အသားအမ်ိဳးမ်ိဳး ႏွင့္ ေရာဂါအေထြေထြ
အခုတေလာ ေခတ္စားေနတဲ့ Hot Dog စက္ေလးေတြနဲ႔ ကင္ၿပီး ေရာင္းခ်ေနတဲ့ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ၾကက္အူေခ်ာင္းေတြ တ႐ုတ္ စားေသာက္ဆိုင္ ေတြမွာ အလြယ္တကူ မွာလို႔ရတဲ့ ၾကက္သားမႊေၾကာ္ ေတြကို အဆင့္ဆင့္ ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္ရတာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ဗက္တီးရီးယား ကင္းစင္မႈ ရာခိုင္ႏႈန္း ျမင့္မားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လူကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ နည္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အဲဒီလို အဆင့္ဆင့္ ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ အခါ အသံုးျပဳရတဲ့ အနံ႔ ၊ အရသာ ပါဝင္ပစၥည္း ေတြေၾကာင့္ အဲဒီ အစားအစာ ေတြဟာ ကာဗို ဟိုက္ဒရိတ္ လြန္ကဲ ေနတတ္ၿပီး လူကို အဆီတိုး ေစတယ္ဆိုတာ ဂ႐ုျပဳရပါမယ္။
ဝက္သား
ဒုတိယကမၻာစစ္ ကာလက အစာေရစာ ရွားပါးေတာ့ အိမ္မွာ ေမြးထားတဲ့ ၀က္အပါအ၀င္ တိရစၧာန္ မ်ားကုိ အစာေရစာ မေကၽြး ႏိုင္ခဲ့ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ဝက္ဆိုတဲ့ သတၱဝါကေတာ့ အျခား အိမ္ေမြး တိရစၧာန္ ေတြရဲ႕ မစင္ကုိစားၿပီး ရွင္သန္ ႏုိင္တာကို ေတြ႕ခဲ့ၾကၿပီး တဲ့ေနာက္ မီးဖိုေခ်ာင္ထြက္ အညစ္အေၾကး ေတြေရာ၊ လူကေန ထြက္တဲ့ အညစ္အေၾကး ေတြကိုပါ ေပါင္းၿပီး ဝက္ေတြကိုေကြၽး ၊ အသားတိုး ေအာင္လုပ္၊ တစ္ခါ အဲဒီ ဝက္ေတြကို အသားေပၚၿပီး ျပန္စား လုပ္ခဲ့ၾကတဲ့ အစဥ္အလာဟာ ဒီေန႔ ဒီအခ်ိန္ထိ ပါပဲ။ အခ်ဳိ႕ ဝက္ေမြးသူ ေတြက အိမ္တကာက မီးဖိုေခ်ာင္ေတြ ကေန စြန္႔ပစ္ထားတဲ့ ထမင္း၊ ဟင္း အက်န္ေတြကို ေပါင္းၿပီး ဝက္ေတြကို ေကြၽးေမြး ေနၾကဆဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေတာ့ ဝက္သားဟာလဲ တုတ္ေကာင္ေတြ ပါတယ္၊ လူကို ဝေစတယ္၊ မသန္႔ရွင္းတဲ့ အစားအစာ ေတြကိုစားၿပီး အသားတိုး လာတယ္ အစရွိသျဖင့္ နာမည္ဆိုးနဲ႔ ေက်ာ္ၾကား ေတာ့တာပဲေပါ့။ ဒါေပမဲ့ ဝက္သားကုိ ေကာင္းေကာင္း က်က္ေအာင္ ခ်က္မယ္ဆိုရင္ လူကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ အလယ္အလတ္ အဆင့္ပဲ ရွိပါတယ္။
အေအးခံထားေသာအသားမ်ား
အသားေတြကို အေအးခံ လိုက္မယ္ ဆိုရင္ မခ်က္ခင္မွာ အဲဒီအသားခဲ ေနတာကို သဘာဝ အတိုင္း အရည္ေပ်ာ္ေအာင္ လုပ္ဖို႔ အေရးႀကီး ပါတယ္။ အိမ္ရွင္မ အမ်ားစုဟာ ေရခဲေသတၱာ ထဲက ေအးခဲမာေတာင့္ ေနတဲ့အသားကို ေရေႏြးပြက္ပြက္ ဆူထဲ ပစ္ထည့္တတ္ၾက ပါတယ္။ အဲဒါဟာ အသားထဲမွာ ပါတဲ့ လစ္စတီးရီးယား ပိုးကို မေသေစ ႏိုင္ဘူးလို႔ ပညာရွင္ေတြက သတိေပးထား ပါတယ္။ လစ္စတီးရီးယား ပိုးေၾကာင့္ ဝမ္းကိုက္၊ ဝမ္းေလွ်ာ၊ ေအာ့အန္ျခင္း ျပင္းထန္စြာ ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး အရပ္အေခၚ အစာ အဆိပ္သင့္ တဲ့ ေဝဒနာကို ခံစားရပါတယ္။ အခန္႔မသင့္ရင္ အသက္ ဆံုး႐ႈံးႏိုင္ၿပီး ကုိယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ဳိးသမီးေတြ သားပ်က္၊ သားေလွ်ာ ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္တဲ့ သာမန္ လူငယ္ေတြက လစ္စတီးရီးယား နည္းနည္း ပါလာတာ ေလာက္ကို ေျခဖ်က္ႏုိင္စြမ္း ရွိတဲ့အတြက္ အေအးခံ အသားေတြရဲ႕ လူအား အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ေျခကို အလယ္အလတ္ အဆင့္လို႔ပဲ သတ္မွတ္ထား ပါတယ္။
အသားေျခာက္မ်ား
လူကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ေျခ ျမင့္မားပါတယ္။ သာမန္ အသားေတြမွာ ဗက္တီးရီးယား က အေပၚယံလႊာ မွာပဲရွိတဲ့ အတြက္ ခ်က္ျပဳတ္ လိုက္တဲ့အခါ ဒီပိုးေတြ ေသသြားပါတယ္။ အသားေျခာက္ေတြ ကိုက်ေတာ့ ထုပ္ပိုးရ လြယ္ေအာင္၊ အျမင္လွေအာင္ အေခ်ာင္းလိုက္ လွီးတာ ၊ အျပားလိုက္ လွီးတာ လုပ္ရပါတယ္။ အဲဒီလို လွီးတဲ့အခါ အသား မ်က္ႏွာျပင္ေပၚက ဗက္တီးရီးယား ေတြကို အသားရဲ႕ အလယ္ေခါင္ထဲ နစ္ဝင္ သြားေအာင္ ဓားသြားက တြန္းပို႔ေပး ပါတယ္။ ဒါကို မက်က္တက်က္ ကင္တာတို႔၊ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္တဲ့ အခါမွာ ပြက္ပြက္ ဆူေအာင္ မျပဳတ္ဘဲ ဒီအတိုင္း ခ်က္လိုက္တာတို႔ လုပ္မယ္ဆိုရင္ လစ္စတီးရီးယား ဗက္တီးရီးယား ေတြကို လက္နဲ႔ခပ္ယူၿပီး မ်ဳိခ်ေနတဲ့ အတိုင္း ျဖစ္ေနမွာပါ။
ၾကက္သား
လူကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ေျခ အျမင့္ဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သားက ဘာျဖစ္လို႔ လူကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ေျခ အျမင့္ဆံုးလဲ လို႔ ေမးလာမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ လူေတြစားတာ အမ်ားဆံုး ျဖစ္လို႔ပါ။ ဝက္၊ အမဲ အစရွိတာ ေတြကို လူတိုင္း မစားၾက ေပမယ့္ ၾကက္သားကိုေတာ့ လူတိုင္း စားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မသန္႔ရွင္းတဲ့ ၾကက္သားဟာ လူကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ေျခ အျမင့္ဆံုးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ၾကက္ကို အေမြးႏုတ္တဲ့ အခ်ိန္က စၿပီး သင့္ဟင္းအိုးထဲ စထည့္တဲ့ အထိ ေရအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ လက္အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ မ်က္ႏွာျပင္ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ထုပ္ပိုးမႈ အမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ေရာက္လာတာမို႔ ၾကက္သားမွာ ဗက္တီးရီးယား ေတြက ဆိုးရြားစြာ ပ်ံ႕ႏွံ႔ ေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ၾကက္သားဟာ ႏူးညံ့ၿပီး အသားမွာ အေျမႇာင္းေတြ ပါပါတယ္။ လစ္စတီးရီးယား ဟာ အဲဒီ အေျမႇာင္း ေတြထဲမွာ ဝင္ေနၿပီး ၾကက္သားကလဲ ႏူးတာျမန္ေတာ့ အႀကိမ္ ၁ဝဝ မွာ ၁ဝ ဒသမ ၅ ႀကိမ္ကေတာ့ လစ္စတီးရီးယား ပါတဲ့ ၾကက္သားကို လူေတြ စားေနၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဒီေတာ့ ဘယ္လို လုပ္ၾကမလဲ။ မိသားစု တစ္စုလံုးရဲ႕ က်န္းမာေရးဟာ ေစ်းဝယ္သူရဲ႕ လက္ထဲမွာ ရွိပါတယ္။ ကိုယ္က အသားကို အလကား ယူတာမဟုတ္ဘူး။ ပိုက္ဆံေပးၿပီး ဝယ္တာပါ။ ဒီေတာ့ စိတ္ႀကိဳက္ ေရြးပါ။ အသားကို ထုပ္ထားတာ အရည္ေတြ အမ်ားႀကီး ထြက္ေနရင္ မဝယ္ပါနဲ႔။ အသား ထည့္ထားတဲ့ ပံုးကို ငံု႔ၾကည့္ပါ။ ေျခာက္ေသြ႕ေနရင္ အဲဒီအသား လတ္ပါတယ္။ အရိအရြဲေတြ ထြက္ေနတယ္ ဆိုရင္ အဲဒီအသားဟာ ရက္ၾကာ ေနပါၿပီ။
အသားကို မေဆးပါနဲ႔လို ့ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု အစားအစာႏွင့္ အေဖ်ာ္ယမကာ ႀကီးၾကပ္ ကြပ္ကဲေရး အဖြဲ႕က ဆိုပါတယ္။ အသားကို ေရေဆးတာ ဘယ္ ဗက္တီးရီးယား ကိုမွ မေသေစတဲ့ အျပင္ တစ္ေနရာထဲ
စုေနတဲ့ ဗက္တီးရီးယား ကို ကိုယ္က အသားအႏွံ႕ ေရာက္ေအာင္ ပြတ္ျဖန္႔ ေပးရာ ေရာက္ၿပီး ကိုယ့္လက္၊ အဝတ္အစား၊ လက္ေဆးကန္ အစရွိတဲ့ ေနရာေတြကိုလဲ ဗက္တီးရီးယား ေတြ ပ်ံ႕ႏံွ႔ သြားေစတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။
သင့္လက္၊ စဥ္းတီတံုး၊ ဟင္းျပင္ဆင္တဲ့ စားပြဲ အစရွိတာ ေတြကို မၾကာမၾကာ အထူး သန္႔ရွင္းေရး လုပ္ေပးပါ။ ေရေႏြးပူပူနဲ႔ ဆပ္ျပာရည္ ေဖ်ာ္ၿပီးေဆးဖို႔ လိုအပ္ ပါလိမ့္မယ္။ လက္ႏွီး သံုးတယ္ဆိုရင္ ေရေႏြးပူ ဆပ္ျပာရည္နဲ႔ ေန႔တိုင္းေလွ်ာ္ပါ။ အသားကို မက်က္တက်က္ ဘယ္ေတာ့မွ မစားပါနဲ႔။ သင့္ဟင္းအိုးဟာ အပူခ်ိန္ကို ေဖာ္ျပတဲ့စနစ္ ရွိတယ္ဆိုရင္ ၁၆ဝ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္ ေရာက္တဲ့အထိ အပူေပး ရပါမယ္။ အသား အမ်ဳိးမ်ဳိး ကေန လူကိုျဖစ္ပြား ေစႏိုင္တဲ့ ေရာဂါ အေထြေထြ အေၾကာင္း ေလ့လာေရးသား တင္ျပ လိုက္ရပါတယ္။
#Yadanarpondaily
No comments:
Post a Comment