တိုင္းရင္းနႏြင္း ခ႐ုသင္းမွာသံုးသင့္လား
( ေဒါက္တာ ေအးမင္းထူး )
နႏြင္းကို အိႏိၵယႏုိင္ငံ အပါအဝင္ အေရွ႕တိုင္းမွာ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အေနနဲ႔ သံုးတယ္။ ျမန္မာ့ အစားအစာက ေရွးျမန္မာ ဘုရင္ေခတ္ ကတည္းက အိႏၵိယ အစားအစာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈ ရွိတယ္။ နႏြင္းကို အေရျပား၊ ပိုးဝင္ ျပည္တည္နာ ေတြကို အဓိက သံုးတယ္။ တျခားသံုးလို႔ ရတဲ့ ေရာဂါေတြ မ်ားတယ္။ နႏြင္းရဲ႕ အဓိကအာနိသင္ ႏွစ္ခုျဖစ္တဲ့ အေရာင္က် ေစတာနဲ႔ ပိုးသတ္ေစတာ ျဖစ္တယ္။ အဆစ္ အမ်က္ေရာင္၊ ေခါင္းကိုက္၊ အဆုတ္ေရာင္၊ အေအးမိ၊ အဖ်ား၊ ရာသီေသြး၊ ရင္ပူ၊ အစားအေသာက္ ပ်က္၊ သန္ေကာင္ထ၊ ဝမ္းပ်က္၊ အစာအိမ္နာ၊ ဗိုက္နာ၊ ဝမ္းေဖာ ဝမ္းေရာင္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ အသည္းနဲ႔ သည္းေျခအိတ္ ေရာဂါေတြမွာ သံုးၾကတယ္။ေလ့လာမႈ တခ်ဳိ႕က ကင္ဆာျဖစ္စ မွာ ပိုဆိုး မလာေအာင္ ကာကြယ္ေပး ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုတယ္။ အသက္ႀကီးသူ ေတြမွာျဖစ္တဲ့ အယ္ဇိုင္းမား ေရာဂါမွာ မွတ္ဉာဏ္ ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ ဘာလို႔လဲ ဆိုေတာ့ ဦးေႏွာက္မွာ ပိတ္ဆို႔ေနတဲ့ Amyloid Plaque ကို ၿဖိဳခြဲေပးလို႔ ျဖစ္တယ္။
အေရျပားနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အသံုးမ်ား ၾကတယ္။ နႏြင္းသံုးရင္ အသားဝင္းတာ ၾကားဖူး လိမ့္မယ္။ သီအိုရီအရ နႏြင္းကို မုန္ညင္းဆီနဲ႔ ေရာၿပီး အေရျပား ေတြမွာ လိမ္းရင္ အျဖဴကြက္ ေတြကို ျပန္လည္ ညီညာ ေစတယ္တဲ့။ ဆိုလိုခ်င္ တာက ခ႐ုသင္း သက္သာ လာတဲ့ သေဘာ။ ဒါေပမဲ့ တကယ့္ လက္ေတြ႕မွာ ပိုဆိုးေစသလား၊ သက္သာ ေစသလား ေသခ်ာေပါက္ ေျပာမရပါ။ ဒါနဲ႔ပတ္သက္လို႔ ခ႐ုသင္း လူနာေတြကို စမ္းသပ္ ၾကည့္တယ္။ ခ႐ုသင္း သေဘာက Catalase Levels မ်ားေန တတ္တယ္။ အဲဒီမ်ားေန တာကုိခ်ဖို႔ Pseudocatalase (PC-KUS) လိမ္းေဆးဆိုတာ သံုးတယ္။ ေလ့လာၾကည့္တဲ့ အခါ နႏြင္းေၾကာင့္ ေဆးမတိုးတာ (ဒါမွမဟုတ္) ပိုဆိုးတာမ်ဳိးထိ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ အထူးသျဖင့္ ေန႔စဥ္စားသံုး သူေတြ အထူးသတိျပဳ ရမယ္။
ေလ့လာမႈတစ္ခု
နႏြင္းကို ေန႔စဥ္သံုးတယ္။ ခ႐ုသင္း လိမ္းေဆး Pseudocatalase (PC-KUS ) ကို တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ သံုးခိုင္းတယ္။ ေျခာက္လ ေနေတာ့ ျပန္ၾကည့္တယ္။ ထူးျခား တိုးတက္မႈ လံုးဝမရွိပါ။ တခ်ဳိ႕ ပိုဆိုးလာ ပါတယ္တဲ့။ ဒါနဲ႔ ေနာက္ေလ့လာမႈ တစ္ခု ဆက္တိုက္ လုပ္တယ္။ နႏြင္းေသာက္သူ ထက္ဝက္ကို လံုးဝ ျဖတ္ခိုင္းၿပီး Pseudocatalase (PC-KUS ) ကို တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ သံုးခိုင္းတယ္။ ႏွစ္လေနေတာ့ ျပန္ေလ့လာ ၾကည့္တယ္။ ခ႐ုသင္းနာေတြ ေလ်ာ့ပါးလာၿပီး ေျခာက္လ ေနတဲ့အခါ မ်က္ႏွာမွာ ခ႐ုသင္း ေတာ္ေတာ္ေလး သက္သာလာတာ ေတြ႕တယ္။
သံုးသပ္ခ်က္
အေနာက္တိုင္း လူနာေတြမွာ ဒီလိမ္းေဆးက ထိေရာက္တယ္။ ဒါေပမဲ့ အေရွ႕တိုင္း မွာေတာ့ ထင္သေလာက္ မထိေရာက္ဘူး။ ဘာေၾကာင့္ပါလဲ။ ျဖစ္ႏိုင္တာ တစ္ခုက အေရွ႕တိုင္း အစားအစာမွာ ပံုမွန္အားျဖင့္ ကို နႏြင္းစားသံုးမႈ မ်ားတယ္။ စားတယ္ဆိုတာ ေန႔စဥ္ရက္ဆက္ စားတာပါ။ ပံုမွန္အားျဖင့္ကို နႏြင္း ပမာဏက ျမင့္တက္ ၿပီးသားမို႔ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။
ဘာကို ျပပါသလဲ
ေန႔စဥ္သံုးရင္ အာနိသင္ နည္းတယ္။ ထပ္ေတြ႕တာက အေရွ႕တိုင္း အစားအစာမွာ ပံုမွန္အားျဖင့္ကို နႏြင္းက ပါၿပီးျဖစ္တယ္။ နႏြင္းက အသားျဖဴ ေစတာ မွန္တယ္။ Hydro Peroxide ပမာဏမ်ား ေစတယ္။ ခ႐ုသင္းရဲ႕ အဓိက ျပႆနာက အဲဒါပဲ။ ခ႐ုသင္းျဖစ္တဲ့ လူနာေတြမွာ Hydro Peroxide ပမာဏက ေသြးထဲမွာေရာ အေရျပားထဲ မွာပါ ျမင့္တက္ေနတယ္။ Curumin(Diferuloy) ပါရင္ ပိုဆိုး ေစႏိုင္တယ္။ နႏြင္းသံုးစြဲမႈက ခ႐ုသင္းမွာ အက်ဳိးမရွိပါ။ ေဆးအာနိသင္ ကိုေတာင္ ေလ်ာ့သြားေစတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခ႐ုသင္းမွာ နႏြင္း မသံုးသင့္ပါ။ သီအိုရီအရ ေကာင္းေပမယ့္ လက္ေတြ႕ ေလ့လာမႈမွာ ပိုဆိုးႏိုင္တယ္။
ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၈)
No comments:
Post a Comment