ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂)
အစားအေသာက္ မ်ားမွ အာဟာရေကာင္းမ်ား ရရွိဖို႔ ပိုမို ေကာင္းမြန္တဲ့ တစ္ကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းေရး၊ အသံုးအေဆာင္ ပစၥည္းမ်ား သန္႔ရွင္းေရး၊ အစားအေသာက္ ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္မယ့္ ဝန္ထမ္းမ်ားနဲ႔ အကူမ်ား သန္႔ရွင္းေရး၊ မခ်က္ျပဳတ္မီ သိုေလွာင္ထားမယ့္ ေနရာ သန္႔ရွင္းေရးနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးပါက ထားရွိမယ့္ေနရာ သန္႔ရွင္းဖို႔ အထူး လိုအပ္ပါတယ္။
စားသံုးသူေတြကို က်န္းမာေရး ပညာေပး တဲ့အခါ အစာမစားမီ လက္ကို ေရ၊ ဆပ္ျပာတို႔နဲ႔ စကၠန္႔ ၂ဝ ေက်ာ္ၾကာ ေဆးေၾကာ သင့္တယ္။ တစ္ကိုယ္ေရ သန္႔ရွင္းေရးက အေရးႀကီး ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ထိေရာက္တဲ့ က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္မႈမွာ မိမိကိုင္တြယ္ အသံုးျပဳမယ့္ အသံုးအေဆာင္ ပစၥည္းေတြကို သန္႔ရွင္းေအာင္ ထားျခင္းကလည္း အေရးႀကီး ပါတယ္။ ဥပမာ- အသားလွီးျဖတ္ ထားတဲ့ စဥ္းတီတုံး ကို ဒီအတိုင္း မထားဘဲ ေဆးေၾကာ ထားရမယ္။ ဇြန္း၊ ခက္ရင္းနဲ႔ ဓားေတြကိုလည္း သန္႔ရွင္းေအာင္ ထားရမယ္။ လက္နဲ႔စားမယ္ ဆိုရင္လည္း လက္ကို ဆပ္ျပာနဲ႔ စကၠန္႔ ၂ဝ ၾကာ ေဆးေၾကာၿပီးမွ စားသင့္ပါတယ္။
ေႏြးၿပီးေပ်ာ့တဲ့ အသီးအရြက္၊ ဆားေပါ့ၿပီး လတ္ဆတ္တဲ့ အစားအစာ ေတြက က်န္းမာေရး အတြက္ ပိုမိုအက်ဳိးရွိ ေစပါတယ္။ ပူလြန္း၊ ေအးလြန္းတဲ့ အစာေတြက ဝမ္းဗိုက္ထဲဝင္ ေရာက္ၿပီး အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း မွာရွိတဲ့ အေျမႇးပါးေတြကို ႏိႈးဆြႏိုင္တယ္။ ႏိႈးဆြတဲ့ အေရအတြက္ မ်ားေလေလ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း အတြက္ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားဖို႔ လြယ္ကူေလ ျဖစ္ပါတယ္။
အစာရဲ႕ အပူခ်ိန္ဟာ ၄ဝ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ ရွိသင့္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပူလြန္းတဲ့ အစာကို ေအးေအာင္ ေစာင့္ၿပီးမွ စားသံုးသင့္ၿပီး ေရခဲေသတၱာ ထဲက အစားအေသာက္ ေတြကို ခ်က္ခ်င္း မစားသံုးသင့္ ပါဘူး။ ႏူးညံ့ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းၿပီး အစာေၾကလြယ္တဲ့ အစားအစာ ေတြကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ေရာဂါကို ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း အတြက္ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုး အစာေတြက ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့ အစာေတြ၊ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း နည္းတဲ့ အစာေတြ၊ ေခ်ထားတဲ့ အာလူး၊ ေခ်ထားတဲ့ ပိန္းဥ၊ ဆန္ျပဳတ္ စတာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ နဲ႔ပဲမ်ဳိးစံုကို အဓိကထား စားသံုးၿပီး အသားကို တြဲဖက္ဟင္းလ်ာ အျဖစ္ စားသံုးျခင္းဟာ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္။
ဆားေလွ်ာ့စား ျခင္းဟာ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္းကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ျပည့္ဝဆီမ်ား ေလွ်ာ့စားရ ပါမယ္။ အဆီအအိမ့္နဲ႔ အငန္ ေလွ်ာ့စားရမယ္။ အိမ္မွာ ခ်က္ျပဳတ္ စားပါကလည္း တတ္ႏိုင္သမွ် ေပါင္း စား၊ ႏွပ္စားရမယ္။
လတ္ဆတ္တဲ့ အစားအစာ ေတြ၊ ရက္မလြန္ အစားအစာ ေတြကို စားသံုးသင့္တယ္။ စားမကုန္တဲ့ အခါမွာ သိမ္းဆည္း ထားရာက ရက္လြန္သြားတဲ့ အစားအစာေတြ ကို ႏွေျမာလို႔ စားမိပါက အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြား ေစႏိုင္ပါတယ္။
အစားအေသာက္ အာဟာရ ေကာင္းေတြ ေရာင္းခ်တဲ့ ဆိုင္ေတြကလည္း ျမန္မာႏိုင္ငံ အစားအေ သာက္ ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲမႈ ဦးစီးဌာန FDA လက္မွတ္ေတြ ရထားတဲ့ စားသံုးကုန္ ေတြနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ ေရာင္းခ် သင့္တယ္။ ေရသန္႔ကအစ FDA အသိအမွတ္ ျပဳၿပီးျဖစ္ရ မယ့္အျပင္ စားေသာက္ပံုစံ လည္း သန္႔ရွင္းမွသာ ေရာဂါကင္းစင္ၿပီး ေပ်ာ္ရႊင္ေသာ မိသားစုဘဝကို ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)
No comments:
Post a Comment