Bacteria ၊ Nutrients စသည့္ အညစ္အေၾကး မ်ား ဓာတ္ျပဳ၍ ေရကန္တြင္းရွိ ေရညိႇမ်ား
ေရေမွာ္မ်ား ပြားမ်ား လာရာမွ ကန္ေတာ္ႀကီး ၏ ေရျပင္သည္ စိမ္းလဲ့ေနပံု
ကန္ေတာ္ႀကီး အပန္းေျဖ ဥယ်ာဥ္သည္ ၿမိဳ႕ေတာ္သူ ၿမိဳ႕ေတာ္သား မ်ားႏွင့္ ရပ္ေ၀း ရပ္နည္းမွ အလည္အပတ္ ေရာက္ရွိလာသူ မ်ားသာမကဘဲ ကမၻာလွည့္ ခရီးသည္ မ်ားပါမက်န္ လာေရာက္ အပန္းေျဖ ေလ့လာလ်က္ ရွိေသာ ေနရာ တစ္ခုအျဖစ္ ျမန္မာႏုိင္ငံ ၏ ၿမိဳ႕ေတာ္ ျဖစ္ေသာ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ တြင္ ထင္ရွားလွေသာ ဂုဏ္ေဆာင္ အထင္ကရ ေနရာတစ္ခု အျဖစ္ ေက်ာ္ၾကားလွ ပါသည္။
အပန္းေျဖ သူမ်ား စားသံုးႏုိင္ရန္ ကန္ပတ္လည္ ေနရာ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ႏွင့္ ကန္ေစာင္း ေနရာမ်ားတြင္ စားေသာက္ဆုိင္ မ်ား တည္ေဆာက္၍ ဖြင့္လွစ္ ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိရာ ယင္းစားေသာက္ ဆုိင္မ်ားမွ စြန္႔ပစ္ ပစၥည္း အမ်ားစုမွာ ကန္ထဲ့သုိ႔ ပုိက္မ်ား ၊ ေျမာင္းမ်ာ မွတစ္ဆင့္ နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖင့္ ေန႔စဥ္ ႏွင့္အမွ် ၀င္ေရာက္လ်က္ ရွိၿပီး စားေသာက္ဆုိင္ မ်ားတြင္ ေနထုိင္ေသာ သူမ်ား ႏွင့္ လာေရာက္ လည္ပတ္သူ မ်ား စြန္႔ပစ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား ေၾကာင့္ Bacteria ( မိလႅာ အညစ္အေၾကး ၊ ေရဆုိး ႏွင့္ စြန္႔ပစ္ ပစၥည္းမ်ား ဓာတ္ျပဳျခင္း ) ၊ Nutrients ( ဓာတ္ေျမ ၾသဇာမ်ား ႏွင့္ မိလႅာမွ အညစ္အေၾကး မ်ား ဓာတ္ျပဳျခင္း ) စသည့္ အညစ္အေၾကး မ်ား ဓာတ္ျပဳ၍ ေရကန္တြင္းရွိ ေရညိႇမ်ား ၊ ေရေမွာ္မ်ား ပြားမ်ား လာရာမွ ကန္ေတာ္ႀကီး ၏ ေရျပင္သည္ စိမ္းလဲ့ ေနျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
စားေသာက္ဆုိင္မွ စြန္႔ပစ္ပစၥည္းမ်ား ကန္ထဲသုိ႔ က်ေရာက္ေနပံု
ကန္အတြင္းမွ ေရမ်ား ကုိလည္း အသံုးျပဳရန္ ေရပုိက္မ်ားျဖင့္ စုပ္တင္၍ ပန္းကန္ ေဆးခ်ျခင္း ၊ အ၀တ္ေလွ်ာ္ ျခင္း ၊ ေရခ်ိဳးျခင္း တုိ႔အား ထုိကန္ေရ ႏွင့္ပင္ အသံုးျပဳ ေနပါသျဖင့္ စားသံုးသူ ျပည္သူမ်ား မွာလည္း ေရာဂါမ်ား ရရွိေစ ႏုိင္ပါသည္။
စားေသာက္ဆုိင္မ်ားမွ အညစ္အေၾကးမ်ား ေျမာင္းမွ ကန္အတြင္းသုိ႔ စီးဆင္းေနပံု
ထုိ႔ေၾကာင့္ ကန္ေတာ္ႀကီး ကန္ေရရွည္ တည္တံ့ သာယာ လွပေရး အတြက္ ေရေ၀ေရလဲ ထိန္းသိမ္းမႈ စနစ္ႏွင့္ စားေသာက္ဆုိင္ မ်ားမွ စြန္႔ပစ္ေနေသာ အညစ္အေၾကး မ်ားအား စနစ္တက် စြန္႔ပစ္ ႏုိင္ေရး ၊ ရန္ကုန္ ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ပင္ သာယာေရး ေကာ္မတီ မွ သက္ဆိုင္ရာ တာ၀န္ရွိ သူမ်ားက ၾကည့္႐ႈ စစ္ေဆး ျပဳျပင္ ေပးေစလုိေၾကာင္း ျပည္သူ အမ်ား၏ ဆႏၵ ကုိ သိရွိႏုိင္ပါရန္ ေရးသား လုိက္ရ ပါသည္။
စားေသာက္ဆုိင္မ်ားမွ အညစ္အေၾကးမ်ား ေျမာင္းမွ ကန္အတြင္းသို႔ စီး၀င္ေနပံု
စားေသာက္ဆုိင္ေနာက္ အိမ္သာရွိ မိလႅာပုိက္မွ ကန္အတြင္းသုိ႔ စြန္႔ပစ္ ထားရွိပံု
No comments:
Post a Comment