ရန္ကုန္ ၊ ၁၈-၁-၂၀၁၆
ျပည္တြင္းရွိ အစားအေသာက္မ်ား ထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ စားသံုးသူမ်ား အႏၲရာယ္ကင္းရွင္း ေစရန္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်မႈ အဆင့္ဆင့္တြင္ စနစ္က်ရန္ အေရးႀကီးေၾကာင္း အာဟာရေဗဒႏွင့္ ဓာတ္ခြဲခန္း ဆိုင္ရာ သုေတသီ တစ္ဦးက အႀကံျပဳ ေျပာၾကားသည္။
ယခင္က စားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်မႈမ်ားသည္ တစ္ပိုင္တစ္ႏိုင္ ေလာက္သာ လုပ္ကိုင္ခဲ့ရာမွ ယခုအခါ ေစ်းကြက္တစ္ခု ကဲ့သို႔ တြင္က်ယ္လာသည့္ အျပင္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ် သူမ်ားတြင္ Awal News ေကာင္းစြာရွိရန္ လိုအပ္သည္။ အေရးႀကီးဆံုးမွာ အစားအေသာက္ လံုၿခံဳစိတ္ခ်ရမႈ (Food Safety) ျဖစ္ၿပီး ဒုတိယဦးစားေပး အျဖစ္ အရသာကို စဥ္းစားရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ေဘးဥပဒ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ အရာမ်ားကို ခြဲျခမ္းစိတ္ျဖာစ စ္ေဆးျခင္းသည္လည္း အေရးႀကီးေၾကာင္း သိရသည္။
''အစားအေသာက္ သန္႔ရွင္းမႈ ဆိုတာဟာ အေရးအႀကီးဆံုးပါပဲ။ ဥပမာေျပာရရင္ ေရဆိုတာ အရသာ ကင္းပါတယ္။ ေပါ့တာေတြ၊ ခ်ဳိတာေတြ ဘာတစ္ခုမွ မရွိဘူး။ သန္႔ရွင္းမႈရွိဖို႔ပဲ လိုတာပါ။ အရသာေတြ ပါေနၿပီဆိုရင္ေတာ့ ဒါဟာ မလိုလားအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ေနတယ္လို႔ ဆိုရမယ္။ ဒီလိုသန္႔ရွင္းမႈ ထက္ပိုလာတဲ့ အခါမွာ စားသံုးသူေတြ အတြက္ က်န္းမာေရး ျပႆနာဟာ အနည္းနဲ႔အမ်ား ရွိျဖစ္လာမွာပါ'' ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ေျပာသည္။
ထို႔ျပင္ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္သည့္ လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ ထုတ္လုပ္မႈအပိုင္း ႏွင့္ သယ္ယူ ပို႔ေဆာင္မႈအပိုင္းမ်ား အပါအဝင္ Food Chain တစ္ခုလံုးအတြင္း အမွားအယြင္း မျဖစ္ေစရန္ အေရးႀကီးေၾကာင္း၊ ေစ်းကြက္ အတြင္းသို႔ ေရာက္ရွိၿပီးမွ ျပန္လည္သိမ္းဆည္း ရေသာအျဖစ္မ်ဳိး ႀကံဳပါက အစားအေသာက္ လုပ္ငန္းတစ္ခုလံုး ထိခိုက္ကာ Local Public သာမက International Public မ်ားၾကားတြင္ပါ ထိခိုက္ေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
ထက္ခုိင္ (စမ္းေခ်ာင္း)
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)
No comments:
Post a Comment