ေတာင္ႀကီး ၊ ၂-၁၂-၂၀၁၅
ရွမ္းျပည္နယ္ (ေတာင္ပိုင္း) ေတာင္ႀကီးၿမိဳ႕ မွ ေျခာက္မုိင္ အကြာအေဝးရွိ ထံုးဖို စိုက္ပ်ဳိးေရး သုေတသနၿခံမွ ေဒသခံ ေတာင္သူမ်ား အတြက္ ေရာဂါဒဏ္ခံၿပီး အထြက္ေကာင္းေသာ အာလူးမ်ဳိး မ်ားကို အပင္တစ္႐ွဴး နည္းပညာျဖင့္ မ်ဳိးပြား၍ ျဖန္႔ျဖဴးလ်က္ ရွိေၾကာင္း ၿခံမန္ေနဂ်ာ ေဒၚဝင္းသႏၲာ ထံမွ သိရသည္။
အဆိုပါ စိုက္ပ်ဳိးေရး သုေတသန ဦးစီးဌာန ေတာင္ႀကီးၿမိဳ႕နယ္ ထံုးဖို သုေတသနၿခံ၌ အပင္တစ္႐ွဴး ေမြးျမဴေရး ဓာတ္ခြဲခန္းကို ၁၉၉၇- ၁၉၉၈ ခုႏွစ္၌ စတင္ ေဆာင္ရြက္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္ၿပီး အာလူးအပင္ တစ္႐ွဴး ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းကို ၁၉၉၈- ၁၉၉၉ ခုႏွစ္မွ စတင္ေဆာင္ရြက္ ခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္။
အာလူးအပင္ တစ္႐ွဴး ေမြးျမဴရာတြင္ စတင္ေမြးျမဴျခင္း အဆင့္အျဖစ္ အေညႇာက္မ်ား ျပဴထြက္စ အာလူးဥမ်ားကို စုေဆာင္းရေၾကာင္း၊ အရွည္ တစ္စင္တီမီတာ ရွိေသာအေညႇာက္ မ်ားကုိ ေရစင္ေအာင္ ေဆး၍ ပိုးသတ္ျခင္း ျပဳလုပ္ေပး ရေၾကာင္း၊ ပိုးသတ္ၿပီး အာလူးအေညႇာက္ မ်ားကို အရွည္ သုည ဒသမ ၃ စင္တီမီတာမွ သုည ဒသမ ၅ စင္တီမီတာခန္႔ ျဖတ္ကာ Laminor Flow ေအာက္ရွိ အာဟာရျပင္ ထည့္ထားေသာ ပုလင္းထဲတြင္ တစ္လခန္႔ ေမြးျမဴရသည္။
ထိုသို႔ေမြးျမဴၿပီး အဆစ္ သံုးဆစ္ပါ အပင္အရြယ္ ေရာက္ပါက တစ္ဆစ္ပါ အပင္အျဖစ္ ျဖတ္ကာ အာဟာရျပင္ ပါသည့္ ပုလင္းအတြင္းသို႔ ပထမအႀကိမ္ ေျပာင္းေရႊ႕ထည့္ ေပးရသည္။ ဤအဆင္႔ကို ထပ္ဆင့္ပြားျခင္း အဆင့္ဟု ေခၚဆိုျပီး အဆိုပါ ဆင့္ပြားျခင္း လုပ္ငန္းစဥ္ ကို ၁၅ ရက္မွ တစ္လအတြင္း ထပ္မံ၍ အနည္းဆံုး သံုးႀကိမ္မွ အမ်ားဆံုးငါးႀကိမ္ ျပဳလုပ္ေပး ရေၾကာင္း၊ ျပဳလုပ္ၿပီးပါက ပုလင္းႏွင့္ အပင္မ်ားကို ဓာတ္ခြဲခန္း အတြင္းမွ ထုတ္ယူ၍ ပ်ဳိးဗန္းအတြင္း ခ်စိုက္ ရေၾကာင္းႏွင့္ ထိုအဆင့္ကို အပင္ငယ္ ရွင္သန္ေစျခင္း ဟု ေခၚေၾကာင္း သိရသည္။
အဆိုပါ အဆင္႔သည္ တစ္လခန္႔ ၾကာျမင့္ၿပီး ထိုပ်ဳိးပင္မ်ားကို စိုက္ခင္း အတြင္းသို႔ ခ်စိုက္သည္။ စုိက္ခင္းအတြင္း ႏွစ္လမွ သံုးလခန္႔ သက္တမ္းရွိပါက အာလူးဥငယ္ တူးယူ ရရွိၿပီျဖစ္သည္။ ထုိအဆင့္ကုိ ဂ်ီဇီး႐ိုး အဆင့္ဟု သတ္မွတ္ကာ ထို အဆင့္ရွိ အာလူးကို ထပ္မံစိုက္ပ်ိဳးၿပီး ထြက္ရွိလာပါက ဂ်ီ၀မ္းအဆင့္ ဥဟု သတ္မွတ္သည္။
ထိုအာလူးကို ေျမခ်စိုက္ပ်ိဳး ပါက ဂ်ီတူး အဆင့္ရွိ အာလူးဥငယ္မ်ား အျဖစ္ရရွိၿပီး ထိုအဆင့္သို႔ ေရာက္ရွိမွသာ မ်ဳိးအျဖစ္ စုေဆာင္း၍ ေတာင္သူမ်ားထံ ျဖန္႔ျဖဴးေပးျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ လက္ရွိ ေတာင္ႀကီးၿမိဳ႕ ထံုးဖို သုေတသနစိုက္ပ်ဳိးေရးၿခံ ဓာတ္ခြဲခန္းအတြင္း အာလူး မ်ဳိးကြဲေပါင္း ၂ဝ ကို ပုလင္းေပါင္း ၁၆၉၂ လံုး အတြင္း၌ အပင္ေပါင္း ၈၄၆ဝ ကို ေမြးျမဴထားရွိကာ ျဖန္႔ျဖဴးလ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ (၁၇၅)
ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၂၀)
No comments:
Post a Comment