစာ စားေသာက္တဲ့ ေနရာမွာ ပ႐ိုတိန္း မုန္႔ေခ်ာင္း ေတြ စားတတ္ၾက ပါတယ္။ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ေတြ ျပည့္ဝသြားမယ္ ဆိုတာ မွန္ေပမယ့္ ဆိုးရြားစြာ ဝမ္းခ်ဳပ္ ႏိုင္ပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အသီး အႏွံ၊ ေျမပဲ၊ ေထာပတ္၊ ႏုိ႔ခ်ဥ္၊ ဘယ္ရီသီး စတာေတြကို မွ်တစြာ စားေသာက္သင့္ ပါတယ္။ ပ႐ိုတိန္း မုန္႔ေခ်ာင္း တစ္မ်ဳိးတည္းကို တကယ္ အေရးႀကီးတဲ့ ၿပိဳင္ပြဲကာလ မ်ဳိးေတြမွာသာ စားေသာက္သင့္ ပါတယ္။

၉။ လက္သန္႔ ဆပ္ျပာရည္ကို လိုတာထက္ ပိုသံုးရင္ ေရာဂါခုခံတဲ့ စနစ္ကို ထိခိုက္ေစ ပါတယ္။ ေရလဲမလို၊ ဆပ္ျပာလဲ မလို၊ လက္ထဲမွာ ညစ္ထည့္ၿပီး ပြတ္သပ္ ေဆးေၾကာ လိုက္ၿပီးရင္ အလိုအေလ်ာက္ လဲ ျပန္ေျခာက္ တတ္တဲ့  လက္သန္႔ ဆပ္ျပာရည္ကို လူသံုးမ်ား ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့  အဲဒါကို  လိုအပ္တာထက္ အႀကိမ္ႀကိမ္ ပိုၿပီးသံုးမိရင္ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျပဳတဲ့ ဗက္တီးရီးယား ေတြကို ကေမာက္ကမ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒီလို ဆပ္ျပာမ်ဳိးကို တစ္ရက္ ေျခာက္ႀကိမ္ထက္ ပိုသံုးမိရင္ မေကာင္းပါဘူး။ ႐ုိး႐ုိးဆပ္ျပာကုိ ေရနဲ႔ လက္ေဆးတာက အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။

၁ဝ။ စက္ဘီး အၾကာၾကီး စီးၿပီးရင္ လက္ေတြ ထံုက်ဥ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရး အတြက္ စက္ဘီးစီးတယ္ ဆိုေပမယ့္ အၾကာႀကီး စီးျပီးရင္ လက္ေခ်ာင္းေတြ ထံုက်ဥ္ ေနပါလိမ့္မယ္။ ဒါဟာ လက္အာ႐ံုေၾကာ တစ္ခုခု ထိခိုက္ သြားလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ စက္ဘီးစီးတဲ့ အခါ ပံုစံတစ္မ်ဳိး တည္းကို အၾကာႀကီး ကိုင္ထားရေတာ့  အာ႐ံုေၾကာ ေတြကို  ထိခိုက္ေစတာ ျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရး လုပ္တယ္ ဆိုတာ ေကာင္းေပမယ့္ လဲ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ဳိးေတြ ရွိႏိုင္ေသးတယ္ ဆိုတာကို ေလ့လာေရးသား တင္ျပလိုက္ရ ပါတယ္။

ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၃၂)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger