ကၽြန္းလွ ၊ ၂၈-၄-၂၀၁၅
စစ္ကိုင္းတိုင္း ေဒသႀကီး၊ ေရႊဘိုခ႐ိုင္၊ ကြၽန္းလွၿမိဳ႕နယ္ ေဒသထြက္ စိန္တလံုး သရက္သီးမ်ားကို ကမၻာ႔ ႏိုင္ငံမ်ားမွ မွာယူစားသံုးမႈ မ်ားလာေၾကာင္း၊ ယခုႏွစ္ ရာသီေပၚ စိန္တလံုး သရက္သီး တစ္တန္လွ်င္ ေငြက်ပ္ ၁၃သိန္းထိ ေစ်းႏႈန္းမ်ား ျမင္႔တက္ လာခဲ႔ေၾကာင္း လင္းေရာင္ဝင္း စားေသာက္ကုန္ စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ေရး ကုမၸဏီ ပိုင္ရွင္ ေဒါက္တာ လွျမင္႔ က ေျပာျပသည္။
ျပည္တြင္းမွ စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ေသာ စိန္တလံုး သရက္သီးမ်ားသည္ ဓာတု ပိုးသတ္ေဆးမ်ား ပါဝင္ျခင္းလံုးဝ မရွိေစရန္ သရက္ၿခံ လုပ္သားႀကီးမ်ားက အထူးၾကပ္မတ္ စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ျခင္း ျဖစ္သည္။
ကြၽန္းလွၿမိဳ႕နယ္မွ ထြက္ရွိေသာ ေဒသထြက္ စိန္တလံုး သရက္သီး မ်ားသည္ တစ္ႏွစ္သား မ်ဳိးရင္းမ်ားျဖစ္ၿပီး၊ ၄င္းမ်ိဳးရင္းကို ေျမခ်ၿပီးေနာက္ သံုးႏွစ္သား အရြယ္တြင္ ပန္းစျပ သည္။ အဆိုပါ သရက္ပန္းမ်ား ဖူးပြင္႔ရန္ တစ္လအလို ကာလတြင္ သရက္ပင္မ်ား ေရသြင္း ေလာင္းျခင္းကို ျဖတ္ေတာက္ခဲ့ၿပီး သရက္သီး အကင္းထိုးခ်ိန္ သို႔ေရာက္မွ ေရမ်ား ျပန္လည္ သြင္းေလာင္းျခင္း ကို ျပဳလုပ္ေစ ခဲ႔သည္။ ထိုသို႔ ျပဳလုပ္ရျခင္း မွာ သရက္ပြင္႔မ်ား ပြင္႔အားလိုက္ ေစၿပီး ရြက္ၫြန္႔မ်ား မထိုးေစရန္ႏွင္႔ သီးရင္း အညႇာမ်ား ပိုမိုခိုင္ခန္႔ ေစရန္အတြက္ ျဖစ္ေၾကာင္း စိန္တလံုးသရက္ စိုက္ပ်ဳိးေရး ပညာရွင္ တစ္ဦးက ေျပာျပသည္။
အရြယ္အစား လွပၿပီး အနံ႔၊ အရသာမ်ား ေကာင္းမြန္ကာ သီးထိုးပိုး ကင္းရွင္းၿပီး ဓာတု ပိုးသတ္ေဆး ကင္းရွင္းေသာ ကြၽန္းလွ ေဒသထြက္ စိန္းတလံုး သရက္သီးမ်ားကို ျပည္ပ ႏိုင္ငံတို႕သို႔ အဝယ္ဒိုင္မ်ားမွ တစ္ဆင့္ တင္ပို႔ေရာင္းခ် ရာတြင္ အရြယ္အစား လွပၿပီး သီးလံုးေခ်ာ မ်ားကို (AAA)ဆိုဒ္ႏွင့္ (AA)ဆိုဒ္ဟု ခြဲျခား သတ္မွတ္ကာ တင္ပို႔ ေရာင္းခ်ျခင္း ျဖစ္သည္။
ျပည္ပသို႔ တင္ပို႔ ေရာင္းခ်ေသာ သီးလံုး အရြယ္အစားထက္ အနည္းငယ္ ေသးေသာ အသီးမ်ားကို (B) ဆိုဒ္ႏွင့္ (C)ဆိုဒ္ဟု ဆိုကာ ခြဲျခား သတ္မွတ္ထားၿပီး ျပည္တြင္း စားသံုးသူ ေစ်းကြက္မ်ားသို႔ တင္ပို႔ ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ျပည္တြင္းမွ စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ေသာ သရက္သီး မ်ားသည္ လြန္ခဲ႔ေသာ ႏွစ္အနည္းငယ္ ခန္႔မွစတင္၍ ျပည္ပ သစ္သီး အေရာင္းေစ်းကြက္ မ်ားသို႔ တင္ပို႔ ေရာင္းခ်ခဲ႔ရာ ကမၻာ႔နုိင္ငံ မ်ားက စားသံုးမႈ မ်ားျပားလာၿပီး စားသံုးမႈ အဆင္႔ (၃) ထိ ေရာက္ရွိ လာခဲ႔သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ျပည္တြင္း စားေသာက္ကုန္ စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ေရး လုပ္ငန္းရွင္ႀကီး မ်ားက စိန္တလံုး သရက္ကို အထူးစိုက္ပ်ိဳး ထုတ္လုပ္လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ (၁၅၄)
#Themyawadydaily
No comments:
Post a Comment