www.themyawadydaily.blogspot.com . . . www.facebook.com/themyawadydaily . . . https://twitter.com/Themyawadydaily

Thursday, March 31, 2016

ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ျခင္း ႏွင့္ ေရွာင္သင့္ေသာအစာ


ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ျခင္း ႏွင့္ ေရွာင္သင့္ေသာအစာ

ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂)

လူ႔ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းက ေက်ာက္ကပ္ တစ္လံုးစီမွာ ဂလိုမာလူနာ ေခၚတဲ့ ဆန္ခါကြက္ငယ္ ေလးေတြ တစ္သန္းေက်ာ္ ေလာက္ရွိပါတယ္။ အဲဒီ ဆန္ခါကြက္ ကေလးေတြဟာ ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ မလိုအပ္တဲ့ အညစ္အေၾကးေတြ၊ ဆီးထဲက အဆိပ္ေတြ စြန္႔ပစ္ျခင္း၊ ေသြးထဲက ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ေတြ ဆီးထဲ ပါမသြားဖို႔ စစ္ေပးျခင္းတို႔ကို ေဆာင္ရြက္ပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားသူေတြရဲ႕ ေက်ာက္ကပ္ေတြ ထဲက ဆန္ခါကြက္ ေတြက ေကာင္းေကာင္း အလုပ္ မလုပ္ႏိုင္ျခင္း၊ ေရာင္ရမ္း ပ်က္စီးျခင္း ေတြကို ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။ ေသြးထဲမွာ ပါလာတဲ့ ပ႐ိုတိန္းေခၚ အသားဓာတ္ ေတြကို ဆန္ခါကြက္ငယ္ မ်ားက ေကာင္းေကာင္း စစ္ယူမထား ႏုိင္ေတာ့လို႔ ဆီးထဲမွာ အသားဓာတ္ ပါလာတယ္။ အသားဓာတ္ေတြ ဆီးမွာ ယိုစိမ့္မႈ မ်ားလာရင္ ေသြးထဲမွာ အသားဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းသြားတယ္။ ေသြးမွ အသားဓာတ္ နည္းပါးျခင္း၊ ေရနဲ႔ အငန္ဓာတ္ ေတြကိုလည္း ဆီးကတစ္ဆင့္ စြန္႔ပစ္ႏိုင္မႈ နည္းပါးၿပီး လိုအပ္တာထက္ မ်ားျပားျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ ေဖာေရာင္ျခင္း ျဖစ္ေစတယ္။

ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ ေရာဂါကို အခ်ိန္မီ မကုသရင္ တျဖည္းျဖည္း ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးၿပီး ေက်ာက္ကပ္ အလုပ္မလုပ္ႏိုင္ ျဖစ္လာပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ လူနာဟာ အေပၚေသြး ေပါင္ခ်ိန္ ၁၄ဝ အထက္မွာ ရွိပါက ေသြးေပါင္က်ေဆး ေသာက္ဖို႔လိုပါတယ္။ သင့္တင့္တဲ့ ေသြးေပါင္ခ်ိန္မွာ အၿမဲရွိသင့္ ပါတယ္။ ဖ်ားျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ အေအးမိျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ကိုယ္ပူျခင္း ေတြျဖစ္ရင္ ေခတၱရပ္ထားၿပီး ေကာင္းမွသာ ဆက္ေသာက္သင့္ ပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ ေဆးေတြျဖစ္တဲ့ ပရီဒီနယ္ဆလံုး၊ ဒက္ဘာမီကာ ငံုေဆးေတြ ကိုေတာ့ ေနမေကာင္း ျဖစ္ရင္လည္း ႐ုတ္တရက္ မရပ္ဘဲ ေသာက္သင့္တယ္။ ေနမေကာင္းရင္ ဆီးနဲ႔ေက်ာက္ကပ္ ဆရာဝန္ထံ ျပသင့္တယ္။ 

အစားအေသာက္ ၊ ေရ ။ ခႏၶာကိုယ္ ေဖာေရာင္တဲ့အခါ ေရကို ေလွ်ာ့ေသာက္ရမယ္။ ဆီးနည္းၿပီး ေဖာေရာင္ ေနတာကို ဆီးမ်ားမ်ား သြားဖို႔ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ျခင္းက အႏၲရာယ္ ရွိတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ ပိုမိုေဖာေရာင္ လာၿပီး အဆုတ္မွာ ေရျပည့္ရင္ အေမာေဖာက္ လာတတ္တယ္။ ဆီးေဆး (Lasix) ကို ထိန္းညိႇ ေသာက္သင့္ပါတယ္။

အငန္ဓာတ္ (ဆားဓာတ္) ။ အငန္ကို ေလွ်ာ့စားသင့္တယ္။ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ငံျပာရည္ ေရွာင္သင့္တယ္။ ခႏၶာကိုယ္ ေဖာေရာင္ခ်ိန္မွာ အငန္ေလွ်ာ့ရမယ္။ စိုးရိမ္စိတ္ မ်ားၿပီး အငန္လံုးဝ မထည့္ဘဲလည္း မစားသင့္ပါဘူး။

အဆီဓာတ္ ။ အသားမွရတဲ့ အဆီ ၊ ေထာပတ္ ၊  မလိုင္၊ အုန္းႏို႔၊ ၾကက္ဥအႏွစ္ စတဲ့ အဆီဓာတ္ မ်ားတဲ့အစာမ်ား ေရွာင္သင့္တယ္။ ပင္လယ္ငါး စားသင့္တယ္။

အသားဓာတ္ ။ အသားကုိ ပံုမွန္ အသင့္အတင့္ (တစ္ေန႔ ၾကက္ဥအရြယ္ အသားတံုး တစ္တံုးမွ ႏွစ္တံုး) စားႏုိင္တယ္။ အသားကို လိုတာထက္ ပိုမစားသင့္ပါ။ အစားအစာ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ စားသံုးရာမွာ သန္႔ရွင္းမႈကို သာမန္ထက္ ဂ႐ုျပဳသင့္ ပါတယ္။

အေရာင္ဆုိးေဆး အစားအစာမ်ား ။ မသန္႔ရွင္းတဲ့ အစားအစာေတြ၊ ယင္နားစာ၊ မလတ္ဆတ္တဲ့ အသီးအရြက္ေတြ စားသံုးျခင္းမွ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။

သတိျပဳပါ ။ ေဖာေရာင္ျခင္း၊ ေသြးတိုးျခင္း၊ ဆီးနည္းျခင္း၊ ညဘက္မွာ သာမန္ထက္ ဆီးမ်ားျခင္း၊ ဆီးတြင္ ေသြးပါျခင္း၊ ဆီးစစ္ၾကည့္ပါက ဆီးမွာ အသားဓာတ္ ပါျခင္း၊
ေက်ာက္ကပ္ အလုပ္မလုပ္ျခင္း ရွိပါက ကုသဖို႔ အေရးႀကီးတယ္။

သတိထားဖို႔မွာ တညင္းသီး တစ္လံုးဟာ ေက်ာက္ကပ္ဆဲလ္မ်ား ပ်က္စီးေစလို႔ တညင္းသီး စားသံုးျခင္း ေရွာင္ရပါမယ္။ လူထူထပ္ၿပီး ဖုန္တေထာင္းေထာင္း ထတဲ့ အရပ္ေဒသကို ေရွာင္ပါ။ ဗီဒီယို႐ံု၊ ႐ုပ္ရွင္႐ံု မ်ားေရွာင္ပါ။ အိမ္ေထာင္ရွိ အမ်ဳိးသမီး မ်ား ေက်ာက္ကပ္ေဆး ေသာက္ေနစဥ္မွာ ကေလးမယူ သင့္ပါ။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

တင္ၿပီးသမွ် သတင္းမ်ား

 

Follow on Twitter

Networkblog

FB Like page