စပ်စ္သီးနဲ႔ ပဋိဇီ၀ေဆး၀ါးမ်ား အႏၲရာယ္
( ေပါက္ေပါက္ )
ကမၻာေပၚမွာ စပ်စ္သီး မ်ဳိးစိတ္ေပါင္း ၈ဝဝဝ ခန္႔ရွိၿပီး အေရာင္နဲ႔ အမ်ဳိးအစား ေပၚလိုက္၍ အရသာကလည္း ကြဲျပား ေနပါတယ္။
စပ်စ္သီးထဲမွာ က်န္းမာေရး ကို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစတဲ့ Caffeic အက္စစ္၊ Resveratrol ၊ Bioflavonoids နဲ႔ Polyphenols စတဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း ေတြပါရွိေန ပါတယ္။ စပ်စ္သီး အခြံအေရာင္ ရင့္ေလ က်န္းမာေရး အတြက္ ပိုၿပီး ေဆးဖက္ဝင္ ပါတယ္။ ေဆးဖက္ဝင္ေအာင္ အေစ့နဲ႔အခြံ ေတြကို ညက္ညက္ ဝါးစားေပး ရမွာျဖစ္ၿပီး အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူ တစ္ဦးအတြက္ တစ္ေန႔ကို စပ်စ္သီး လက္တစ္ဆုပ္စာ နံနက္ သို႔မဟုတ္ ညအိပ္ရာ ဝင္ခါနီး စားသင့္ ပါတယ္။ ဝိုင္ (အနီ) ေသာက္သူေတြ အေနနဲ႔ ညအိပ္ရာဝင္ ခါနီးတိုင္း ၅ဝ စီစီေလာက္ ေသာက္ေပးႏိုင္ ပါတယ္။ စပ်စ္သီးက ကိုယ္ခံ စြမ္းအားကို တုိးတက္ျမင့္မား ေစၿပီး ေသြးတိုး၊ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္၊ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ မ်က္စိတိမ္စြဲ၊ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုး၊ ဖ်ားနာ၊ အ႐ိုးအဆစ္ေရာင္ (ေဂါက္) နဲ႔ ေလးဖက္နာ၊ Type 2 diabetes (ေခၚ) ဆီးခ်ဳိ၊ ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာ႐ံုေၾကာ၊ ေသြးဆံုးကိုင္၊ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ အာသီးေရာင္၊ ပန္းနာ ရင္က်ပ္နဲ႔ အသည္း အဆီဖံုး ေရာဂါေတြကို ေကာင္းက်ဳိးျပဳ ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ လည္ေခ်ာင္း၊ အဆုတ္၊ အသည္း၊ အူမႀကီး၊ ဆီးက်ိတ္နဲ႔ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခတို႔ကို နည္းပါး ေစပါတယ္။ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ပ်က္စီးျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း၊ DNA ကို တိုးျမႇင့္ေပးကာ အသက္ရွည္ က်န္းမာေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ မ်ားကို ေျပေပ်ာက္ေစျခင္း၊ သည္းေျခကို သန္႔စင္ေပးကာ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္ျခင္းနဲ႔ ဆီးေက်ာက္တည္ ေဝဒနာကို သက္သာေစျခင္း၊ ေသြးအတြင္းရွိ ကိုလက္စထေရာ က်ေစတဲ့အျပင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကိုပါ က်ေစႏိုင္ျခင္း၊ နာလန္ထစ လူနာေတြ ခံတြင္းလိုက္ကာ အားျပန္ျပည့္ ေစျခင္း၊ အိုမင္း ရင့္ေရာ္မႈကို ေႏွးေကြးေစျခင္း၊ အ႐ိုးနဲ႔ ၾကြက္သား တစ္သွ်ဴးေတြကို သန္မာ ေစျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ ပဋိဇီဝေဆးေတြ ေသာက္ၿပီး ခ်က္ခ်င္း စပ်စ္သီး ဒါမွမဟုတ္ စပ်စ္ေဖ်ာ္ရည္ ေတြကို ေသာက္မိမယ္ ဆိုရင္ အသီးထဲမွာ ပါတဲ့ အင္ဇိုင္း ဓာတုပစၥည္း ေတြက ပဋိဇီဝေဆး ေတြနဲ႔ ဓာတ္ေဖာက္ျပန္ကာ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိး အျဖစ္ ေသြးခုန္ႏႈန္း ျမင့္မားၿပီး ျမန္ဆန္လာကာ ပ်ဳိ႕အန္မူးေမာ္ ႏိုင္ၿပီး အခန္႔မသင့္ပါက သတိလစ္ေစ ပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ ေသြးက်ေဆး၊ ကယ္လ္စီယမ္ အားျဖည့္ေဆး၊ စိတ္ၿငိမ္ေဆး၊ ကိုလက္စထေရာ က်ေဆး၊ အားေဆးအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆး၊ က်ား၊ မ ေဟာ္မုန္းအားေဆးနဲ႔ HIV ေဆးေတြက စပ်စ္ သုိ႔မဟုတ္ စပ်စ္ေဖ်ာ္ရည္ ေတြနဲ႔ ဓာတ္ေဖာက္ျပန္ကာ လူကိုအႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္ တာေၾကာင့္ ပဋိဇီဝေဆးဝါးနဲ႔ ကုသမႈခံယူ ေနစဥ္မွာ စပ်စ္သီး မစားသံုး သင့္ေၾကာင္း American Health Digest (ေခၚ) အေမရိကန္ က်န္းမာေရး အင္တာနက္ သတင္းမွာ ေဖာ္ျပထား ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ပိုးသတ္ေဆး ေတြနဲ႔ အပင္ႀကီးထြားေဆး စတဲ့ ဓာတုေဆးေတြ အႏၲရာယ္ က ကင္းေဝးေအာင္ စပ်စ္သီးကို ေရစင္စင္ ေဆးေၾကာၿပီးမွ စားသံုးသင့္ ပါတယ္။ ေမြးရာပါ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ ရွိသူေတြ၊ သံဓာတ္ အားနည္းသူေတြ၊ အစာအိမ္နာ ရွိသူေတြ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္ ေတြနဲ႔ အဝလြန္သူေတြ စပ်စ္သီးကို အလြန္အကြၽံ မစားသင့္ ပါဘူး။ သြားပိုးစားၿပီး ကလိုင္ေပါက္ ျဖစ္ေနသူေတြ စပ်စ္သီးကို ေရွာင္ႏိုင္ေလ ေကာင္းေလပါပဲ။
စပ်စ္သီး စားၿပီးခါစနဲ႔ စားေနစဥ္မွာ ႏို႔၊ ငါး၊ ဘီယာ၊ ဘိလပ္ရည္နဲ႔ ဖရဲသီးတို႔ကို အလြန္အကြၽံ မစားမိဖို႔ လိုပါတယ္။ စားမိပါက အစာအိမ္ေဝဒနာ ကို ျပင္းျပင္းထန္ထန္ ခံစားရတတ္ ပါတယ္။ စပ်စ္သီးက မည္မွ်ပင္ ေဆးစြမ္းထက္ပါေစ တခ်ဳိ႕သူေတြက စပ်စ္သီးနဲ႔ ေမြးရာပါ ဓာတ္မတည့္မႈေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္လို႔ သတိျပဳ စားသံုးသင့္ ပါတယ္။
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)
No comments:
Post a Comment