www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, May 1, 2014

အပူဒဏ္အႏၲရာယ္ က်န္းမာေရးအသိျဖင့္ သတိထားကာကြယ္


အပူဒဏ္အႏၲရာယ္ က်န္းမာေရးအသိျဖင့္ သတိထားကာကြယ္

ယေန႔ မ်က္ေမွာက္ကာလ ကမၻာ့ႏုိင္ငံ အသီးသီး တုိ႔၌ ရာသီဥတု ေျပာင္းလဲ ျခင္းေၾကာင့္ လည္းေကာင္း ၊ လူတုိ႔၏ ပေယာဂ ေၾကာင့္ လည္းေကာင္း ျဖစ္ေပၚ လာရသည့္ သဘာ၀ ေဘးအႏၲရာယ္ မ်ားျဖစ္ေသာ မုိးေခါင္ျခင္း ၊ မုိးႀကီးျခင္း ၊ မုန္တုိင္း တိုက္ခတ္ျခင္း ၊ အပူလႈိင္း က်ေရာက္ျခင္း စသည့္ စိန္ေခၚမႈမ်ား ႀကံဳေတြ႕ ေနၾကရသည္။

ထုိ႔ေၾကာင့္ သဘာ၀ ေဘးအႏၲရာယ္ ေလ်ာ့ပါးေရး ဆုိင္ရာ လုပ္ငန္းစဥ္ မ်ားကုိ ႏုိင္ငံတကာ အဖဲြ႕အစည္း မ်ားႏွင့္ ကမၻာ့ ႏုိင္ငံတုိ႔က အေလးထား ဦးစားေပး ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိသည့္နည္းတူ ရာသီဥတု ပူျပင္းမႈ ဒဏ္ေၾကာင့္ ေတြ႕ႀကံဳ ရႏုိင္သည့္ က်န္းမာေရး ဆုိင္ရာ ဂ႐ုျပဳ သင့္သည့္ အခ်က္မ်ား ႏွင့္ စပ္လ်ဥ္းၿပီး သိရွိ လုိက္နာ က်င့္ႀကံ ေဆာင္ရြက္ သင့္သည္တုိ႔ကုိ သိရွိ ထားရမည္ ျဖစ္ေပသည္။

ရာသီဥတု ပူျပင္းမႈ ဒဏ္ေၾကာင့္ လူတုိင္း၏ ခႏၶာကုိယ္ အသီးသီးတြင္ ေခၽြးထြက္မႈ လြန္ကဲကာ မိတ္ ႏွင့္ ယားဖုမ်ား ထြက္ျခင္း ၊ ခႏၶာကုိယ္ အေနျဖင့္ အလုိလုိ ပင္ပန္း ႏြမ္းနယ္မႈ ခံစားရျခင္း ၊ မူးေမာ္ျခင္း ၊ ၾကြက္တက္ျခင္း ၊ သတိလစ္ျခင္း စသည့္ ဆုိးရြားသည့္ အဆင့္မ်ားသုိ႔ ေရာက္ရွိလ်က္ အသက္ အႏၲရာယ္ ကုိပါ ထိခိုက္ စုိးရိမ္ရသည့္ အေျခအေန သုိ႔ ေရာက္ရွိ ႏုိင္ေပသည္။

ေႏြရာသီ၌ ခ်ဥ္ ၊ ငန္ ၊ စပ္ စေသာ အပူစာမ်ားကုိ မ်ားစြာ စားသံုးျခင္း မွ ဂ႐ုျပဳ ေရွာင္ၾကဥ္ ၾကရန္ လုိသည္။ ၄င္းတုိ႔ကုိ စားသံုးမိပါက အပူလြန္ကဲၿပီး ၀မ္းေလွ်ာျခင္း ၊ ေခၽြးထြက္လြန္ ၍ အင္အား ကုန္ခန္းျခင္း မ်ား ျဖစ္တတ္သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ပူအုိက္ေသာ ေႏြရာသီ တြင္ အပူစာမ်ားကုိ လြန္ကဲစြာ စားေသာက္ျခင္း ႏွင့္ အေအးစာ မ်ားကုိလည္း လြန္ကဲစြာ စားေသာက္ျခင္း မွ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ ေပသည္။

ရာသီဥတု ႏွင့္အညီ အစားအစာ မ်ားကုိ စားေသာက္ ၾကရမည္ျဖစ္ရာ နံနက္ပုိင္း ၊ ညေနပုိင္း ၊ ညပုိင္း အပူေလ်ာ့ခ်ိန္ မ်ားတြင္ ေကာ္ဖီေႏြးေႏြး ၊ လက္ဖက္ရည္ ေႏြးေႏြး ၊ စြပ္ျပဳတ္ ၊ သာကူေႏြးေႏြး ၊ ႏုိ႔ေႏြးေႏြး ၊ ေရေႏြးၾကမ္း ၊ ဟင္းခ်ိဳ ၊ ဟင္းခါး ေႏြးေႏြး တုိ႔ကုိ စားေသာက္ရန္ ႏွင့္ ေန႔လည္ပုိင္း ပူေသာ အခ်ိန္တြင္ ဖရဲသီး ၊ သခြားေမႊးသီး ၊ စိမ္းစားဥ ၊ ေရခဲ မပါေသာ သေဘၤာသီး ေဖ်ာ္ရည္ တုိ႔ကုိ အနည္းငယ္ မွ်သာ စားေသာက္ သင့္ေပသည္။

ပူေသာ ဥတုတြင္ ေရခဲကုိ အထူး ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ ေပသည္။ ေရေအးေအး ေသာက္လုိ ပါက ေသာက္ေရကုိ သဲအုိး ၊ ေရတေကာင္း တုိ႔တြင္ ထည့္၍ ေသာက္သင့္သည္။ ေရခဲေရသည္ ၀မ္းမီးကုိ ထိခုိက္ေစသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ေရေသာက္ သံုးရာတြင္လည္း ၀မ္းမီးမွ်တ မႈကုိ မထိခုိက္ေစရန္ ဂ႐ုျပဳ ရမည္ ျဖစ္ေပသည္။

ေရခ်ိဳးျခင္း ႏွင့္ ပတ္သက္၍ က်န္းမာေရး ၀န္ႀကီးဌာန ၏ ႏႈိးေဆာ္ခ်က္ မ်ားပါ အတုိင္း လုိက္နာ ေဆာင္ရြက္ရန္ ျဖစ္ၿပီး အထူးဂ႐ုျပဳ ဆင္ျခင္ ရမည္ ျဖစ္ေပသည္။ ေရမခ်ိဳးမီ ေရကုိ ၀ေအာင္ေသာက္၍ ေျခမ်က္စိ ေအာက္မွစ၍ ေျခသလံုး အထက္ပုိင္း သုိ႔ တျဖည္းျဖည္း ေရေလာင္းခ်ိဳး ေပးရမည္ ျဖစ္သည္။

သို႔ျဖစ္ရာ လူတုိင္း လူတုိင္း အေနျဖင့္ ပူျပင္းေသာ ေႏြရာသီ ၏ အပူဒဏ္ကုိ ခံႏုိင္ရန္ ရွိေစရန္ ႏွင့္ ေႏြရာသီ တြင္ ျဖစ္ေပၚ တတ္ေသာ သဘာ၀ ေဘးအႏၲရာယ္မ်ား ၊ က်န္းမာေရး ဆုိင္ရာ ဂ႐ုျပဳ သင့္သည္မ်ားကုိ အသိတရား ျဖင့္ သတိထားကာ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ ထားရမည္ ျဖစ္ပါေၾကာင္း အသိေပး ေရးသား လုိက္ရေပသည္။

( အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ )

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page

Powered By Blogger