ေလသြင္းထားေသာ မုန္႔ထုပ္မ်ားႏွင့္ ကေလးမ်ားကင္ဆာ အႏၲရာယ္
ကင္ဆာဟု အစျပဳ လိုက္သည္ႏွင့္ လူတိုင္း ေၾကာက္ရြံ႕ၾကသည့္ ေရာဂါတစ္မ်ဳိးဟု သိၾကေသာ္လည္း ကင္ဆာျဖစ္ေစ ႏိုင္သည့္ အေၾကာင္းရင္းခံ မ်ားကို ေရွာင္ရွားေလ့ မရွိေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ယေန႔ အခ်ိန္တြင္ ကင္ဆာသည္ ေခတ္မီေရာဂါ တစ္ခုလိုျဖစ္လ်က္ ရွိသည္။ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစဖို႔ အေျခခံ အေၾကာင္းမ်ားစြာ ရွိေသာ္လည္း ထိုအထဲတြင္ အစားအစာေၾကာင့္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစသည့္ ႏႈန္းမွာ ျမင့္မားလ်က္ ရွိသည္။
အစားအေသာက္ ဆိုရာ၌ ကြမ္း၊ ေဆးလိပ္၊ အရက္သာမက မိမိတို႔ ေန႔စဥ္ႏွင့္အမွ် စားသံုးေနသည့္ အစားအေသာက္ မ်ားတြင္လည္း ကင္ဆာ ကုိ ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ အေၾကာင္းရင္းခံမ်ား မ်ားစြာ ပါဝင္ေနသည္။ အခ်ဳိရည္၊ ေရာင္စံုဆိုးေဆး ႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အစားအေသာက္၊ ဓာတုေဆးသံုး အခ်ဳိမႈန္႔၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ အကင္မ်ား အျပင္ ေန႔စဥ္ ကေလးမ်ား ဝယ္ယူစားသံုး ေနသည့္ ေက်ာင္းမုန္႔ေစ်းတန္း မွာလည္း မဆင္ျခင္ပါက ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္သည့္ အစားအစာ မ်ားစြာ ပါရွိ လာၿပီျဖစ္သည္။
ထိုအထဲတြင္ ေလသြင္း ထားေသာ မုန္႔ထုပ္မ်ား ျဖစ္သည့္ အာလူးေၾကာ္၊ ဗယာေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ငါးမုန္႔ေၾကာ္၊ ေဝဖာ၊ ေခ်ာကလက္၊ သၾကားလံုး စသည့္ အစားအစာ မ်ားကို သတိျပဳရန္ လိုေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းမွ ထုတ္ျပန္ထားသည္။ ေလသြင္း ထားေသာ မုန္႔ထုပ္မ်ားသည္ ေၾကာ္ၿပီးသား ဆီမ်ားကို မစြန္႔ပစ္ဘဲ အႀကိမ္ ၅ဝ ထက္မနည္း ျပန္ေႀကာ္ ေနသည္ကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိ မႈအရ သိရေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းမွ ဆိုသည္။ ျပန္ေၾကာ္ဆီမ်ား ၏ အေရာင္မွာ ကတၱရာေစး ကဲ့သုိ႔ မည္းနက္ေနၿပီး အေႀကာ္မ်ားကို မေအးမီ ပလတ္စတစ္ ပါကင္ထဲသို႔ ထည့္ေသာေၾကာင့္ ပလတ္စတစ္ႏွင့္ ဓာတ္ျပဳကာ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္သတၱိမ်ား အေၾကာ္ထဲသို႔ ဝင္ေရာက္ သြားသည္။ ေၾကာက္စရာ ေကာင္းလွသည့္ အျပင္ ျပန္ေၾကာ္ဆီ အမည္းေရာင္ မ်ားကလည္း အသည္းကင္ဆာ စေသာ ကင္ဆာ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ျဖစ္ေစတတ္ၿပီး ကင္ဆာ ႏွစ္ထပ္ကြမ္း ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ အတြက္ ေလသြင္းထားေသာ မုန္႔ထုပ္မ်ားကို လံုးဝ မစားသင့္ဟု ဆိုသည္။ ထို႔ျပင္ ကေလးမ်ား မုန္႔ေစ်းတန္းရွိ တ႐ုတ္စာတန္း ပါသည့္ တ႐ုတ္မုန္႔ မ်ဳိးစံုတြင္လည္း တားျမစ္ ဆိုးေဆးမ်ား၊ တာရွည္ခံ ေဆးမ်ား အလြန္အကြၽံ သံုးစြဲထား ေသာေၾကာင့္ မစားသင့္ပါ။ ထုတ္လုပ္ရက္ ၊ သက္တမ္းကုန္ ၊ ရက္စဲြ တိက်စြာမပါျခင္း မုန္႔တြင္ သံုးစဲြထားေသာ ပစၥည္းစာရင္း မပါျခင္း ၊ လုပ္ငန္းလိပ္စာ မပါျခင္း သာမက ျပည္တြင္းထုတ္ မုန္႔တခ်ိဳ႕ ကုိလည္း စားသံုးရန္ မသင့္သလုိ အၾကားတု ၊ တားျမစ္ဆုိးေဆး ၊ ပလတ္စတစ္ ၊ ေရာ္ဘာမ်ားျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားသည့္ ျပည္ပမွ ၀င္ေရာက္လာေသာ ပီေက တခ်ိဳ႕ကုိလည္း ေရွာင္ရွား သင့္ေၾကာင္း ျမ္နမာႏုိင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္းက ဆုိထားသည္။
အလားတူ သၾကားအစစ္ထက္ အဆ ၂ဝဝ ပိုခ်ဳိေစေသာ ပါဝါသၾကား၊ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုက္ႏွင့္ ကဖိန္းဓာတ္မ်ား ပါဝင္သည့္ အခ်ဳိရည္ မ်ားသည္ ခံတြင္းကင္ဆာ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ အဝလြန္ေရာဂါ ႏွင့္ အသည္းေရာဂါ တို႔ကို ျဖစ္ပြားေစၿပီး ဂ်ယ္လီဘူး မ်ားတြင္လည္း တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွ လာေသာ ဂ်ယ္လီေပါင္ဒါ တြင္ တာရွည္ခံေဆး ပါဝင္၍ ကေလးမ်ားအား လံုးဝ မေကြၽးသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။
သို႔ျဖစ္ရာ ငယ္ရြယ္စဥ္ ကေလးဘဝ ကတည္းက ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား ရွိေနႏုိင္ ေသာေၾကာင့္ မိဘမ်ားအဖို႔ အသိပညာ ရွိရန္လိုအပ္သည္။ မိဘမ်ားကို အသိပညာ ေပးျခင္း၊ ဆရာမ်ားကို အသိပညာ ေပးျခင္း၊ ေရာင္းခ်သူ မ်ားကိုလည္း ထိုမုန္႔မ်ား မေရာင္းခ်ရန္ ပညာေပး ကေလးမ်ား အေပၚ ၾကင္နာမႈျဖင့္ ေစတနာကာ အႏၲရာယ္ ကင္းေသာ မုန္႔ပဲသေရစာ မ်ားကိုသာ ေရာင္းခ်ၾကမည္ ဆုိပါက ကေလးမ်ား ကင္ဆာ အႏၲရာယ္ ကာကြယ္မႈကို အေထာက္အပံ့ ျဖစ္ေစမည္ဟု ေအာ္ဂဲနစ္ ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်သည့္ ပညာရွင္ တစ္ဦးက ဆိုသည္။ အသိပညာ ေပးမႈပိုင္းမ်ာ း၌လည္း မိဘမ်ား ကိုယ္တိုင္ အသိပညာ ရွိေနရန္ လိုအပ္ပါသည္။ မိဘကိုယ္တိုင္ အယူမွားကာ ေရဆာခ်ိန္တြင္ ေရတိုက္ရမည့္ အစား အခ်ဳိရည္ တိုက္ျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္တတ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကေလးမ်ားက အတုယူမွား လာၾကသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ အဝလြန္ျခင္းႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါျဖစ္ျခင္း စသည့္ မလိုလား အပ္ေသာ ေရာဂါ ရလာသည္။ ေနာက္ဆံုး ေနာက္ဆက္တြဲ ေဝဒနာမ်ားပါ ခံစားလာရ တတ္သည္ဟု ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ အထူးကု ဆရာဝန္ႀကီး တစ္ဦးက သံုးသပ္ထားသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ ''ကင္ဆာကို ျဖစ္မွ ေၾကာက္ေနတာ ထက္ မျဖစ္ခင္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ထား ႏိုင္တာ အေကာင္းဆံုးပါ။ ကင္ဆာကို ျဖစ္ေစႏိုင္မယ့္ အေၾကာင္းတရား မ်ားစြာ ရွိသလို ကင္ဆာ မျဖစ္ေစဖို႔ ေရွာင္ရွားလို႔ ရတဲ့
အေၾကာင္းအရာ မ်ားစြာ ရွိပါတယ္။ ဒီလို ေရွာင္ရွားဖို႔ ဆိုတာ လူတစ္ဦး တစ္ေယာက္၊ မိသားစုတစ္စုရဲ႕ အျပဳအမူ ေတြနဲ႔လည္း မ်ားစြာ သက္ဆိုင္ ေနပါတယ္။ လူတစ္ဦး တစ္ေယာက္၊ မိသားစုတစ္စု ကေန ျပဳျပင္ လိုက္ရင္ ေၾကာက္စရာ ေကာင္းၿပီး အျဖစ္မ်ားတဲ့ ကင္ဆာဆိုတဲ့ ေရာဂါႀကီးဟာ က်ဆင္းသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္'' ဟု ဆရာဝန္ႀကီး က ေျပာသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ မိဘမ်ားမွ တစ္ဆင့္ ကေလးငယ္ မ်ားကို အသိပညာ ေပးၿပီး ကေလးဘဝ မွစ၍ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ ႏိုင္ရန္ တိုက္တြန္း ေရးသားတင္ျပ လိုက္ရပါသည္။ (ေကေက)
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)
#Themyawadydaily
No comments:
Post a Comment