ရန္ကုန္ ၊ ၂၉-၅-၂ဝ၁၅
ျမန္မာႏုိင္ငံမွ ထြက္ရိွေသာ ဂ်ဴးျမစ္မ်ားသည္ စားေသာက္ကုန္ အျဖစ္ သာမက ေဆးဖက္ဝင္ေသာ အပင္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ေၾကာင္း အျပည္ျပည္ ဆုိင္ရာမွ ေဆးဘက္ဆုိင္ရာ ပညာရွင္ မ်ားႏွင့္ တုိင္းရင္းေဆးဝါး ကြၽမ္းက်င္ သူမ်ားက အသိအမွတ္ျပဳ ထားသည့္ အတြက္ ေတာင္ကုိရီးယား ႏုိင္ငံမွ ျမန္မာ့ဂ်ဴးျမစ္ မ်ားကုိ ဝယ္ယူကာ တုိင္းရင္းေဆးဝါး ႏွင့္ အေရျပား ထိန္းသိမ္းျခင္း ဆုိင္ရာ အလွကုန္ ပစၥည္းမ်ား ေဖာ္စပ္ ထုတ္လုပ္ရာတြင္ အသုံးျပဳရန္ ဝယ္ယူလ်က္ ရိွေၾကာင္း စီးပြားေရးႏွင့္ ကူးသန္း ေရာင္းဝယ္ေရး ဝန္ႀကီးဌာန ကုန္သြယ္မႈ ျမႇင့္တင္ေရး ဌာနမွ တာဝန္ရိွသူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ၏ ေရေျမ အေနအထား၊ ရာသီဥတုႏွင့္ စုိထုိင္း အေျခအေန စသည္တုိ႔ေၾကာင့္ ျပည္တြင္း၌ စုိက္ပ်ဳိး ျဖစ္ထြန္းလ်က္ ရိွေသာ ဂ်ဴးျမစ္မ်ားသည္ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ ႏုိင္သကဲ့သုိ႔ က်န္းမာေရး ကုိလည္း အေထာက္ အကူျပဳ ေသာေၾကာင့္ ၄င္းတုိ႔ကုိ အသုံးျပဳကာ အလွကုန္ ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ တုိင္းရင္း ေဆးဝါးမ်ား စီးပြားျဖစ္ ထုတ္လုပ္ရန္ ေတာင္ကုိရီးယား ႏုိင္ငံမွ စီးပြားေရး လုပ္ငန္းရွင္မ်ားႏွင့္ ကြၽမ္းက်င္ ပညာရွင္ မ်ားသည္ ယခုအခါ ျမန္မာ့ဂ်ဴးျမစ္ မ်ားကုိ ဓာတ္ခြဲ စမ္းသပ္ျခင္း မ်ားႏွင့္ အရည္အေသြး စစ္ေဆးျခင္းမ်ား လုပ္ေဆာင္လ်က္ ရိွေၾကာင္း သိရသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ ဂ်ဴးျမစ္မ်ားကုိ မႏၲေလးတုိင္း ေဒသႀကီး ျပင္ဦးလြင္ ႏွင့္ ရွမ္းျပည္နယ္ (ေတာင္ပုိင္း) ေတာင္ႀကီး၊ ဟုိပုံး၊ ပင္ေလာင္း၊ ပင္းတယ၊ ေအာင္ပန္းႏွင့္ ေနာင္တရား စသည့္ေဒသ တို႔၌ အမ်ားဆုံး စုိက္ပ်ဳိးၾကသည္။
ထုိေဒသမ်ားမွ ထြက္ရိွေသာ ဂ်ဴးျမစ္မ်ားသည္ ေအာက္ဆီဂ်င္ ဓာတ္တုိးမႈကုိ ေခ်ဖ်က္ႏုိင္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းႏွင့္ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ ျခင္းတုိ႔ကုိ ေလ်ာ့ပါးေစ ႏုိင္ျခင္း စသည့္ အစြမ္းသတၱိမ်ား ရိွသည့္အျပင္ အ႐ုိးပါးေရာဂါ၊ အဆုတ္ေရာဂါ၊ ေသြးတုိးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ႏွင့္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ေရာဂါတုိ႔ကုိ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္ေၾကာင္း၊ အာဟာရဓာတ္ အေနျဖင့္ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္၊ အဆီဓာတ္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္တုိ႔ ပါရိွသည့္ အတြက္ ဂ်ဴးျမစ္ကုိ စားသုံးျခင္းျဖင့္ အသားအေရ စုိျပည္ လွပေအာင္ ထိန္းသိမ္း ႏုိင္စြမ္း ရိွေၾကာင္း သိရသည္။
ေဆာင္းဦး
#Themyawadydaily
No comments:
Post a Comment