အကင္ ႏွင့္ ကင္ဆာ
ေဒါက္တာ လြင္သန္႔ (ေဆး-၂)
အိမ္နီးခ်င္း ႏုိင္ငံမ်ားမွ ကုန္ၾကမ္းမ်ား၊ ေတာင္ကိုရီးယား ႏုိင္ငံမွ ေအးခဲ အသားမ်ား၊ ရက္လြန္ အသားမ်ား အတုိင္းအဆ မရွိ ဝင္လာျခင္း ႏွင့္အတူ လမ္းေဘးဆုိင္ မ်ား၌ သာမက ဆုိင္ႀကီးမ်ား ၌ပါ ''အကင္'' ယဥ္ေက်းမႈ တစ္ရပ္ ဖြံ႕ၿဖိဳးေဝဆာ လာခဲ့သည္။
အေမရိကန္ ကင္ဆာ သုေတသန အဖြဲ႕မွ ထုတ္ျပန္ရာတြင္ အသားေၾကာ္မ်ား၊ အသားကင္မ်ား၊ ပလတ္စတစ္ အိတ္ပတ ္ထားသည့္ အစာမ်ား၊ ဆီကဲ့သို႔ေသာ အဆီ အမ်ဳိးမ်ဳိး သုတ္လိမ္းၿပီး မီး သို႔မဟုတ္ လွ်ပ္စစ္မီးျဖင့္ ဖုတ္ျခင္း၊ ကင္ျခင္း၊ ျပဳတ္၍ စားျခင္းတို႔ ေၾကာင့္ လူတို႔၏ DNA ကို ဖ်က္ဆီး ႏုိင္ေသာ ဓာတုဓာတ္မ်ား ပါဝင္မႈ မ်ားလာ ျခင္းေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ အလြယ္တကူ ျဖစ္ေစရန္ အခြင့္အလမ္းမ်ား ျဖစ္ေပၚ လာေတာ့သည္။
အမည္မသိ အသားမ်ားကို ဆီသုတ္၍ မီးကင္စား ျခင္းေၾကာင့္ ထုိအကင္တြင္ အထူးသျဖင့္ ဟုိက္ဒ႐ို ဆုိင္ကလင္း အာမီႏုိ ( HCA ) ႏွင့္ ပိုလီဝီတစ္ ဟုိက္ဒ႐ိုမက္တစ္ ဟုိက္ဒ႐ို ကာဗြန္ဓာတ္ ( PAH ) မ်ား ပါဝင္ ေသာေၾကာင့္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားေၾကာင္း ေၾကညာ ခဲ့သည္။
HCA သည္ မီးကင္ ထားသည့္ အစာတြင္ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္သည္။ သား၊ ငါး၊ ပုစြန္၊ အမဲသား ႏွင့္ အျခားအသား မ်ားကို မီးဖုတ္ျခင္း၊ ေၾကာ္ေလွာ္ျခင္း၊ မီးကင္ျခင္း ျပဳလုပ္သည့္ အခါ အပူခ်ိန္ ၂ဝ၂ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟုိက္ ျဖင့္ ကင္ဖုတ္ရာမွ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစ ႏိုင္သည့္ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ထြက္လာသည္။
အကင္မ်ားကို မီးေသြး အနည္းငယ္ျဖင့္ မက်က္ တက်က္ကင္၊ မီးဖုတ္ ေရာင္းခ် ၾကသည္။ အခ်ဳိ႕ အသားတုကို ပတ္ထားသည့္ ပလတ္စတစ္ မ်ားကိုပင္ မခြာေတာ့ဘဲ ကင္ၾကသည္။
ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိ သျဖင့္ ဝယ္စားသူ ကဝယ္စား ၾကသည္။ ထို အစားအစာ မ်ားေၾကာင့္ အသည္းကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းမ်ားၿပီး အသက္ ဆံုး႐ႈံး ၾကသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ အေနာက္ဘက္၊ ေျမာက္ဘက္ ႏွင့္ ေတာေတာင္ ထူထပ္သည့္ အရပ္ေဒသ၊ ပင္လယ္ ေရျပင္ႏွင့္ နီးစပ္သည့္ အရပ္မ်ားမွာ အသား၊ ငါး၊ ပုစြန္ကို မီးကင္စား တတ္သည္။ ထုိ ေဒသမ်ားမွာ အသည္း ကင္ဆာ အျဖစ္မ်ား ၾကသည္။ အလြယ္တကူ စားသံုးတတ္သည့္ အေလ့အထ ေၾကာင့္ က်န္းမာေရး သတိ မရွိတတ္ ၾကပါ။
တ႐ုတ္၊ ကိုရီးယား၊ ထုိင္းႏုိင္ငံ တို႔မွာပင္ အကင္စား သူမ်ား မ်ားလာသည္။ အကင္ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ႏွင့္ အျခားေရာဂါ (သံထျခင္း)၊ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း ျဖစ္ႏုိင္သည္။ ကင္ဆာေရာဂါ ၏ တရားခံ လက္သည္မွာ အကင္၊ အေၾကာ္အေလွာ္ မ်ားစြာ စားသံုးျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
ျမန္မာတုိ႔သည္ အေၾကာ္ အေလွာ္၊ အကင္မ်ား စားသံုးၾကရာ လတ္ဆတ္ေသာ ႐ိုး႐ုိး ငါးသေလာက္ ကင္၊ ပုစြန္ကင္ တို႔သာ စားသံုးခဲ့၍ ေလျဖတ္၊ ေသြးတုိး ႏွင့္ ႏွလံုး ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေပၚ ခံစားရျခင္း မရွိပါ။ ထုိစဥ္ က နာမည္ဆန္းႏွင့္ အကင္ ပစၥည္းမ်ား မရွိသလုိ ကုိရီးယား၊ တ႐ုတ္၊ ယိုးဒယား၊ ဂ်ပန္ ကင္မ်ားလည္း ဝင္မလာခဲ့ ေသးပါ။
ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျပန္႔ပြားမႈသည္ က်ပ္တင္ ေျခာက္မ်ား ျပဳလုပ္ စားေသာက္ျခင္း၊ ဝက္၊ အမဲ၊ ဆိတ္၊ သိုးႏွင့္ ငါးမ်ဳိးစံု တို႔ကို သဘာဝ ေနအပူျဖင့္ ေျခာက္ေသြ႕ ေအာင္မလွန္းဘဲ မီးေပး၍ က်ပ္တုိက္ (မီးပူခံ) စားျခင္း ေၾကာင့္ အနီေရာင္ အသား ျဖစ္ေသာ အမဲသား၊ ဝက္သား၊ ဆိတ္သား တို႔မွတစ္ဆင့္ ေဘးျဖစ္ ေစသျဖင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေဘးထြက္ ဆုိးက်ဳိးမ်ား တတ္သည္။
အေၾကာ္ အေလွာ္၊ အကင္မ်ားတြင္ ငါးကင္၊ ပုစြန္ကင္မွ လြဲ၍ က်န္းမာ ေပ်ာ္ရႊင္စြာ လူ႔ဘဝကို သက္တမ္းကုန္ အထိ ျဖတ္သန္း ႏုိင္ေစျခင္း အလုိ႔ငွာ အကင္ စားသံုးျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္ပြား တတ္ေသာ '' အကင္ ႏွင့္ ကင္ဆာ '' အေၾကာင္း သတိျပဳ ႏိုင္ေစရန္ ရွာေဖြ တင္ျပ လုိက္ရ ပါသည္။ ။
#Themyawadydaily
No comments:
Post a Comment