အဆီက်ေစေသာ သက္ရင္းႀကီးပင္ |
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
ဝမ္းဗိုက္စူၿပီး အသည္း အဆီဖံုးေရာဂါ ဝင္ေနသူ မိတ္ေဆြတစ္ဦး သည္ သက္ရင္းႀကီး ရြက္ႏုေလး မ်ားကို ခူးၿပီး ေန႔စဥ္ အတို႔အျမႇဳပ္ ျပဳလုပ္ စားရာမွ သက္သာလာၿပီး ဝမ္းဗိုက္မွ အဆီမ်ားလည္း ေလ်ာ့သြား သည္ဟု ဆုိသည္။ ထုိသို႔ သက္သာေစရန္ ေန႔စဥ္ရက္ဆက္ တစ္လခြဲခန္႔ အခ်ိန္ယူ စားခဲ့ရသည္ ဟု ဆိုသည္။
ျမန္မာ့ ေဆးဝါးပင္မ်ား စာအုပ္တြင္ ေလ့လာ ၾကည့္ေသာအခါ သက္ရင္းႀကီး ပင္သည္ အျမစ္၊ အေခါက္၊ အရြက္ သံုးမ်ဳိးလံုး အသံုးျပဳ ႏိုင္သည့္ ေဆးဖက္ဝင္ အပင္ျဖစ္ၿပီး ျမန္မာ တစ္ျပည္လံုး ေနရာ ေဒသမေရြး ေပါက္ေရာက္ သည့္ အပင္မ်ဳိး ျဖစ္သည္ဟု ေတြ႕ရသည္။
ပင္စည္ ေျဖာင့္မတ္သည့္ အပင္လတ္မ်ဳိး ျဖစ္သည္။ အျမင့္ ေပ ၃ဝ ထိ ျမင့္တက္သည္။ ပင္စည္တြင္ ရွိေသာ အေပြး၊ အေခါက္ မ်ားမွာ အညိဳေရာင္ ရွိသည္။ အရြက္မွာ သရက္ရြက္ ကဲ့သို႔ အစိမ္းေရာင္ ျဖစ္သည္။ သက္ရင္းႀကီး ၏ ေဆးစြမ္းမွာ အသည္းေရာင္ ျခင္း၊ အသည္းႀကီး ျခင္း သာမက အဆုတ္ေရာင္ ျခင္းကိုပါ သက္သာ ေစႏိုင္သည္။ အဆစ္အမ်က္ ကိုက္ခဲျခင္း၊ ေဖာေရာင္ျခင္း တို႔၌ သက္ရင္းႀကီး အျမစ္ (သို႔မဟုတ္) အေခါက္ကို အတြင္းေဆး အျဖစ္ စားသံုးျခင္း၊ အျပင္ေဆး အျဖစ္ ေသြးၿပီး လိမ္းက်ံျခင္း၊ ၾကပ္ထုပ္ ထိုးျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ပါက ေရာဂါ လ်င္ျမန္စြာ ေပ်ာက္ေစသည္ ဟု ဆုိသည္။
အျမစ္၏ ေဆးဖက္ဝင္ ပံုမွာ ဒူလာႏွင့္ လိပ္ေခါင္းေ ရာဂါတို႔ အတြက္ အျမစ္ကို သံပရာရည္ႏွင့္ ေသြး၍ ေသာက္ရသည္။ အျမစ္ ကို ထန္းလ်က္ႏွင့္ စိမ္၍ စိမ္ေဆးအျဖစ္ ေန႔စဥ္ သံုးေဆာင္ပါက အစာေၾကၿပီး ေလမွန္၊ ဝမ္းမွန္ ေစသည္။ ၄င္း စိမ္ေဆးျဖင့္ အရက္ျဖတ္၍ ရသည္။ အျခား ေရာဂါမ်ား ဝင္ေရာက္ျခင္းေ ဘးမွလည္း ကာကြယ္ ႏိုင္သည္။ အျမစ္ကို ေႏြ၊ မိုးရာသီ အရြက္မ်ား ေၾကြခ်ိန္တြင္ တူးယူလွ်င္ အာနိသင္ အေကာင္းဆံုး ေဆးဖက္ဝင္ေသာ အခ်ိန္ျဖစ္သည္။ အျမစ္ကို ေရျဖင့္ စင္ေအာင္ေဆး၊ မႈိႏွင့္ ပိုး ကင္းစင္ေအာင္ ေရေႏြးႏွင့္ ေပါင္းၿပီးမွ ေနျပန္လွန္းၿပီး အေျခာက္ခံ ျခင္းသည္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္။
သက္ရင္းႀကီး ပင္သည္ ပူ၊ ခါး ၍ အနည္းငယ္ စပ္ေသာ အရသာ ရွိေသာေၾကာင့္ အဖြင့္ဓာတ္ ျဖစ္သည္။ ေလႏွင့္ သလိပ္ကို ႏိုင္သည္။ အဆီကို က်ေစသည္။ အတြင္းရွိ အလံုးအက်ိတ္မ ်ားကို ေၾကေစႏိုင္သည္။ ေသြးစုခဲေသာ ေရာဂါ၊ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ ျပည္တည္ေသာ ေရာဂါ တို႔ကို ႏိုင္သည္ဟု ေဆးက်မ္း မ်ားက ဆိုသည္။ ျပည္တစို႔စို႔ ျဖစ္ေနေသာ မက်က္ေသာ အနာေဆြး၊ အနာေဟာင္း မ်ားကို သက္ရင္းႀကီး ရြက္ကို ႀကိတ္ၿပီး အံုေပးလွ်င္ အနာက်က္ ျမန္ၿပီး အသားႏု တက္ေစသည္။ ဆီခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူမ်ားႏွင့္ သင့္သည္။
သက္ရင္းႀကီး အေခါက္သည္ ေဖာေရာင္ၿပီး ဖ်ားေသာ အဖ်ား ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၍ အေဖာကို က်ေစသည္။ အေခါက္သည္ အဆိပ္ကို ႏိုင္သျဖင့္ အဆိပ္ရွိေသာ အေကာင္ ကိုက္မိေသာ ေနရာတြင္ ေသြးလိမ္းလွ်င္ အဆိပ္ကို ေျပေစႏိုင္သည္။ ေရွးက ေျမြကိုက္ေသာ လူနာကို သက္ရင္းႀကီး အေခါက္ကို ေသြး၍ တိုက္သည္ဟု ေဆးက်မ္း မ်ားတြင္ ေတြ႕ရသည္။
ဝမ္းဗိုက္စူ သူမ်ား၊ အသည္း အဆီဖံုး သူမ်ား၊ ေလသလိပ္ ထူေျပာၿပီး ေရာဂါဝင္ သူမ်ားသည္ သက္ရင္းႀကီး ရြက္ႏုေလး မ်ားကို ေန႔စဥ္ စားျခင္းျဖင့္ ဝမ္းမွန္ ေလသက္ ေစသည့္အျပင္ ႐ုပ္ေဖာျခင္း၊ အသြားအလာ၊ အထုိင္အထတြင္ အဆစ္အမ်က္မ်ား နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္း မ်ားပါ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ ပါသည္။
#Yadanarpondaily
No comments:
Post a Comment