အာဟာရ ျပည့္၀ေသာ ေအာ္ဂဲနစ္သီးႏွံ စုိက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ေရး ႏွင့္ ေစ်းကြက္ခုိင္မာေရး
လယ္ယာ စုိက္ပ်ဳိးေရး ႏွင့္ ဆည္ေျမာင္း ဝန္ႀကီးဌာန သည္ စုိက္ပ်ဳိးေရး ထုတ္ကုန္မ်ားကုိ ေအာ္ဂဲနစ္ နည္းပညာျဖင့္ စုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ေရး ႏွင့္ ျပည္ပေစ်းကြက္ ခုိင္မာ ေသခ်ာမႈ ရွိေစေရး ႀကိဳးပမ္း ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိရာ ထုိင္းႏုိင္ငံ၊ ဂ်ပန္ႏုိင္ငံ ႏွင့္ ကုိရီးယား သမၼတ ႏုိင္ငံတုိ႔သုိ႔ တင္ပုိ႔ ေရာင္းခ် သြားမည္ ျဖစ္သည္။
စားသုံးသီးႏွံမ်ား စုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ရာတြင္ စားသုံးသူမ်ား ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္း လုံၿခံဳစိတ္ခ် ရမႈကုိ အာမခံ ႏုိင္ေစရန္ ပုိးမႊား ကင္းစင္ေရး ႏွင့္ ဓာတုဓာတ္ၾကြင္း ကင္းရွင္းေရး တုိ႔ကုိ အထူး အေလးထား ေဆာင္ရြက္ ၾကရမည္ ျဖစ္သည္။ အလားတူ စားသုံး သီးႏွံမ်ားတြင္ အာဟာရ ဓာတ္ျပည့္ဝစြာ ပါဝင္ေရးကိုလည္း အေလးထား စုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ ၾကရမည္ ျဖစ္သည္။
စားသုံးသီးႏွံ စုိက္ပ်ဳိးသည့္ ေနရာေဒသ ရွိ ေလထုအတြင္း ကာဗြန္ ဒုိင္ေအာက္ဆုိက္ ဓာတ္ေငြ႕ ပါဝင္မႈ မ်ားလွ်င္ သီးႏွံမ်ားတြင္ အာဟာရဓာတ္ ပါဝင္မႈ အရည္အေသြး ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု ရွိ အီလီႏြိဳက္ တကၠသိုလ္ ဇီဝကမၼ ေဗဒဌာနမွ သုေတသီ မ်ားက စမ္းသပ္ ေတြ႕ရွိ ထားၾကသည္။ သုေတသန စုိက္ခင္းမ်ား ၌ ဂ်ဳံ၊ စပါး၊ ပဲပိစပ္၊ ေျပာင္း၊ ပဲေတာင့္ရွည္ ႏွင့္ ႏွံစားေျပာင္း တုိ႔ကုိ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု၊ ၾသစေၾတးလ် ႏွင့္ ဂ်ပန္ႏုိင္ငံ တုိ႔တြင္ အသီးသီး စုိက္ပ်ဳိးခဲ့သည္။ သုေတသီ မ်ား၏ စမ္းသပ္ ေတြ႕ရွိမႈအရ ေလထုအတြင္း ကာဗြန္ ဒုိင္ေအာက္ဆုိက္ ဓာတ္ေငြ႕ ပါဝင္မႈ သာမန္အဆင့္ ရွိေသာ စုိက္ခင္းမွ ဂ်ဳံထက္ ေလထုအတြင္း ကာဗြန္ ဒုိင္ေအာက္ဆုိက္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားေသာ စုိက္ခင္းမွ ဂ်ဳံသည္ သြပ္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ၉ ရာခုိင္ႏႈန္းႏွင့္ သံဓာတ္ ပါဝင္မႈ ၅ ရာခုိင္ႏႈန္း အသီးသီး ေလ်ာ့နည္းၿပီး စပါး စုိက္ခင္းတြင္ သြပ္ဓာတ္ ၃ ရာခုိင္ႏႈန္း ႏွင့္ သံဓာတ္ ၅ ရာခုိင္ႏႈန္း အသီးသီး ေလ်ာ့နည္း ေၾကာင္း သိရသည္။
စားသုံး သီးႏွံမ်ားတြင္ သြပ္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ မလုံေလာက္ ျခင္းေၾကာင့္ စားသုံးသူမ်ား အတြက္ ရရွိႏုိင္ေသာ ဆုိးက်ဳိးမ်ားမွာ ငွက္ဖ်ား ေရာဂါကဲ့သုိ႔ ျပင္းထန္ေသာ အဖ်ားေရာဂါ၊ အဆုတ္ေရာင္ ေရာဂါႏွင့္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာ ေရာဂါမ်ား ခံစားရႏုိင္ၿပီး သံဓာတ္ ပါဝင္မႈ နည္းပါးျခင္း ေၾကာင့္ မိခင္ႏွင့္ ကေလး ေသဆုံးမႈႏႈန္း မ်ားျပား ေစျခင္း၊ ကေလးငယ္မ်ား မွတ္ဉာဏ္ အားနည္းကာ လုပ္ငန္း စြမ္းရည္ က်ဆင္း ေစျခင္းတုိ႔ ျဖစ္ေပၚ ႏုိင္သည္။ ဤသုိ႔ ေလထုအတြင္း ကာဗြန္ ဒုိင္ေအာက္ဆုိက္ ဓာတ္ေငြ႕ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားျခင္း ေၾကာင့္ ဂ်ဳံႏွင့္ စပါး စုိက္ခင္းမ်ားမွ သီးႏွံမ်ားမွာ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ ပါဝင္မႈလည္း ေလ်ာ့နည္း ေၾကာင္း သိရသည္။
သုိ႔ျဖစ္၍ ေလထုအတြင္း ကာဗြန္ ဒိုင္ေအာက္ဆုိက္ ဓာတ္ေငြ႕ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားျခင္းသည္ လူသားတုိ႔ အတြက္ က်န္းမာေရး ႏွင့္ စုိက္ပ်ဳိးေရး အတြက္သာ မဟုတ္ဘဲ ေဂဟစနစ္ မ်ားကုိပါ ဆုံး႐ႈံး ထိခုိက္မႈမ်ား ရွိျခင္းေၾကာင့္ ေလထု ညစ္ညမ္းမႈ နည္းပါးေရး ေဆာင္ရြက္ ျခင္းျဖင့္ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္ဝေသာ ေအာ္ဂဲနစ္ သီးႏွံမ်ား အတြက္ ေစ်းကြက္ ခုိင္မာစြာ ရရွိႏုိင္မည္ ျဖစ္ေပသည္။ ။
( အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ )
#Themyawadydaily
No comments:
Post a Comment