www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Wednesday, February 11, 2015

ဆီးျဖဴသီးႏွင့္ ငါးေျပမဓာတ္စာ


ဆီးျဖဴသီးႏွင့္ ငါးေျပမဓာတ္စာ

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

စာေရးသူသည္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ တည္ေသာ ေက်ာက္က်ေစသည့္ ငါးေျပမႏွင့္ ေဇာင္းလ်ားသီး ဟင္းခ်က္ စားသည့္ ဓာတ္စာ အေၾကာင္းကို ေရးသားဖူးသည္။ ထိုဓာတ္စာႏွင့္ ေက်ာက္က်သူ အေတာ္မ်ားမ်ား လည္းရွိသည္။ယခု တင္ျပမည့္ ဆီးျဖဴသီးႏွင့္ ငါးေျပမ ဓာတ္စာမွာ ဆီးက်ိတ္ေရာင္ ေရာဂါ၊ ဆီးက်ိတ္ႀကီး သည့္ေရာဂါ၊ ဆီးသြားလွ်င္ အားမရဘဲ ဆီးက်န္သည့္ ေရာဂါမ်ား အတြက္ အဆင္ေျပေသာ ဓာတ္စာမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ အမ်ဳိးသမီးမ်ား အတြက္မွာ မီးယပ္ ေသြးသြန္ ေရာဂါ၊ ေသြးဆံုး ေနာက္က်သည့္ ေရာဂါ၊ ဆီးပူဆီးေအာင့္ ေရာဂါမ်ား အတြက္ သက္သာေစသည့္ ဓာတ္စာ ျဖစ္သည္။

ဆီးျဖဴသီးကို ငါးရံ႕၊ ငါးခူ၊ ငါးပတ္၊ ငါးျမင္း စသည့္ ငါးအမ်ဳိးမ်ဳိး ႏွင့္လည္း ခ်က္စား ႏိုင္သည္။ သို႔ေသာ္ ဆီးျဖဴသီး ႏွင့္ အလိုက္ဖက္ ဆံုးမွာ ငါးေျပမ ျဖစ္သည္ဟု ျမန္မာ့ အစားအစာ ႏွင့္ အာဟာရ စာအုပ္တြင္ ေတြ႕ရသည္။ ဆီးျဖဴသီးကို ျပဳတ္ၿပီး အေစ့မ်ားကို ထုတ္ယူ၍ ငါးေျပမကို ဆီျပန္ခ်က္၊ ဆီမျပန္မီ ကပင္ ဆီးျဖဴသီးကို ထည့္ၿပီး ဟင္းအႏွစ္ ျပဳလုပ္ပါ။ ဆီးျဖဴသီး အနံ႕အရသာ ႏွင့္ ငါးေျပမ၏ အရသာသည္ လိုက္ဖက္ၿပီး ႏႈတ္ၿမိန္သည့္ ဟင္းတစ္ခြက္ ျဖစ္သည္။ ဆီးျဖဴသီးကို ေဆးဖက္ဝင္ သည့္ စားစရာ အျဖစ္ မွတ္ယူ ၾကသည္။

ေရွးက ျမန္မာလူမ်ဳိး မ်ားသည္ ဆီးျဖဴသီးကို အသက္ရွည္ ေစေသာ ေဆးအျဖစ္ အိမ္တိုင္း ေဆာင္ထား ၾကသည္။ ေရွးေခတ္က ေက်းလက္ ေတာရြာ မ်ားတြင္ လမ္းေဘး ေသာက္ေရအိုး စင္မ်ားတြင္ ကုသိုလ္ျပဳ သူမ်ားက ဆီးျဖဴသီးႏွင့္ ဆားကို တင္ထားကာ ေရငတ္သူမ်ား အေမာေျပ ေစရန္ လွဴဒါန္းေလ့ ရွိသည္။ ထိုကဲ့သို႔ ဓေလ့မ်ားသည္ ယခုအခါ ေပ်ာက္ကြယ္ သြားၿပီျဖစ္သည္။ အိမ္တိုင္းတြင္ ဆီးျဖဴသီး အေျခာက္ကို ေဆာင္ထားေလ့ ရွိသည္။ ေခါင္းအံုး ေအာက္တြင္ ထားအိပ္ပါက သူခိုးႏွင့္ အႏၲရာယ္ ျပဳမည့္ သူမ်ားက အိပ္ေမြ႕ မခ်ႏိုင္ဟု ယူဆ ၾကသည္။ ဆီးျဖဴသီး အေျခာက္ မ်ားကို အိပ္ရာ၊ ခုတင္ေအာက္တြင္ ျဖန္႔ႀကဲ ထားပါက ေျမြ၊ ကင္း စေသာ အဆိပ္ရွိေသာ သတၱဝါမ်ား မလာဟု ယူဆ ၾကသည္။ မ်က္စိတြင္ ဒဏ္သင့္ ပါကလည္း ဆီးျဖဴသီး ေျခာက္ကို ဆားႏွင့္ ေသြး၍ ကြင္းေပးပါက မ်က္စိနာ သက္သာ ေစသည္။

ဆီျဖဴသီးသည္ ေအးဖန္ အရသာရွိ၍ အပူၿငိမ္း ေစေသာ သတၱိရွိသည္။ အသက္ရွည္ ေစေသာ ႀတိဖလေခၚ အသီးသံုးမ်ဳိး (ဆီးျဖဴ၊ ဖန္ခါး၊ သစ္ဆိမ့္) တြင္ အပါအဝင္ ျဖစ္သည္။ ေရငတ္ေျပ ေစသည္။ ဆီးေကာင္း ေစသည္။ အနာမ်ားကို က်က္ေစသည္။ သို႔ေသာ္ အဖန္၊ အခ်ဳပ္ သတၱိရွိ သျဖင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ဓမၼတာ ေပၚခ်ိန္တြင္ လြန္ကဲစြာ မစားသံုး သင့္ေပ။ ေသြးခ်ဳပ္၊ ေလခ်ဳပ္ ျဖစ္ေစ ႏိုင္သည္။ ဆီးျဖဴသီးကို အေျဖဓာတ္ အျဖစ္ အစပ္ႏွင့္ တြဲေပး ရသည္။ ေရွးက အလွဴမ်ားတြင္ ဆီးျဖဴသီး ဆားရည္စိမ္ ႏွင့္ ငါးပိေက်ာ္ စပ္စပ္ေလး ေကြၽးေလ့ ရွိသည္။ ဆီးျဖဴသီးကို ျပဳတ္ၿပီး အေစ့ထုတ္ ထားေသာ အသားမ်ားကို ပုစြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အျပင္ င႐ုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္ ႏွင့္ ညက္ေအာင္ ေထာင္းၿပီး ဆီဆမ္းစား ႏုိင္သည္။ အသံေကာင္း လိုလွ်င္ ဆီးျဖဴသီး အစိမ္းကို ဆားႏွင့္ တို႔စားရမည္ ဟု ဆုိသည္။

ဆီးျဖဴသီးႏွင့္ ငါးေျပမ ခ်က္စားေသာ ဓာတ္စာသည္ ေရွးကဆရာမ်ား ေပးေလ့ရွိေသာ ဓာတ္စာမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ ဆီးက်ိတ္ေရာဂါ၊ ဆီးသြား၍ အားမရေသာ ေရာဂါ၊ ဆီးက်င္ေရာဂါ၊ အမ်ဳိးသမီးမ်ား အတြက္ မီးယပ္လြန္ ေရာဂါ၊ အေညာင္းအကိုက္ မ်ားေသာ ဒူလာပါဒရက္ ေရာဂါ၊ လိပ္ေခါင္းေ သြးက် ေရာဂါ၊ အာခံတြင္း ေျခာက္ ေရငတ္ေသာ ေရာဂါ၊ မ်က္စိနာ ေရာဂါ၊ ကိုယ္သား ကိုယ္ေရ ပူေသာ ေရာဂါတို႔ ေပ်ာက္ကင္းေစ ႏိုင္ေၾကာင္း တင္ျပ လိုက္ရ ေပသည္။

#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger