ေလမျဖတ္ေအာင္ အစားေရွာင္
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
အစားအေသာက္ မဆင္ျခင္သျဖင့္ ေလျဖတ္ရသူ မ်ားစြာရွိသည္။ အစားအေသာက္ ေၾကာင့္ ဒုကၡေရာက္ ရသည္ ဆိုရာဝယ္ ယခုစားၿပီး ေန႔ခ်င္း၊ ညခ်င္း ဒုကၡေပးသည့္ အစားအေသာက္ မ်ဳိး ရွိသကဲ့သို႔ ရက္၊ လ၊ ႏွစ္ခ်ီၿပီး စားေသာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္ အတြင္း ေသြးေၾကာမ်ား အတြင္းတြင္ စုမိၿပီး ဒုကၡေပးေသာ အစားအစာ မ်ဳိးလည္း ရွိသည္။
ေလျဖတ္ျခင္းေၾကာင့္ အသက္မေသ သည့္တိုင္ ဒုကၡိတဘဝ၊ မသန္စြမ္း ဘဝျဖင့္ ေနထိုင္ ရမည္ကို လူတိုင္း ေၾကာက္ရြံ႕ၾကသည္။ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာ ျပတ္ျခင္း၊ ေလသင္တုန္း ျဖတ္ျခင္းေၾကာင့္ အသက္ ပါသြားလွ်င္ ေၾကာက္စရာ မလို။ လူမွန္လွ်င္ တစ္ေန႔ ေသရမည္ျဖစ္ သျဖင့္ တရားျဖင့္ ေျဖႏိုင္သည္။ ထိုသို႔မဟုတ္ အသက္ မေသဘဲ ဒုကၡိတ ဘဝျဖင့္ သူတစ္ပါး ထူမွ၊ ေပြ႕မွ၊ ခ်ီမွ လႈပ္ရွားမႈ ျပဳႏိုင္သည့္ ဘဝကို မည္သူမွ် မလိုလား ၾကေပ။ အသက္ေသမည္ကို မေၾကာက္ ဘဝေသမည္ ကိုကား လူတိုင္း ေၾကာက္ရြံ႕ ၾကေပသည္။
ေလမျဖတ္ေအာင္ ေသြးေၾကာ အတြင္း အဆီတက္ ေစမည့္ အစာမ်ားကို ႏွစ္ရွည္လမ်ား စားသံုးမႈမွ ေရွာင္သင့္သည္။ အေအးစာ မ်ားကို ေရွာင္ပါဟု ျမန္မာ ေဆးဆရာ ဓာတ္စာ ဆရာႀကီး မ်ားက ေျပာေလ့ ရွိသည္။ အေအးစာ မ်ားကား အဘယ္နည္း ေရခဲစိမ္ ေရခဲ႐ိုက္၊ ေရခဲ ေသတၱာထဲမွ ထြက္ေသာ အစာမွ အေအးစာဟု ထင္ၾကမည္။ မဟုတ္ ပါ။ ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ ေဖာ္ျပထားေသာ အေအးစာ မ်ားမွာ-
(၁) ေလးလံ ထိုင္းမႈိင္းေသာ ကုန္းသတၱဝါ မ်ား၏အသား ဥပမာ‑ ဝက္သား၊ သိုးသား။
(၂) တြင္းေအာင္းေသာ သတၱဝါမ်ား၏ အသား ဥပမာ-ဖြတ္သား၊ ေျမြသား၊ ပုတတ္သား။
(၃) ေရသတၱဝါ၊ ေရေပ်ာ္ သတၱဝါမ်ား၏ အသား၊ ဥပမာ- ဘဲသား၊ ကြၽဲသား၊ လိပ္သား စသည္ . .
အထက္ပါ သတၱဝါမ်ား၏ အသားမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္သည္။ ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း ဆိုသည္မွာ မ်ားစြာ စားေသာက္ျခင္း၊ အႀကိမ္ႀကိမ္ အခါခါ စားေသာက္ျခင္း၊ ႏွစ္ရွည္လမ်ား စြဲ၍ စားေသာက္ျခင္း မ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ ဆိုလိုရင္း ျဖစ္သည္။
အျခား ေလျဖတ္ ေစႏိုင္သည့္ အစာမ်ားမွာ အငန္ဓာတ္ လြန္ကဲေသာ အစာမ်ား ျဖစ္သည္။ အငန္တြင္ ႐ိုး႐ိုးဆား အငန္ႏွင့္ ပုပ္ငန္ေသာ အရသာဟူ၍ ႏွစ္မ်ဳိးရွိသည္။ ဆားအငန္ကို ႀကိဳက္၍ ႏွစ္ရွည္ လမ်ား စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးေၾကာမ်ား မာဆတ္ၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါ ဝင္လာကာ ေလျဖတ္ႏိုင္သည္။ ပုပ္၍ ငန္ေသာ အရသာမွာ ႏွလံုး မသာယာ ျဖစ္ေစသည္ဟု ဆိုျခင္းေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါ ပါ ျဖစ္ေစႏိုင္ သျဖင့္ ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္သည္။ အားလံုးၿခံဳ၍ ေျပာရလွ်င္ ေလမျဖတ္ ေစရန္
(၁) အေအးစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
(၂) ငန္ေသာအစာ၊ ပုပ္ငန္ေသာ အစာကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
(၃) ကုန္းေပၚေနၿပီး ေရႀကိဳက္ေသာ အစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
(၄) ေျမတြင္းေအာင္း အစာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
(၅) သဘာဝမဟုတ္ ျပဳျပင္ထားေသာ အစာမ်ား ကိုလည္း ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
(၆) အဆီမ်ားေသာ အစာကို ႏွစ္ရွည္လမ်ား စားသံုးျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
ေလျဖတ္ျခင္းသည္ ကံ၊ စိတ္၊ ဥတု၊ အာဟာရ အေၾကာင္းေလး ပါးလံုးႏွင့္ သက္ဆိုင္ေသာ္လည္း အစားေၾကာင့္ ျဖစ္ရျခင္းမွာ အလြန္မ်ားသည့္ အေၾကာင္းရင္း ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ရ ပါသည္။
ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၅)
#Yadanarpondaily
No comments:
Post a Comment