ရန္ကုန္ ၊ ၁၉-၁-၂၀၁၆
လက္ရွိတြင္ ျပည္ပသို႔ ငါး၊ ပုစြန္၊ ကဏန္း၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငါးစည္ေဖာင္း၊ ငါးလိပ္ေက်ာက္ခြံ၊ ခ႐ု၊ ကင္းမြန္၊ ေရဘဝဲႏွင့္ ငါးေျခာက္မ်ား ကိုသာ အိမ္နီးခ်င္းႏုိင္ငံ မ်ားသို႔ တင္ပို႔ေန ေသာ္လည္း ငံျပာရည္ကို တင္ပို႔ ေရာင္းခ်ျခင္း မရွိေသး ေသာေၾကာင့္ ၂ဝ၁၆ ခုႏွစ္ ႏွစ္လယ္ပိုင္းမွ စ၍ ထုိင္းႏုိင္ငံႏွင့္ မေလးရွားႏုိင္ငံ တုိ႔သို႔ ျပည္တြင္းထုတ္ ငံျပာရည္မ်ားကို တင္ပို႔သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
''ျမန္မာ့ ပင္လယ္ျပင္နဲ႔ ေရခ်ဳိ ျမစ္ေခ်ာင္းေတြက ထြက္တဲ့ ေရထြက္ ပစၥည္းေတြ အိမ္နီးခ်င္း ႏုိင္ငံေတြကို တင္ပို႔ေနရ ေပမယ့္ ငံျပာရည္တင္ပို႔မႈ ကေတာ့ မရွိေသးပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ေရထြက္ပစၥည္း တင္ပို႔တဲ့ ေနရာမွာ ငံျပာရည္နဲ႔ ငါးပိကို တင္ပို႔ေရာင္းခ်မႈ ေတြျပဳလုပ္ဖုိ႔ စီစဥ္ ေဆာင္ရြက္ေန ပါတယ္။ အခု ျပည္ပ ေစ်းကြက္ကို တင္ပို႔ဖုိ႔ အေျခအေနေတြ ျဖစ္လာပါတယ္''ဟု ဘိုကေလး ၿမိဳ႕နယ္ရွိ ပင္လယ္ေရလုပ္ငန္း ပိုင္ရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။
ျပည္တြင္း၌ အရသာ အထူး ေကာင္းမြန္သည့္ ငံျပာရည္မ်ားအား ျပည္ပသို႔ တင္ပို႔ရာတြင္ အနံ႔အသက္ ကင္းကာ အေရာင္အဆင္း ေကာင္းမြန္ေစရန္ ေခတ္မီ နည္းပညာမ်ားျဖင့္ ျပဳျပင္ ထုတ္လုပ္ၿပီး တင္ပို႔မည္ ျဖစ္သည္။
ျမန္မာ့ ပင္လယ္ကမ္းေျခ ေဒသမ်ားတြင္ ငံျပာရည္အား အၾကမ္းရည္၊ ျပည္ေတာ္သာရည္၊ ဆံုျပန္ရည္ႏွင့္ ဆံုတံုရည္ ဟူ၍ ေလးမ်ဳိး ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ် ေနၿပီး လက္ရွိမွာ ဆံုတံုရည္ အမ်ဳိးအစား ငံျပာရည္ မ်ားသာ ေစ်းကြက္ထဲသို႔ ေရာက္ရွိ ေနကာ တျခားငံျပာရည္ မ်ားမွာ ေစ်းကြက္အတြင္း ေလ်ာ့နည္း သြားေၾကာင္း ျမန္မာႏုိင္ငံ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္၊ ငံျပာရည္ ထုတ္လုပ္သူမ်ား အသင္းမွ တာဝန္ရွိသူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
သီရိ
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၆)
No comments:
Post a Comment